Paskelbtas Miesto naujienos

Biblioteka – modernus žinių šaltinis

Penktadienis, 03 May 2019 10:45 Parašė 

Tarptautinėje konferencijoje „Bibliotekų galimybės ir potencialas įgyvendinant darnaus vystymosi tikslus“ Jonavos savivaldybės viešosios bibliotekos direktorei Skirmutei Gajauskaitei įteikta kultūros Mindaugo Kvietkausko padėka už profesionalų ir kūrybingą vadybinį darbą, aktyvią veiklą diegiant technologines bei socialines naujoves, modernizuojant ir įveiklinant biblioteką. Prieš keletą dienų direktorė savotiškai pateisino aukštą įvertinimą,- jai tradicinėje rajono bibliotekininkų sueigoje įteikta Metų bibliotekininkės nominacija. Šie faktai „išprovokavo“ ir mūsų pokalbį.

-Jau beveik pusmetis, kai plušate renovuotame, sename ir kartu naujame pastate. Ar nesigailite, priėmusi šį laiko padiktuotą iššūkį?
-2017 – 2018-ieji – tai Viešosios bibliotekos vidaus renovacijos metai, iššūkis ne tik man, bet ir visai bibliotekos bendruomenei, skaitytojams. Džiaugiamės, kad per šiuos metus sugebėjome neprarasti savo skaitytojų, sudominti juos savo renginiais. Remonto metu bibliotekos durys taip pat buvo atviros, nieko neįsileidome tik keletą dienų prieš atidarymą. Nieko keisto, kad gyventojai pernai palankiausiai įvertino rajono viešųjų bibliotekų paslaugas – 96,4 procento.

-Naujos darbo su skaitytojais formos, naujos paslaugos reikalauja dar aukštesnės profesinės kvalifikacijos, kūrybinės ugnelės. Kur šių dalykų tenka semtis?
-Galbūt savyje atrandu tą ugnelę, kuri verčia mane nuolat tobulėti, įkvėpti ir kolektyvą. Naujos idėjos gimsta tobulinimosi seminaruose, bendraujant su kolegomis, analizuojant jų veiklą, gilinantis į profesinę literatūrą, lankantis užsienio bibliotekose ir virtualiai besidomint užsienio bibliotekų patirtimi. Galbūt labiausiai motyvacijos ir kompetencijų suteikia patirties dalijimasis su kolegomis. Džiaugiuosi mūsų miesto ir kaimo bibliotekų kiekvienu žingsneliu žengiant modernios, savo veidą turinčios bibliotekos link. Tiek šiuo metu pas mus veiklos, kad kartais tenka savo darbuotojus net pristabdyti. Galiu pasidžiaugti, kad renovuotos bibliotekos erdves iš naujo atranda vaikai, moksleiviai, studentai, senjorai, verslininkai, visi su knyga draugaujantys jonaviečiai.

-Šiemet Jonavos bibliotekai – 80 metų. Ar atrandate laiko istoriniams atspindžiams?
-Minint įstaigos jubiliejų, numatomos ir jau organizuojamos susidomėjimo sulaukusios veiklos. Jų labai daug, tad pavardinsiu tik svarbesnes. Skaitytojai mūsų svetainėje, Facebook paskyroje, ir pačioje bibliotekoje mėgaujasi novelėmis „Istorija po istorijos“. Tikime, kad grožinės literatūros tekstai gali geriau perteikti bibliotekos praeitį, dabartį ir ateitį – įsivaizduokime biblioteką, kokia ji buvo, yra ir bus.

Rugsėjo mėnesį vyks virtualus pasaulio jonaviečių susitikimas. Renginio metu emigrantai jonaviečiai turės galimybę dalintis užsieniuose įgyta patirtimi ir galinčia tapti naudinga Jonavos kultūrai. Į renginį atėję miestiečiai moderniomis ryšio priemonėmis galės pateikti klausimus išvykusiems kraštiečiams, kurių, atrodo, mažiausiai atsilieps keli šimtai. Tradicinę paroda „Tarp vakar ir šiandien“, eksponuojamą Kraštotyros skyriuje, papildo virtualios parodos „Knyga, biblioteka ir laikas“, „Virtuali atradimų knyga“. Verčiant šios puslapius, galima susipažinti su mūsų veiklų įvairove ir atrasti tai, kas galbūt dar neatrasta. Knygą pildysime visus 2019 metus, kol pasieksime simbolinį skaičių – 80.

Metų pabaigoje visus pakviesime į šventę „(Ne) atrasta biblioteka“, kuri ir bus šventinių metų kulminacija.

- Lietuvoje nuaidėjo Nacionalinė bibliotekų savaitė. Kokius renginius, sumanymus išskirtumėte bibliotekoje?
- Taip, ji, kaip ir visoje Lietuvoje, vyko balandžio 23 – 29 dienomis. Šių metų savaitės vienijanti tema buvo „Ateik – sužinok ir išmok“, kuri primena nūdienos bibliotekų neišmatuojamas galimybes. Rajono bibliotekininkai siūlė pasinerti į kūrybinių ieškojimų ir atradimų pasaulį: mokytis negatyvų bei nuotraukų skaitmeninimo ir skenavimo, atsispausdinti nuotraukas, susipažinti su grafinės planšetės galimybėmis, išmokti valdyti dronus ir robotus, naudojantis mobiliosiomis programėlėmis susimokėti mokesčius ir kita.

- Belieka ir man, senam šio knygų lobyno ir žinių šaltinio lankytojui, pasveikinti Jus tokių įdomių pokyčių proga ir palinkėti visų sumanymų įgyvendinimo.

Kalbėjosi Marius Glinskas