Paskelbtas Futbolas

Sezono rezultatų įvertinimas

Pirmadienis, 15 April 2019 08:34 Parašė 

2019 metais Lietuvos futsal A lygos čempionate dalyvavo devynios komandos, tarp kurių antrąjį savo sezoną rungtyniavo Jonavos „Vikingai“. Pasibaigus sezonui, Jonavos futbolo mėgėjai, sirgaliai gali pasidžiaugti puikiu šios ekipos pasirodymu. Jau sezono pradžioje Jonavos futbolininkai parodė, kad varžovams bus kietas riešutėlis. Pabaiga parodė, jog jonaviečiai gali pretenduoti ir į nugalėtojų vardus. Visgi, rezultatas pranoko lūkesčius ir pasiekta trečioji vieta tarp šalies salės futbolo elitinių komandų, tiesiog įspūdingas rezultatas.

„Pirmasis nuo antrojo sezono skiriasi kaip diena ir naktis. Dėl tam tikrų priežasčių pirmąjį debiutinį sezoną buvo užimta septintoji vieta tarp dešimties komandų. Mes vertinome sezoną kaip teigiamą, nes buvo ir tam tikrų klaidų, buvo sunku prisitaikyti prie tikrai aukšto salės futbolo lygio, - aprimus aistros po dvikovos dėl trečiosios vietos kalbėjo „Vikingai“ komandos vadovas Aironas Morkūnas. – Antrąjį sezoną vertinčiau tik teigiamai ir asmeniškai, ir aišku, dalis komandos narių, dar prieš sezoną nesitikėjome tokio rezultato. Gal tyliai pamąstėme, bet matant realybę (komandos žaidėjų atranka sezonui, nepakankamas draugiškų rungtynių skaičius, spontaniškas pasiruošimas), negalėjome iš karto galvoti apie aukštas pozicijas“.

Vadovas apibendrindamas sezoną kalbėjo apie tiesiog įspūdingą čempionato pradžią, kai pirmajame rate komanda neklupo. Visgi, sezono viduryje ekipa pateko į žaidybinę ir, galbūt, psichologinę, duobę. Visgi, pavyko vėl subalansuoti optimaliai savo žaidimą. Kaip treigė                        A. Morkūnas, po reguliaraus sezono komanda užėmė trečiąją vietą ir pasibaigus atkrintamosioms komanda įrodė, kad ši vieta nebuvo atsitiktinumas.

Po praėjusių metų, antrajame futsal A lygos sezone „Vikingų“ komandoje didelių pokyčių neįvyko ir didžiąją komandos dalį sudarė jonaviečiai, kas tikrai džiugino ir žiūrovus. Esminis ir labai didelis pasikeitimas šiame sezone tiek žaidybiniame braiže, tiek ir praktikoje buvo žaidžiančio trenerio Jurijaus Jeremejevo prisijungimas. Anot komandos vadovo, dar gerokai prieš sezoną buvo kalbama dėl jo atėjimo į Jonavos ekipą. Visgi, susiklostė aplinkybės, kad jis abipusiu sutarimu išsiskyrė su Kauno „Vyčiu“ ir įvertinęs „Vikingų“ žaidėjų potencialą, turimą infrastruktūrą, pasirašė sutartį su Jonavos komanda. Taip buvo padėti labai tvirti pamatai šiam sezonui.

„Į mūsų kolektyvą jis įnešė profesionalumo, daugiau supratimo apie salės futbolą ir buvo vienas kertinių narių - mintimis dalinosi vadovas. – Nors sezono eigoje komandos žaidimą varžovai perprato ir buvo sunku kažkuo ypatingai nustebinti, tačiau Jurijus dirbo labai sistemingai, kryptingai vedė treniruočių procesą ir galutiniai rezultatai kalba patys už save. Pats žaidžiantis treneris aikštelėje įnešdavo ir ramybės, ir sustyguodavo, ir pats imdavosi iniciatyvos sunkiais komandai epizodais. Nereikia pamiršti, ir manau, gražiausio bei įspūdingiausio per keletą sezonų Jurijaus įmušto lemiamo įvarčio paskutinę rungtynių sekundę į čempionų Kauno „Vyčio“ komandos vartus.

Nuostabu, kad komanda užėmė trečiąją vietą, bet nereikia pamiršti ir personalinių apdovanojimų. Turime komandoje ir rezultatyviausią čempionato žaidėją Eisviną Utyrą, kuris viso sezono metu buvo tikras varžovų vartų siaubas.

