Paskelbtas Miesto naujienos

„Smagu matyti užaugusius gerais žmonėmis vaikus, suradusius savo vietą gyvenime, puoselėjančius tradicines tautos vertybes“

Penktadienis, 12 April 2019 11:12 Parašė 
Elegijus su kolegėmis ir ministru L. Kukuraičiu. Elegijus su kolegėmis ir ministru L. Kukuraičiu.

Nuo praėjusių metų liepos 1 d. visi savivaldybėse buvę Vaiko teisių apsaugos skyriai tapo pavaldūs Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai. Kas pasikeitė po pertvarkos, teiraujamės Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Jonavos rajone patarėjo Elegijaus LAIMIKIO.  

– Kiek žmonių šiuo metu su jumis dirba Jonavoje? Kaip sudėliojamas budėjimas visą parą? Ar dažnai tenka vykti naktimis, savaitgaliais?   

– Turėtų dirbti septyni, šiuo metu vienas etatas – laisvas. Kadangi įvyko teisinės ir socialinės vaiko teisių apsaugos atribojimas, atsirado sukonkretintos pareigybės: du teisininkai ir keturi gynėjai. Teisininkai daugiau susiję su teismais: atstovauja nepilnamečių interesams, teikia išvadas, pareiškimus, dalyvauja teismo procesuose. Gynėjai administruoja šeimų, globų bylas, vertina vaiko grėsmės lygius, atstovauja vaiko interesams teismuose, teisėsaugos ir kitose institucijose, organizuoja globą, nagrinėja valstybės įstaigų ir institucijų, fizinių ir juridinių asmenų prašymus bei skundus ir kt.   

Nuo 2018 m. liepos 1 d. atsirado keletas naujovių: kiekvienoje apskrityje po skyriaus darbo valandų, savaitgaliais, nedarbo ir švenčių dienomis budi vaiko teisių apsaugos specialistai. Taip visą parą užtikrinamas reagavimas į pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus. Gavus pranešimą iš Policijos komisariato, vykstama į iškvietimo vietą visoje Kauno apskrityje, kur yra nepilnamečių vaikų. 

Taip pat nuo liepos 1d. apskrityje pradėjo dirbti mobilioji komanda (MK), kuri įsijungia į darbą, kai vaikui nustatomas 2 grėsmės lygis, vaiką paėmus iš jo atstovų pagal įstatymą.  MK 14 kalendorinių dienų po vaiko paėmimo organizuoja ir teikia intensyvią pagalbą šeimai, siekdama koreguoti šeimos narių elgesį ir sukurti saugią gyvenamąją aplinką vaikui, teikia rekomendacijas dėl tolesnio darbo su šeima atvejo vadybininkui (Jonavos  r. socialinių paslaugų centrui). Bendras tikslas – padėti šeimai gebėti tinkamai rūpintis vaiku, kad jam būtų saugu grįžti į šeimą.

Kovo mėnesį Jonavos rajone teismo leidimu vaikas paimtas iš atstovų pagal įstatymą  tik trimis atvejais. Kitais atvejais buvo vaiko paėmimas iš nesaugios aplinkos, nenustačius pavojaus jam, ir perduotas giminaičiams, tėvams arba kitiems atstovams pagal įstatymą. Specialistams nenustačius grėsmės vaikui lygio arba nustačius pirmąjį grėsmės vaikui lygį, vaikas grąžinamas jo įstatyminiams atstovams. Informacija apie šeimą perduodama Socialinių paslaugų centrui.

– Išvardykite, dėl ko į jus dažniausiai kreipiasi žmonės? Kaip pavyksta jiems padėti? Kokių priemonių tenka imtis?

– Kreipiasi su prašymais, nusiskundimais, dažnai – dėl komplikuoto bendravimo su vaikais, dėl vaiko teisių pažeidimų. Sudėtingiausi atvejai – dėl tėvų bendravimo su vaikais, kada suaugusieji, nesutariantys tarpusavyje, į konfliktus įtraukia ir vaikus, piktnaudžiaudami jų interesais. Dėl minėtų atvejų sprendžiant vaikų gyvenamosios vietos nustatymo, bendravimo su vaiku gyvenant skyriumi bylinėjimosi procesai teismuose užsitęsia ilgai, todėl dėl psichologinės įtampos galimai dažnai kenčia vaikai.

Kartais besiskiriančias šeimas tenka nukreipti ir į kitas institucijas, kurios minėtais atvejais gali suteikti reikiamą pagalbą (Jonavos rajono socialinių paslaugų centras, Pedagoginė psichologinė tarnyba, Šeimos santykių institutas ir kt.).  

– Kas jus labiausiai sukrėtė per visus darbo metus?

