Paskelbtas Renginiai

Mįslingi atvaizdai „Iš natūros“

Ketvirtadienis, 11 April 2019 16:23 Parašė 

Jonavos viešoji biblioteka kviečia pratęsti pažintį su Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų kūryba. Prieš keletą dienų čia atidaryta garsaus fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus darbų paroda „Lietuva praskleidus debesų apklotą“.

Renginį moderavęs dr. Ramūnas Čičelis teigė, kad autorius nėra gamtos kopijuotojas, jis ieško grožio natūroje, kuri gali byloti net istorinės atminties ženklus, kilsteli savo fotografijas iki kultūrinės reikšmės statuso. Plačiau papasakojusi apie garsųjį panevėžietį kaunietė poetė Dovilė Zelčiūtė pabrėžė, kad Algimantas nėra „kadrų medžiotojas“, jis iš anksto pasirengia temai, veiduose išskaito žmonių charakterį, vidines būsenas. Gal dėl to savo portretų galerijai įkalbino fotografuotis ir garsiąją Rusijos estrados žvaigždę Alą Pugačiovą, legendinį teatro režisierių Juozą Miltinį, aktorius.

Bibliotekoje atidaryta paroda pirmiausia žavi savo debesų bokštais. Nelyginant architektūriniai statiniai jie sustingsta tai virš Zapyškio bažnyčios, tai virš Oginskių rūmų Plungėje, tai virš riedučiais besivažinėjančių berniukų Marijampolėje, kokio nors ežero, koplytstulpio. Kadaise mokęsis laikrodininko amato, autorius pasižymi kruopštumu ir tikslumu. Antai rūke skendintys Kamajų kapinių, kur palaidotas poetas Strazdelis, vartai žiūrovams primena paslaptingus ledo rūmus, o Šilavote stūksantys dreviniai aviliai į mus kreipiasi senolių posakiu: „Kas myli bites, tą ir Dievas myli“.

Marius Glinskas