Paskelbtas Sportas

Mažųjų šaškininkų sueiga

Pirmadienis, 15 April 2019 08:40 Parašė 

Jau tryliktą kartą lopšelyje – darželyje „Saulutė“ įvyko Jonavos rajono ugdymo įstaigų 5-7 m. amžiaus vaikų šaškių turnyras „Baltieji pradeda...“.

Šaškės – patrauklus stalo žaidimas, „proto mankšta“ – padeda įgyti naudingų gyvenimui įgūdžių. Vaikai išmoksta vertinti ir valdyti situaciją, ieškoti geriausių sprendimų, spręsti uždavinius, dorai rungtyniauti.

Daugiau nei prieš dešimtmetį, šiame lopšelyje-darželyje vaikučiai gan intensyviai žaisdavo šaškėmis, todėl buvo sumanyta turnyrus organizuoti pačioje įstaigoje. Kadangi, varžėsi pilna salė vaikučių, buvo nuspręsta pasikviesti ir draugų iš kitų darželių ar mokyklų. Šia sporto šaka susidomėję ir dabar  nepraleidžia galimybės pasivaržyti tarpusavyje.

Renginio organizatoriai – l/d „Saulutė“ pedagogės – džiaugėsi ugdymo įstaigų aktyvumu. Šiemet turnyre dalyvavo net dvylikos įstaigų vaikai iš lopšelių-darželių „Lakštingalėlė“, „Pakalnutė“, „Dobilas“, „Žilvitis“, Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro, Šveicarijos „Voveraitė“ bei pagrindinės mokyklos vaikučiai, Ruklos „Pušaitė“, Šilų mokykla-darželis „Šilelis“, mokyklos-darželio „Bitutė“, Panerio pradinės mokyklos bei „Saulutės“ mažieji šaškininkai.

 Turnyro metu būsimieji didmeistriai  bandė netikėtais manevrais bei kombinacijomis laimėti kuo daugiau pergalių. Draugišką žaidimą stebėjo ir teisėjavo treneris Aleksandras Fomkinas, priminęs vaikučiams taisykles. Viso susirinko 68 šaškių sportą išmanantys vaikučiai, nors savo meistriškumo prieš 64 langelių demonstravo pedagogai, įstaigų darbuotojai, tėveliai.

Esant tokiam dideliam dalyvių skaičiui, kad nebūtų didelio nuovargio, vaikučiai savo 5-6 ir 6-7 metų grupėse dar buvo suskirstyti į pogrupius, kuriuose žaidė po 4-6 dalyvius.

Įstaigų komandos stojo į kovas ne tik asmeninėse dvikovose, bet kiekvienas taškas buvo auksinis, siekiant komandinės sėkmės. Visus laimėjusiuosius sveikino ir prizus teikė Kūno kultūros ir sporto centro sporto metodininkė Lina Vansevičiūtė.

5-6 metų grupėje pergalingai žaidė ir pirmąsias vietas iškovojo Justė Šabanauskaitė („Voveraitė“), Lukrecija Petraškaitė („Pakalnutė“), Einoras Žukauskas („Voveraitė“), Gustas Golubkovas („Saulutė“).

Antroje, 6-7 metų, grupėje taip pat netrūko atkaklių dvikovų ir nugalėtojais tapo Armandas Kestenis („Lakštingalėlė“), Benas Bartusevičius (Panerio pradinė mokykla), Julius Labanauskas („Žilvitis“), Daniel Chukvumah (Panerio pradinė mokykla), Orestas Drungilas („Saulutė“), Aironas Padaiga („Šilelis“), Nojus Butvilas („Lakštingalėlė“), Adomas Paulauskas („Bitutė“), Aironas Miniachmetovas („Lakštingalėlė“).

Savo sumanumą demonstravusių pedagogių, įstaigų darbuotojų ar tėvelių gretose nepralenkiami buvo abu dalyvavę vyrai. Savo grupėse nugalėtojais tapo Šveicarijos pagrindinės mokyklos darbuotojas Juozas Statkevičius bei vieno vaikučio iš lopšelio-darželio „Pakalnutė“ tėvelis Juozas Petraška.

Susumavus visus rezultatus, buvo paskelbtos ir geriausios komandos. Jau kelis metus iš eilės šeimininkai neleidžia svečiams išsivežti daug pergalių. Būtent pajėgiausia šaškių komanda ir tapo l/d „Saulutė“ vaikučiai. Antrąją vietą iškovojo l/d „Pakalnutė“, o trečioji vieta atiteko l/d „Lakštingalėlė“ komandai.

Šis turnyras buvo tik kojų apšilimas prieš dar rimtesnes varžybas, kai l/d „Saulutė“ gegužės 16 d. vyks aštuntasis respublikinis šaškių turnyras.

GYTIS RAMANAUSKAS