Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sportas

Mažieji šaškininkai išsiaiškino geriausius

Pirmadienis, 20 May 2019 08:24 Parašė 

Atrodo visai neseniai lopšelyje-darželyje „Saulutė“ rinkosi rajono vaikučiai, kurie laisvalaikiu mėgsta ir sugeba žaisti šaškėmis. Pirmiausia mažieji jonaviečiai savo sugebėjimus išmėgino rajoniniame turnyre, tačiau dabar atėjo metas mesti iššūkį ir rimtesnėje sueigoje. L/d „Saulutė“ vėl pakvietė mažuosius šaškininkus į respublikinį turnyrą „Baltieji pradeda 2019“, kur susirinko dar daugiau komandų nei pernai (26) iš įvairiausių šalies kampelių.

Dar prieš dešimtmetį prasidėjo rajoniniai šaškių renginiai tarp priešmokyklinių įstaigų. Tokia mintis buvo įgyvendinta sportiškame l/d „Saulutė“, o koordinatore rajoninių varžybų buvo anksčiau dirbusi Nijolė Tarulytė, o respublikinių - pavaduotoja ugdymui Natalija Žuravliovienė.

Taip sutapo, kad N. Žuravliovienė laikini eina direktorės pareigas, todėl nuo šeimininkų ir organizatorių linkėjo vaikučiams susirasti daug draugų, savo išmonę pademonstruoti prie 64 langelių. Kaip priminė organizatorė, šis turnyras aštuntasis, į kurį susirinko septynios dešimtys galvočiukų. Mažuosius šaškininkus sveikino ir žaidėjams daug pergalių, teisėjams – objektyvumo linkėjo Jonavos rajono savivaldybės Tarybos narys Žilvinas Galimovas, kuris kadaise buvo l/d „Saulutė“ ugdytinis.

Po sveikinimo kalbų, pasirodė l/d „Saulutė“ ugdytiniais, kurie savo eilėraščiu davė startą šioms respublikinėms ir jau tradicinėms šaškių varžyboms:

Juoda – balta, balta – juoda

Raibuliuoja akyse

Tu pastumki šaškę drąsiai

Damkei bus jis paskirta

Susirinkome kovoti

Pulti, gintis atkakliai

Nervų, prakaito išliesim

Nugalėsime – tikrai

Ant lentos net dulkės kyla

Priešai krenta pamažu

Aistros niekaip nenutyla

Kirsk greičiau, aš vėl laimiu

Su Jonavos mažaisiais šaškininkais susirungti atvyko ir kitų miestų bei rajonų lopšeliai-darželiai bei mokyklos-darželiai. Ilgo kelio nepabūgo ne tik Ukmergės, Kauno, Marijampolės, bet į varžybas atvyko svečiai iš Vilniaus, Šiaulių, Kaišiadorių. Gan nemažas skaičius dalyvių šaškininkų gretas užpildė iš Jonavos įstaigų. Turnyre dalyvavo vaikučiai ne tik iš l/d „Saulutė“, bet ir iš l/d „Bitutė“, l/d „Dobilas“, l/d „Lakštingalėlė“ ir jo ikimokyklinio ugdymo skyrius „Šilelis“ bei Panerio radinė mokykla.

Turnyro taisyklėms nusižengta nebuvo ir vaikučiai turnyre vėl varžėsi šveicariška sistema (7 ratai). Šio žaidimo eigą stebėjo ir teisėjavo jonavietis Aleksandras Fomkinas, Vitas Labutis ir Jonas Navickas iš Marijampolės bei kaišiadoriškis Romualdas Urmilevičius. Po septynių ratų ir paaiškėjo nugalėtojai bei prizininkai.

 Na aišku, prizininkų buvo daug ir nuskriaustų vaikučių nebuvo. Visi gavo dovanėles ir diplomus už dalyvavimą turnyre.

Vaikučiams ne tik teko kovoti dėl asmeninių prizų, bet jų taškai buvo kaupiami komandai. Susumavus visų trijų komandos draugų taškus paaiškėjo, kad komandinėje įskaitoje nepralenkiamai vėl žaidė suvalkai. Marijampolės l/d „Pasaka“ (Jorūnė Vitkauskaitė, Ignas Matusevičius, Everestas Lesota) pirmoji komanda užtikrintai tapo nugalėtoja (30 taškų). Komandai atstovavo trys dalyviai, todėl visų trijų rezultatai buvo sumuojami komandinei įskaitai. Labai nustebino šeimininkai jonaviečiai, nes kitos dvi prizinės vietos atiteko būtent Jonavos ugdytiniams. Antrąją vietą iškovojo 27 taškus surinkęs l/d „Bitutė“ (Marijus Žemelis, Danielius Gelažius, Kajus Ruzgys), o trečiąją vietą su 26 taškais užėmė l/d „Saulutė“ antroji komanda (Deividas Strelcov, Domas Gliaudelis, Akvilė Stankevičiūtė).

Kaip ir kaskart, tai ir šiame turnyre buvo apdovanoti po dešimt geriausiai pasirodžiusių berniukų bei mergaičių. Apskritai pajėgiausiu turnyro žaidėju tapo visus savo susitikimus laimėjęs ir maksimalų 14 taškų skaičių surinkęs Vilniaus l/d „Aitvaras“ mažasis šaškininkas Gantas Kruopis. Antrąją vietą iškovojo l/d „Saulutė“ pirmosios komandos narys Orestas Drungilas (11 tšk.). Į pirmąjį dešimtuką prasibrovė ir du Panerio mokyklos mokiniai: Juozas Jarmala ir Daniel Chukvumah bei du l/d „Bitutė“ ugdytiniai: Marijus Žemelis ir Danielius Gelažius.

Tuo tarpu dešimties mergaičių tarpe nepralenkiama buvo Marijampolės „Pasaka“ pirmosios komandos žaidėja Jorūnė Vitkauskaitė (12 taškų). Dešimtuke medalius laimėjo Mėja Juraitytė (l/d „Dobilas“), Akvilė Stankevičiūtė (l/d „Saulutė2“), Viltė Agapova (l/d „Bitutė-2“) ir Urtė Losiūtė (l/d „Dobilas“)..

Visi maži ir dideli turnyro dalyviai apdovanoti padėkos raštais bei atminimo dovanėlėmis, o geriausieji – medaliais, taurėmis ir diplomais. Juos teikė Kūno kultūros ir sporto centro Kūno kultūros ir sporto centro sporto metodininkė Lina Vansevičiūtė.

GYTIS RAMANAUSKAS