Paskelbtas Renginiai

Pabėgėlių vaikams lietuviškas šokis priminė jų teisę į laisvę, saviraišką, laisvalaikį

Antradienis, 30 April 2019 12:34 Parašė 

Ruklos pabėgėlių priėmimo centre gyvenantys vaikai šoko smagius lietuviškus tautinius šokius. Per trisdešimt nuo dvejų iki keturiolikos metų amžiaus vaikų iš Tadžikijos, Kirgizijos, Afganistano, Sirijos ir kitų šalių taip paminėjo Tarptautinę šokio dieną.

Šią dieną Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pirmą kartą surengė akciją „Mano teisė – šokio laisvė“ ir  netradicine forma siekė priminti kiekvieno vaiko teisę į laisvę, kūrybiškumą, laisvalaikį ir kt.

Improvizuotą pamoką Rukloje vedė Kauno apskrities vaiko teisių skyriaus Jonavoje specialistai. Monika, Orinta ir Elegijus suplanavo skirtingų tautų jaunuomenę pakvieti kartu sušokti smagųjį Malūnėlį ir Pliauškutį. Jie neslėpė, kad prisiėjo ir parepetuoti po darbo, nes su šokiu nei vienas nėra labai artimas.

„Rinkomės nesudėtingos choreografijos, įtraukiančius šokius, kad visi drauge pasilinksmintų ir pašėltų, o nevaikiškos patirtys nors trumpam užsimirštų, manau, kad šį tikslą pasiekėme“,  – kalbėjo ne vieną dešimtmetį vaiko teisių srityje dirbantis patarėjas Elegijus Laimikis.

Vaikai šėlo, kaip išmanė. Jaunimas džiaugėsi muzika ir vėjyje plevėsuojančiomis ryškiaspalvėmis skarelėmis su Pagalbos vaikams linijos logotipu. Mergaitės iš Tadžikijos ir Kirgizijos prisiminė savo šalies šokius ir padarė išvadą, kad „vis labai smagūs, bet sunkūs“. Aštuonerių Saida sakė, kad jai labai patiko lietuviška muzika. O Abuzaras puikiai lietuviškai porino, kad viskas patinka Lietuvoje: „ir maistas, ir žmonės labai gražūs“. 

Pabėgėlių priėmimo centre daugiausiai gyvena jaunos šeimos su vaikais. Jų skaičius kinta. Kaip pasakojo Centro atstovė Neringa Nekrašienė, dar prieš kelias savaites buvo per septyniasdešimt mažųjų migrantų, šiuo metu yra 35-eri. Artimiausiu metu laukiama atvykstant naujos grupės iš Venesuelos.

Palikę namus, su šeima keliaudami iš vienos vietos į kitą, vaikai susiduria su emociniais išgyvenimais. Saugumo ir stabilumo trūkumas palieka pėdsakus. Todėl kalbėti apie šių jaunų žmonių prigimtines teises –   itin aktualu.

 Ramunė Liubinaitė