Paskelbtas Renginiai

Šokome mes gatvėje... ir naktinėjome muziejaus kiemelyje

Antradienis, 21 May 2019 10:30 Parašė 

Viskas prasidėjo, kai dainininkas ir GMD idėjos autorius Andrius Mamontovas Vilniaus muzikantams parašė elektroninį laišką, kviečiantį išeiti groti gatvėse. Nuo to laiko kiekvienais metais Gatvės muzikos dienoje dalyvauja apie. GMD tradiciškai vainikuojama „Drum2gether“ – mušamųjų instrumentų eisena ir improvizacija, kurioje gali dalyvauti visi norintys.

GMD paplito po pasaulio lietuvių bendruomenes užsienyje – šventė vyko Kopenhagoje, Sicilijoje, Paryžiuje, Punske, Los Andžele, Taline, Jorke, Notingeme, Barnslėjuje, Konektikute, Bergene, Insbruke, Londone.

Gatvės muzikos dieną savarankiškai ėmė organizuoti Rygos, Minsko, Tbilisio, Dublino gyventojai, taip pat neabejingos liko Armėnija, Gruzija, Olandija, Norvegija, Belgija, Ukraina, Baltarusija, Rusija, Latvija.

Nuo pat ryto Jonava taip pat savo gyvenimą paįvairino muzikos garsais. Įvairiose vietose koncertavo kolektyvai, muzikos grupės, atlikėjai. Jonaviečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę pasiklausyti pop, jazz, techno, akustinės, roko muzikos.

Gatvės muzikos dieną prie miesto laikrodžio pradėjo saksofonistas Romas Žilinskas. Nuo 10 val. ryto pasigirdo populiariausių dainų akordai, šokių muzikos garsai, melodijos virpinančios širdį saksofono tenoru. „Esu garliavietis, bet jau 20 metų gyvenu Jonavoje, žmona gavo paskyrimą ir atvykome. Baigiau Kauno Juozo Gruodžio konservatoriją, klavišinius instrumentus, bei džiazo studijas, kur susipažinau su Janina Miščiukaite ir Rimantu Brazaičiu (saksofonininku). Aš buvau I-ame kurse, jie paskutiniame, tuo metu suvokiau, kad būtent saksofonu noriu groti. Šiuo metu dirbu Jonavos pagrindinėje mokykloje. Groju iš širdies savo malonumui“, - pasakojo garbaus amžiaus muzikantas. Tai buvo lyg ritinė diskoteka, užburiantis saksofono muzikos garsai ir šokiai gatvėje. Buvo nuostabus šeštadienio rytas.

„Norėtųsi, kad žmonės taptų aktyvesni. Neužsidarytų tarp keturių sienų, o išeitų pasivaikščioti, pasigrožėti nuostabia švente! Pagaliau šoktų, juk groja patys geriausi gatvėje muzikantai“, – nuomone pasidalino Jonavietis Stasys Stančikas.

Prie Suaugusiųjų švietimo centro 11 val. grojo gospel muzikos kolektyvas „Jėzau, aš tavim tikiu, su tavimi keliauju kartu“ – gitara grojo svečias iš Vilniaus Juozas Stankevičius, o jam pritarė jonavietis Linas Kučinskas. Gospel muziką geriausiai charakterizuoja vokalas, kuris daugiausiai remiasi religine lyrika.

Prie Jonavos rajono savivaldybės tuo pat metu koncertavo Jonavos kultūros centro vaikų pop choro grupė „Šuldu buldu“, o prie meno mokyklos roko grupė „Titus“.

Gatvės muzikos dienos renginius organizuoja Jonavos kultūros centras (JKC). Pernai renginio koordinatoriumi buvo Giedrius Bubinas, o šiemet šio vaidmens ėmėsi JKC renginių organizatorius Ovidijus Lieponis.

„Jonavoje gatvės muzikos diena, kaip ir visoje Lietuvoje, yra palaikoma idėja. Įvairiose erdvėse savo programas parodė jonaviečiams jau gerai žinomi atlikėjai ar grupės. Tuo tarpu prie kavinės „Guru cafe“ vienas po kito pasikeisdami muziką leido net šeši DJ‘ėjai. Reikia pabrėžti, kad ir pavieniai gyventojai išėjo į gatves ar prie namų pagroti bei pažymėti šią dieną, - apie gatvės muzikos dienos eigą kalbėjo šios dienos koordinatorius O. Lieponis.

Jau vakarop gatvės muzikos dienoje įvyko kulminacija ir Jonavos krašto muziejaus kiemelyje vyko baigiamieji pasirodymai. Koncertavo džiazo virtuozas Aleksandras Dunis, kolektyvo „Šuldu buldu“ kolektyvo solistės Elvija ir Rosita, atlikėja Julija Radzevičiūtė. 

Gegužės 18 d. visoje Europoje muziejai mini tarptautinę muziejų naktį, todėl muziejininkai stengiasi kuo išradingiau nustebinti savo lankytojus. Jonavos krašto muziejaus darbuotojai miestelėnus ir svečius įtraukė į įvairias edukacijas, kuriose veiklos turėjo ir suaugusieji, ir vaikai. 

„Netradicinėmis veiklomis siekėme nustebinti ir mes, - šventiškomis nuotaikomis kalbėjo Jonavos krašto muziejaus vadovė Daiva Petrikėnienė. – pristatėme orientacinį žaidimą „Pažink Jonavą aktyviai“, taip pat visi norintieji galėjo prisidėti prie kvepalų gamybos, grūdų malimo girnomis, žvakių liejimo, keramikos ar etna tatuiruočių paišymo. Daugelio akys krypo į vietą, kur muziejaus darbuotojos kepė lietuvišką šakotį“.

Pasak D. Petrikėnienės, į žaidimą „Pažink Jonavą aktyviai“ įsitraukė penkios komandos, kurias sudarė nuo dviejų iki septynių dalyvių. QR kodų pagalba, dalyviai gaudavo tam tikrą užuominą, kuri padėjo pasiekti tam tikrą objektą mieste. Tame objekte gaudavo kitą užuominą ir taip buvo paruošta dešimt užuominų. Taip dalyviai atsakė į klusimus apie Jonavą. Na, pavyzdžiui, reikėjo atsakyti į šį klausimą:

„Šias žemes ant kalniuko Vyskupas Juozapas Kazimieras Kosakovskis  paskyrė žydų reikmėms, kviesdamas juos atvykti  ir apsigyventi  Jonavos mieste. Nuo to kalniuko matosi Joninių slėnis, Sporto arena, miesto stadionas. Kiek laiptukų veda į tą kalną“? arba „Kur Jonavoje stovi stela su trimis, svarbius Lietuvos istorijai įvykius menančiais, akmenimis? Pirmasis akmuo – iš Žalgirio mūšio vietos,  antras – Taučiūnų kaimo, kuriame vyko kova dėl nepriklausomybės su bolševikais, trečias akmuo atvežtas iš Lietuvos partizanų Vyčio apygardos vado – Danieliaus Vaitelio žuvimo vietos.  Ką simbolizuoja ant paminklo esantys pančiai?

Vėlai vakare savo koncertinę programą pristatė dainininkė Alice Way iš Kauno. Visi norintieji galėjo įsiamžinti naktinėje šviesos fotografijoje.


Gytis RAMANAUSKAS 

Eitvydė PRANEVIČIENĖ