Daug diskusijų šiame Lietuvos futsal A lygos sezone sukėlė atkrintamųjų varžybų sistema. Buvo įvairių nuomonių, tačiau sistema net sukėlė sąmyšį tarp pačių vykdytojų. Pasak A. Morkūno, finalinio ketverto idėja yra gera, kad iš tikrųjų, ne tik reguliarusis sezonas lemia nugalėtoju, o yra puiki galimybė savo rezultatus pagerinti ir žemesnes vieta užėmusios komandoms. Visgi, reikia išskirti vieną neigiamą dalyką, vadinamą dviejų rungtynių įvarčių neskaičiavimą. Nesvarbu kokiu įvarčių skirtumu, abiems komandoms pasidalinus po pergalę, skiriamas vadinamasis trečiasis mačas pratęsime, kai komandos dar sužaidžia du kėlinius po penkias minutes. Bet keisčiausia tai, kad ir pratęsimą komandoms sužaidus taikiai, pergalė atitektų aukštesnę vietą reguliariajame sezone užėmusiai ekipai. Komandos vadovas A. Morkūnas tikisi, kad sistema kitais metais tikrai bus tobulesnė ir bus žaidžiama arba iki dviejų pergalių, arba bus žiūrimas įvarčių skirtumas... Tad šiemet ši sistema grožio tikrai nesuteikė. Naujojo sezono klubų susirinkime vadovas tikisi, kad bus tikrai įvyks korekcijų.

Pasidžiaugti laimėjimais ilgai netenka, nes klubas jau galvoja ir apie naująjį šalies LFF Futsal A lygos sezoną. Jau dabar vadovas turi galvos skausmą, kokią pavyks ir kokios tikisi kitų metų komandos sudėties. Šiuo metu sunku kažką konstatuoti, nes žaidžiantis treneris iš karto po „Vikingų“ bronzinių rungtynių pasirašė sutartį su Vokietijos aukščiausios lygos salės futbolo klubu ir išvyko ten rungtyniauti. Anot A. Morkūno, su juos bus palaikomas ryšys ir bus siekiama jį vėl matyti prie komandos trenerio vairo. Daugelis salės futbolininkų žaidžia dar ir didįjį futbolą, tad dar teks palaukti, kol paaiškės ar dabartiniai komandos žaidėjai liks „Vikinguose“.

 „Šio sezono rezultatas nuostabus ir dar kartą pasikartosiu, kad rezultatai pranoko lūkesčius, - pozityviai mintimis dalinosi vadovas A. Morkūnas. – Prie mūsų sėkmės, stabilumo, pasiektų rezultatų tikrai prisidėjo daugiau juridinių ir fizinių asmenų. Norėčiau padėkoti mūsų finansiniam stuburui Jonavos rajono savivaldybei, taip pat Jonavos kūno kultūros ir sporto centrui ir Jonavos sporto arenai už puikias sąlygas treniruotis bei žaisti rungtynes joje. Esu labai dėkingas neabejingiems ir aktyviems Jonavos futbolo bendruomenės nariams Ramūnui Rudžianskui (UAB „Ramidonas“) ir Sauliui Skorupskui (UAB „Agmena“), kurie ženkliai prisidėjo ne tik prie finansinės klubo gerovė, bet  taip pat svariai prisidėjo prie komandos sklandžios veiklos organizavimo ir užtikrinimo“.                         

Už finansinę paramą komandos vadovas dėkingas ir kavinei „Guru Cafe“, UAB „Birštono mineraliniai vandenys“, UAB „Dafta“ vadovui, taip pat Jonavos verslininkams Kęstučiui Macioniui ir Sigitui Osauskui.

„Aišku, viso klubo vardu tariu milijoną nuoširdžiausių ačiū nepakartojamiems Jonavos sirgaliams, kurie gausiai palaiko komandą ne tik namuose, bet ir varžovų aikštelėse, kuriose balsai stipriau girdėjosi nei vietinių sirgalių, - pasidžiaugė Aironas. - Be abejonės esu dėkingas ir lenkiu galvą prieš komandos žaidėjus (Andrius Skorupskas, Armandas Indrašius, Martynas Matijoška, Lukas Čepkauskas, Almantas Vansevičius, Albertas Ramonas, Martynas Stankevičius, Jurijus Jeremejevas, Laurynas Stonkus, Benas Spietinis, Artūras Rocys, Gytis Vasylius, Aurimas Mockus, Paulius Osauskas, Eisvinas Utyra) už jų atiduotą laiką ir jėgas, patirtas emocijas ir stresą bei už parodytą valią ir bekompromisę kovą kiekvienose rungtynėse garbingai kovojant už Jonavos miestą“.

Kai kurie žaidėjai rungtyniavo tik dalį sezono, tačiau visi prisidėjo prie bendros bronzinės pergalės.

GYTIS RAMANAUSKAS