Paskelbtas Renginiai

Šventė atskrenda po paukščių sparnais

Trečiadienis, 17 April 2019 14:52 Parašė 

Artėjant Velykoms gražus Didžiosios savaitės akcentas nuskambėjo Jonavos kultūros centro Krašto muziejuje. Čia atidaryta Senamiesčio gimnazijos mokinių dailės paroda „Po paukščio sparnu“.

Ekspozicijos autoriai – jaunieji dailės ir keramikos studijos, vadovaujamos mokytojos metodininkės Editos Danielienės, kūrėjai. Ne vienerius metus ši pedagogė veda gimnazistus į grožio pasaulį, ugdo kūrybinius įgūdžius, stebina respublikinių konkursų komisijas studijoje gimstančiais keramikos eksponatais. Šiemet nutarta prisistatyti ir savo miestui. Ant sienų – paukščių „portretai“, atgimstančios gamtos, skrydžio vizijos, ant palangių – glazūra tviskantys molio dirbiniai. Septynių autorių vardu ekspozicija pasidžiaugusi gimnazistė Karolina Rodaitytė padėkojo savo meninės sielos „pažadintojoms“ etnologei Rasai Kulytei-Libienei ir studijos vadovei, prisiminė savo kopimą respublikinio prizo „Sidarbro vainikėlio“ link ir patikino, kad artimiausiu metu ji, ko gero, dar pasigaus šią žydrąją paukštę. Čia pat lankytojai galėjo pasigrožėti Karolinos lipdytais žibintais su degančiomis žvakutėmis ir paskutiniu darbu „Lauknešėlis“, kurio indai, atrodo, atitiko senovėje su pusryčiais ar pietumis artojams ar pjovėjams nešiotus į laukus indus.

„Reiklumas, kokybė, pasitenkinimas“ – studijoje triūsiančiųjų principus nusakė E. Danielienė. O štai gimnazijos direktorė Rita Čiužienė, pasveikinusi ugdytinius, priminė, kad tikras menas randasi tyloje, kur neprasikiša, nesusireikšmina menininkas. Yra vilties, kad ne vienas studijos lankytojas pasuks tikrojo meno keliu ir savo atradimais prilygs, net pralenks mokytoją. „Šiuo metu vis reklamuojamas Modernaus meno muziejuje užgimęs vienos parodos pavadinimas „Žmogus – gyvūnas – robotas“, Ar nebūtų prasmingiau jį pakeisti kitu – „Mokytojas – mokinys – paukštis“,- svarstė direktorė.

Paukščiai – laisvės simboliai. Jie ragina mus pakilti virš savo kasdienybės, buities. Piemenėliai irgi svajojo pavirsti paukščiais, todėl drožinėdavo, lipdydavo švilpynes, mėgdžiodavo skrajūnų balsus. Šventas Pranciškus Asyžietis, draugavęs su paukščiais, anot pasakojimų, net sakydavo kregždėms pamokslus“,- atskleidė krikščioniškąją pavasario laukimo prasmę sesuo Pranciška, čia pat pagiedojo ir savo mėgstamą Šv. Pranciškaus giesmę.

Jautriai, subtiliai duetu populiarias dainas apie paukščius taip pat atliko gimnazistės Reda ir Greta. Kol mokyklose bręsta tokie talentai, tol, anot estrados klasiko, neabejotinai gieda paukštis virš mūsų ir giedos.

Marius Glinskas,

Autoriaus nuotr.