Paskelbtas Renginiai

Virgis Šidlauskas „Ulfas ir povandeninis miestas“ – naujausia knyga

Ketvirtadienis, 11 April 2019 16:25 Parašė 

Balandžio 9 d. Jonavos centrinės bibliotekos Rimkų filiale svečiavosi vaikų rašytojas, smagių pasakojimų kūrėjas, dainuojamosios poezijos atstovas Virgis Šidlauskas. Balandžio 9 d. Jonavos centrinės bibliotekos Rimkų filiale svečiavosi vaikų rašytojas, smagių pasakojimų kūrėjas, dainuojamosios poezijos atstovas Virgis Šidlauskas. 

Rašytojas tą dieną vėlavo, nes dalyvavo  susitikime su vaikais Kulvos filialo bibliotekoje. Justino Vareikio progimnazijos mokiniai ėmė nerimauti. Mokytoja Leonarda Šimonienė pravedė jiems trumpą pamokėlę. Klausimai vaikams buvo paprasti: Kaip kreipsitės į knygų autorių? Kas jūsų geriausias draugas? Ką darote, jei susipykote su draugu? Kokius vardus įsiminėte perskaitę Virgio Šidlausko knygutes? Kokia slaptoji Komelijaus Van Drebelio misija? Ką reikia daryti, kad taptumėte rašytoju?

Aktyviausiai pokalbiuose dalyvavo Oskaras, Milda, Gustė ir Jonas. Labai pradžiugino netikėti ir originalūs jaunųjų skaitytojų atsakymai. Dauguma vaikų kreiptųsi tiesiog Virgi, keli tik rašytojau. Geriausias draugas kiekvienam buvo skirtingas: jų mokytoja, sesutė, broliukas, mama, tėtis, močiutė, kaimynystėje gyvenantis vaikas, slaptas draugas, draugas mintyse, katytė, šuniukas... O norint tapti rašytoju, reikia daug skaityti ir sąsiuvinėlyje pasižymėti patikusias mintis. 

Virgis Šidlauskas į biblioteką  įsiveržė lyg vulkanas su gitara ant peties. Atsiprašęs už pavėlavimą, ant lentos ėmė rašyti dainos posmelį: 

RUDA RUPUŽĖ, RŪGŠČIAI RAUDA, RATAIS RUDENĮ, RUGSĖJUI RIEDANT RASOTAM RYTE!

Vaikai greit įsiminė tekstą su daug „R“ raidžių jame. Pagavę melodiją ir ritmą pradėjo dainuoti autoriui pritariant gitara. 

Apie knygą „Ulfas ir stebūklinga barzda“ rašytojas pradėjo pasakoti piešdamas berniuką su barzda. „Susipažinkite, tai Ulfas Mulfas, didžiausias Ulfopotamijos išdykėlis. Ulfas nepaklausė tėčio ir pasinaudojo stebuklingu skustuvu, nuo kurio išdykusiems vaikams  užauga ilgų ilgėliausia barzda. Ulfui jos atsikratyti padės tik Paslaptingasis Atvykėlis, kadaise išgelbėjęs miestą nuo pražūties, tačiau rasti jį nebus lengva.“ „

Ulfas ir stebuklinga barzda“ nominuota 2017 metų knygos vaikams rinkimuose. Rašytojas džiaugėsi, kad Ulfo knyga pateko tarp geriausių knygų. Todėl atėjo didžiulis noras skleisti vaikams žinią apie šią istoriją, kad tik jie ją skaitytų ir nenorėtų paleisti iš rankų.

Naujausia autoriaus istorija apie Ulfą - „Ulfas ir povandeninis miestas“ bibliotekose ir knygynuose atsiras gegužės mėnesį. 

Autorius piešdamas pristatė ir kitas knygas „Ugnikalniukas ieško draugų“, „Ulfo užduočių knygelė“, „Slaptoji Komelijaus Van Drebelio misija“. Pristatydamas knygą  „Ugnikalniukas ieško draugų“, Virgis Šidlauskas nupiešė Ugnikalnių šeimynėlę: tėtį, mamą ir sūnų Ugnikalniuką. Autorius vaizdžiai rodė vaikams kaip išsiveržia ugnikalnis. Galbūt, moksleiviams tai buvo pirmoji chemijos pamoka su actu ir soda.  Vėliau Justino Vareikio progimnazijos mokiniai rašė Ugnikalniukui  savo svajones ir norus.

Rankų miškas nusileido, baigėsi klausimai, cheminiai bandymai, nuskambėjo kartu paskutinė daina.

Eitvydė PRANEVIČIENĖ