Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Vienuoliktą kartą nuskambėjo „Šviesa amžinoji dainos“ festivalis

Pirmadienis, 27 May 2019 08:43 Parašė 

Praėjusį savaitgalį į Jonavą vėl grįžo jau tradiciniu tapęs Tarptautinis chorų festivalis „Šviesa amžinoji dainos“, tačiau šiemet pirmą kartą per festivalio gyvavimo istoriją įtraukęs ir šokius. Šis jau vienuoliktą kartą vykstantis muzikinis renginys sukvietė gausų būrį dalyvių ir žiūrovų. Jame pasirodė daugiau nei 340 dalyvių.

Pirmasis chorų festivalis Jonavoje įvyko 2002 metais, penkerius metus renginys vykdavo kasmet. Pradžioje jis buvo respublikinis, dalyvavo trys jaunių, penki moterų ir keturi mišrūs chorai. Buvo organizuotos eitynės, chorams akompanavo koncertmeisteriai. Į Kultūros centro Didžiąją salę vos tilpo visi norintieji, tad, pamatę didelį susidomėjimą, festivalį pradėjome organizuoti kasmet. Penktasis festivalis jau tapo tarptautinis, akompanuoti chorams buvo pakviestas Valstybinis pučiamųjų orkestras „Trimitas”. Po jo renginys pradėtas organizuoti kas dvejus metus.

Šių metų pirmąją renginio dieną edukacinius užsiėmimus vaikams ir jaunimui „Balso galimybių pažinimo paslaptys“ vedė Aušra Liutkutė Povilaitienė.

Antroji festivalio diena prasidėjo šventine eisena nuo Jonavos kultūros centro iki Joninių slėnio. Šokių kolektyvų pasirodymus iš Lentvario, Trakų, Kaišiadorių ir Jonavos keitė choristų balsai iš Kėdainių, Jurbarko, Kazlų Rūdos, Ukmergės, Samylų, Domeikavos, Jonavos. Chorams akompanavo Panevėžio pučiamųjų orkestras „Panevėžio garsas“. Jonavai atstovavo jau penktą dešimtį gyvuojantis mišrus choras „Žemyna“, moterų choras „Guoba“, liaudiškų šokių grupė „Varūna“, Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos jaunių choras. Viso dalyvavo devyni chorai ir šokių kolektyvai.

Žiūrovams savo šalies muzikinę įvairovę atskleidė Estijos „Jogevos“ kamerinis choras bei Moldavijos dainų ir šokių folkloro kolektyvas „Smuglenca“.

Kamerinis choras „Jogeva“, vadovaujamas Margus Kask, įkurtas 2004 m. Choras jungia dainuojančius žmones, tačiau pagrindinė užduotis nuo pat choro gyvavimo pradžios iki dabar – koncertų metu dovanoti džiaugsmą klausytojams. Choras dalyvauja įvairiuose projektuose su grupėmis, orkestrais ir solistais, nuo 2009 metų – Estijos dainų šventės dalyvis, o 2016 m. vasarą dalyvavo Estijoje vykusiame televiziniame projekte kartu su dainininku Gerli Padar.

Šokių ir dainų folkloro kolektyvas „Smuglenca“, vadovaujamas Lilios Raciovskajos, įkurtas 2018 m. pabaigoje, jame dainuoja ir šoka 19-60 metų amžiaus moterys bei vienas vyriškos lyties atstovas. Didžioji dalis narių – mėgėjai – mokytojai, valstybės pareigūnai, studentai, tačiau yra ir keletas profesionalų, kurie savo meile darbui uždega visą kolektyvą. Repertuare – moldavų ir rumunų liaudies dainos bei moldaviški šokiai. Tarptautinis festivalis „Smuglenca“ nariams – pirmasis, kol kas koncertai vykdavo Moldavijos ribose.

Renginį vedė operos solistas Liudas Mikalauskas, kuris ir pats dainavo bei jau ne viename reginyje pademonstravo savo šmaikštumą. Solistas atliko „Ūdrio dainą“ iš operos „Pilėnai“, „Mano kelias“, „Kol kartu“. Festivalis baigtas visiems atliekant „Mūsų dienos, kaip šventė“ (dirigentė Violeta Michelkevičienė).

Trečiąją festivalio dieną moldavų šokių ir dainų folkloro kolektyvas „Smuglenca“ vyko į Šlienavos pagrindinę mokyklą kur gražiausiomis savo dainomis dalinosi su Kauno rajono gyventojais bei Samylų kultūros centro moterų choru „Žaisa“.

GYTIS RAMANAUSKAS