Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Koks šiukšlynas žmogaus galvoje, jei taip elgiamasi?

Antradienis, 14 May 2019 11:53 Parašė 

Kiek tokių, kurie piktinasi pastebėję numestą šiukšlę, bet, užuot ją pakėlę, baksnoja pirštu ir keiksnoja valytojas ar atsakingas tarnybas? Išorų bendruomenė elgiasi kitaip. Apie organizuotą talką ir savo įspūdžiais šiandien su „Alio Jonavos“ skaitytojais dalijasi Išorų kaimo bendruomenės valdybos narė Daiva MARAZIENĖ.      

Artėjant akcijai „Darom“, nusprendėme skirti laiko ir sutvarkyti stovėjimo aikštelę bei už tvoros esantį miškelį A6 kelyje, už Išorų kaimo ribos link Jonavos. Visus kvietėme į talką „Lai miškas puošiasi žiedais, o ne šiukšlėmis“. Prie mūsų prisijungė Užusalių kultūros centro vadovė, kaimynė Laurita Puškova, kuri dažnai palepina mus nuostabiais renginiais. Matydama entuziastingai dirbančius mūsų kaimo vaikus, supratau, kad mes juos auklėjame teisingai.

Dirbome kelias valandas, surinkome kalną šiukšlių ir džiaugėmės, kad miškelis švarus, aikštelė sutvarkyta. O kol tvarkėme, nosį rietė dvokas, piktinomės itin nevalyvais tolimųjų reisų vairuotojais. Ką jie po savęs paliko, net nesinori minėti...

Taip. Sutvarkėme, surinkome, išvalėme. O jau kitą dieną, važiuodama į visuotinį Išorų kaimo bendruomenės susirinkimą, stabtelėjau minėtoje aikštelėje ir išsigandau: vėl pilna maisto pakuočių, padangų, šalia šiukšlių dėžės – bent penki ar daugiau alkoholio butelių. Kadangi dar nuo talkos turėjau bagažinėje darbinių pirštinių, laiko iki visuotinio susirinkimo buvo, ėmiau tvarkyti – sumečiau viską į šiukšlių dėžę.  

Štai taip kasdien, prieš darbą, vis užsuku į aikštelę „apsišvarinti“. Ir žinot, kas liūdniausia? Šiukšlės – ne vien „žemio lygio furistų“. Ar tolimųjų reisų vairuotojai atvežtų šiferio, stiklų, sodinukų, dviračių padangų?

O visai neseniai nervai jau nebelaikė: vėl kažkas čia atitempė guminę valtį, darbužių, batų, užuolaidų, senų skudurų. Koks šiukšlynas žmogaus galvoje, jei taip elgiamasi?

Tad Išorų kaimo bendruomenė nusprendė paskelbti šiukšlintojams karą. Pasitarėme su policijos pareigūnais, Užusalių seniūnijos seniūnu, miškininkais ir nusprendėme šioje aikštelėje įrengti kilnojamą vaizdo kamerą, kuri fiksuos pažeidėjus, o policija galės juos bausti. Taip pat išsiuntėme raštą Lietuvos automobilių kelių direkcijai prie Susisiekimo ministerijos, kuriai priklauso šio kelio priežiūra.

Alio Jonava inf.