Paskelbtas Aktualijos

Jonavos krašto rinkėjai Prezidentu išrinko G. Nausėdą

Pirmadienis, 27 May 2019 09:01 Parašė 
Jonavos krašto rinkėjai Prezidentu išrinko G. Nausėdą LRT nuotr.

Gegužės 26-ąją Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose dalyvavę Jonavos krašto gyventojai pasitikėjimą išreiškė 55-erių metų ekonomistu Gitanu Nausėda – už jį balsus atidavė 70,70 proc. dalyvavusių piliečių. Seimo narę Ingridą Šimonytę palaikė 27,90 procentų mūsų rajono rinkėjų.

Atsisakė biuletenių

Jonavos rajono rinkimų apygardos pirmininkė Rasa Raicevičienė teigė, kad išankstiniuose rinkimuose, kurie truko penkias dienas, žmonės į apylinkes ėjo kiek vangiau nei pirmojo turo metu. Mažiau gyventojų pilietinę pareigą atliko ir gegužės 26 dieną. Pasak apygardos pirmininkės, jonaviečiai, matyt, pavargo nuo ilgo rinkimų maratono, todėl jiems dėmesio ir nebeskyrė.

"Išankstiniuose rinkimuose dalyvavo 2375 piliečiai, tai šiek tiek mažiau nei pirmajame ture. Rinkimų dieną, sekmadienį, rinkėjų aktyvumas siekė 37,14 procento. Praėjusį kartą aktyvumas perkopė 50 procentų", – sakė R. Raicevičienė.

Kalbėdama apie rinkimus į Europos Parlamentą, ji akcentavo, kad buvo nemažai žmonių, kurie nedalyvavo EP rinkimuose. Tai patvirtino jų atsisakymas imti biuletenius. "Žinoma, nebuvo toks masinis reiškinys kaip referendumų balsavimuose, bet piliečių, kurie neėmė Europos Parlamento biuletenių, tikrai buvo", – pasidalijo mintimis pašnekovė.

Anot jos, nustebino faktas, kad kai kurie gyventojai atsisakė imti Prezidento rinkimų biuletenį, bet balsavo tik už EP pasirinktas politines partijas bei rinkimų komitetus. Tokie atvejai rodo, kad žmonėms netiko nė vienas kandidatas, patekęs į antrąjį turą.

R. Raicevičienės teigimu, nei išankstinių, nei sekmadienį vykusių rinkimų metu pažeidimų nepasitaikė. "Rinkimai praėjo ramiai, be incidentų. Jau įprasta, kad būna audringesni rinkimai į rajono Savivaldybės tarybą, tada pasitaiko pažeidimų. Apskritai pastaraisiais metais rinkėjai tampa sąmoningesni, elgiasi apgalvotai ir korektiškai", – pridūrė ji.

Jonaviečių mintys

Gegužės 26-ąją gatvėje pakalbinti jonaviečiai teigė, kad balsavo už G. Nausėdą, tik vienas kitas palaikė I. Šimonytę. "Tiesą sakant, abiejų programinės nuostatos labai panašios, abu išsilavinę, mokantys užsienio kalbas, žinomos asmenybės, todėl nelengva buvo pasirinkti. Pagalvojau, kad Prezidentę moterį turėtų pakeisti vyras, todėl pasirinkau G. Nausėdą", – sakė Jonavos gyventojas..

Panašiai mintįs išdėstė ir kiti kalbinti žmonės. Skaitytojams primename, kad pirmajame ture Jonavos rajone už šį kandidatą pasisakė daugiau kaip 34 proc. rinkėjų, o už I. Šimonytę – 26,65 proc. Rinkimų rezultatai rodo, kad jonaviečiai Prezidento poste linkę matyti vyrą. 

Visiškai kitaip žmonės kalbėjo apie rinkimus į Europos Parlamentą. Daugelis jų prisipažino visai nesuprantantys jų darbo, kuo jie ten užsiima, nežinantys, kokią naudą jų veikla duoda Lietuvai. "Man, paprastam piliečiui, visiškai tas pats, kas dirbs tame Europos Parlamente – aš neturiu jokios naudos, tai žymėsiu bet ką, o gal sugadinsiu biuletenį", – prisipažino vyriškis, einantis balsuoti į Bibliotekos rinkimų apylinkę.

"Aš pasirinkau visuomeninį rinkimų komitetą "Aušros Maldeikienės traukinys". Labai norisi naujų veidų iš Lietuvos, nes Europos Parlamente po kelias kadencijas dirba vis tie patys. Tegul Lietuvai atstovauja kiti asmenys", – atvirai kalbėjo Ramūnas, gyvenantis Rimkuose.

Prezidentinė kalba

G. Nausėda, sulaukęs beveik 66 proc. rinkėjų palaikymo, išrinktas naujuoju mūsų šalies Prezidentu. Už I. Šimonytę savo balsus atidavė beveik 33 proc. Lietuvos rinkėjų.  Paaiškėjus preliminariems rezultatams, rinkimų dienos vėlų vakarą išrinktasis šalies vadovas teigė, kad visos šalies piliečių išreikštas pasitikėjimas yra jam  rimtas įpareigojimas. Pirmoje prezidentinėje kalboje, pasakytoje gegužės 26-osios vakarą, jis akcentavo sieksiąs vienybės ir atskirties mažinimo.

"Stengsiuosi vienyti Lietuvos žmones, vienyti Lietuvos partijas. Aš stengsiuosi, kad Lietuvoje būtų mažiau pagiežos, mažiau beprasmiškos konkurencijos, kuri nelemia sprendimų, ir  dėl tos priežasties aš esu pasirengęs kentėti, jeigu reikės, bet vis tiek nuosekliai sieksiu šito tikslo. Dar vienas dalykas, kurio mes negalime užmiršti, – tai savo rinkiminių pažadų. Lietuva tikrai nusipelno būti gerovės valstybe, valstybe, kurioje gera visiems, kurioje visi gyvena sutarime ir nesijaučia didžiulių socialinių skirtumų", – teigė visos šalies piliečių į Prezidento postą išrinktas G. Nausėda, kurio kadencija prasidės po inauguracijos, liepos 12 dieną.

Europos Parlamento rinkimuose geriausiai sekėsi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LDK), Lietuvos socialdemokratų (LSDP) partijoms bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS). Į EP vyks dirbti vienuolika politikų. TS-LKD atsovaus Andrius Kubilius, Liudas Mažylis ir Rasa Juknevičienė, LSDP nariai Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas, LVŽS atstovai Bronis Ropė ir Šarūnas Marčiulionis.

EP mandatus rinkėjai įteikė Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui, Krikščioniškų šeimų sąjungos ir rusų aljanso koalicijos "Valdemaro Tomaševskio blokas" pirmininkui V. Tomaševskiui. Į darbą Briuselyje išrinkti Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio vadovas Petras Auštrevičius ir visuomeninio rinkimų komiteto "Aušros Maldeikienės traukinys" lyderė A. Maldeikienė.

"Alio Jonava" inf.