Paskelbtas Renginiai

Meškinas pavirto zuikiu ir atgijo

Antradienis, 21 May 2019 10:29 Parašė 

Ar žinote, kaip pataisyti elektroninį žaislą – pavyzdžiui, kokį nors šunelį, meškutį ar robotą? Gaila išmesti. Juolab, jei jis ne tik varto akis, vizgina uodegą, bet ir kalba, bendrauja?

Su tokiais bei kitokiais patarimais, kaip elgtis su elektroniniais draugais, pas Jonavos vaikus buvo atvykusi šauni vilniečių komanda, atstovaujanti Elektronikos prietaisų asociacijai (EPA). Sumanę edukacinį projektą tėvams, vaikams ir vaikiškiems žaislams, tie vilniečiai dabar lankosi pas įvairių miestų 4 – 6 metų vaikus, aiškina jiems, kaip saugiai, tvarkingai elgtis su išmaniaisiais žaislais, kaip suteikti jiems greitąją pagalbą. O neseniai išleido net spalvinimo knygelę „Elektroninio Mikio pėdsakais“, kuri dar labiau praplečia elektronikos panaudojimo supratimą. Čia, knygelėje, pasakojama, kaip kartą sugedo meškutis Mikis, kaip jo šeimininkas stengėsi jam padėti, grąžinti kalbą bei judesius, bet niekaip nepavyko. Tada buvo nuspręsta nunešti Mikį į nepaprastą taisyklą ir įkvėpti jį antram gyvenimui – paversti zuikučiu. Žaisliukas išties atgijo. Taip galėtų atgyti ir šimtai panašaus likimo žaislų, su kuriais pernelyg lengvai atsisveikiname, išmetame.

„O ar žinote, vaikai, kur galima mesti sugedusį dulkių siurblį, šaldytuvą, elektroninį dantų šepetuką ar elektros lemputę?“ – klausė viešnios „Pakalnutės“ ir „Saulutės“ lopšelių – darželių vaikų, atėjusių į Viešąją biblioteką.  Ne visi žinojo, kai kas galvojo, kad galima mesti į paprastus šiukšlių konteinerius. Pasirodo, ne. Smulkūs daiktai, kaip ir baterijos, metami į elektroninių atliekų konteineriukus arba kone kiekvienoje parduotuvėje esančias dėžutes, o stambieji tinka į stambiagabaričių atliekų aikšteles, kur tam tikromis dienomis juos surenka pervežėjai. „O lemputę galima mesti į stiklo konteinerį?“ – paklausė vienas darželinukas. „Ne, - atsakė svečiai,- lemputės irgi metamos į elektronikos atliekų dė-žutes“.

Daug „paslapčių“ tądien projekto sumanytojai atskleidė Jonavos vaikams, net patikino, kad minėtą knygutę galima iš EPA elektroninio puslapio ir sau atsisiųsti. Turėjo darbo ir kartu atvykęs meistras Gabrielius, kuriam vaikai net iš namų prinešė įvairių remontuotinų žaislų. Vienus buvo drėgmė aplankiusi, kiti žiojėjo sudaužytais ekranais. Tikėkimės, renginyje dalyvavusieji darželinukai ir užaugę tausos aplinką, nemėtys buitinių ar elektroninių atliekų kur papuola.

Marius Glinskas

Ievos Stučinskaitės nuotr.