– Neteisybė ir subjektyvumas, tendencingas požiūris į mane, atliekantį savo pareigą (vaiko paėmimas iš šeimos, esant būtinybei užtikrinti jo saugumą).  

– Ką prisimenate su džiaugsmu?   

– Malonu prisiminti, kad per visus dvidešimt penkerius darbo metus skyriuje nesu gavęs nė vienos pastabos, išskyrus su skyriumi bendradarbiaujančių institucijų ir socialinės apsaugos ir darbo ministro padėkas. Džiaugiuosi gerais darbiniais santykiais su Jonavos rajono savivaldybės administracija, bendradarbiaujančiomis įstaigomis ir institucijomis.

Be jokios abejonės, smagu matyti užaugusius gerais žmonėmis kažkada šeimose skriaustus vaikus, suradusius savo vietą gyvenime, puoselėjančius tradicines tautos vertybes.

– Ko pasigendate iš visuomenės? Kokios pagalbos iš jos tikėtumėtės?

– Iš visuomenės tikimės objektyvios, neabejingos informacijos. Nuo liepos 1 d., prasidėjus pertvarkai, respublikoje sulaukta apie 40 proc. neteisingų iškvietimų. Pasitaikė piktnaudžiavimo atvejų teikiant pranešimus ir Jonavos skyriui, kada kaimynai skundė kaimynus, įtraukdami niekuo dėtus vaikus, šeimas.

Beje, kada dirba budinti grupė, kartu gali dalyvauti ir žiniasklaida. Mes, kiek įmanoma, maksimaliai teikiame informaciją visuomenei, tačiau privalome atsižvelgti į vaiko duomenų saugumą. Užtikrinant vaiko, šeimos teisę į privataus gyvenimo neliečiamumą, turi būti vadovaujamasi nuostata, kad vaiko, šeimos interesai ir gerovė yra svarbesni už visuomenės interesus.

Visada pranešimų laukiame darbo valandomis tel. 8 613 09 475, el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., galite atvykti į skyrių (Žeimių g. 13, Jonava, 420 kab.).

– Neabejoju, kad tikrai nelengva matyti skriaudžiamus, alkanus, apleistus vaikus. Reikia sugebėti (panašiai kaip medikams) atsiriboti, rasti jėgų poilsiui, nors trumpam pabėgti nuo skaudžių minčių. Kas jums padeda tą padaryti? Šeima? Namie auginami keturkojai? Motociklas?

– Mūsų darbas išties labai įtemptas, kartais juokauju, jog mus turėtų anksčiau išleisti į pensiją , kaip statutinius darbuotojus. Tad turime surasti galimybę, kaip atsipalaiduoti, atitrūkti nuo darbinių emocijų. Ne vienas mano sutiktas iš kitų rajonų kolega prisipažįsta esąs emociškai perdegęs.  

Mano vaikai jau suaugę, bet – ar maži būtų, ar dideli – bendravimas su jais visada padeda atsigauti, „sušilti“ ir džiaugtis gyvenimu.

Puikiai įtampą nuima augintiniai. Nuo pat vaikystės mano gyvenimas sukosi apie šunis. Didelius šunis. Šiuo metu turiu vilkšunį Arčį ir labradorą Barlį. Dukra Aušrinė, nors jau studentė, tačiau turi šuniuką ir triušį, žodžiu, be gyvūnų negali. Sūnus Giedrius irgi myli šuniukus, bet kompiuterius taip pat (šypsosi). 

Technika man nuo pat vaikystės įdomi, „skaniausias“ buvo benzino kvapas. Tad neatsitiktinai garaže ir šiuo metu stovi kelioninis motociklas. Tai dar vienas mano pomėgių – kelionės po Lietuvą ir už jos ribų.

Ir muzika lydėjo nuo mažens. Manau, ji daro teigiamą įtaką visiems. Todėl džiaugiuosi papildomu darbu Jonavos kultūros centre, popchoru „Šuldu buldu“, kuriame vis atsiranda „perliukų“: prizinės vietos malonios ne tik atlikėjui, bet ir vadovui. Apskritai, visada džiaugiausi darbu su vaikais – ar Kultūros centre, ar mokykloje. Smagu, kai vaikai pasirenka tolesnį muzikinį kelią; kai kurie maloniai nustebino dainuodami žinomo festivalio „Bliuzo naktys“ scenoje. Dukra taip pat pasirinko muzikos studijas Lietuvos ir teatro muzikos akademijoje (fleita).

Visos šios geros emocijos sustiprina, suteikia dvasinių jėgų ir ištvermės daug atsakomybės, pasišventimo reikalaujančiame darbe.

– Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Monika KRISTINAITYTĖ