Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Dusetų dailės galerijos dailininkų paroda Jonavoje

Trečiadienis, 10 April 2019 11:35 Parašė 
Dailininkas Alvydas Stauskas Dailininkas Alvydas Stauskas

Jonavos kultūros centro Meno galerijoje balandžo 5 d. įvyko Dusetų dailės galerijos dailininkų parodos atidarymas. Dusetų dailės galerija skaičiuoja 24-uosius gyvavimo metus. Alvydas Stauskas didžiuojasi subūręs gražų Dusetų krašte gimusių, gyvenančių ir kuriančių dailininkų ir fotografų būrį. Menininkų parodos yra rengiamos Lietuvos ir užsienio galerijose, aktyvūs dailininkai ir fotografai dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose pleneruose. Organizuoja klasikinės muzikos ir ir poezijos vakarus, paskaitas apie dailę ir fotografiją, knygų, madų, kostiumų pristatymus.

„Parodoje dalyvauja aktyviausi šio krašto dailininkai: Nomeda Saukienė, Violeta Gasparaitis, Ramunė Sladkevičiūtė-Dainienė, Liliana Žutautienė, Romualdas Pučekas, Eugenijus Raugas, Algirgas Gaižauskas, Alvydas Stauskas.“ –  taip JKC parodų kuratorė Gitana Daugirdienė, lankytojams pristatė į Jonavą atkeliavusią parodą. Žodį tarė Jonavos kultūros centro direktorius Sergejus Jefimenko. „Alvydą Stauską - ilgametiį Dusetų dailės galerijos vadovą pažįstu asmeniškai. Pats esu prisidėjęs prie parodos atidarymo ir ji man patinka. Džiaugiuosi matydamas tiek daug menininkų vienoje erdvėje šį vakarą. Dėkoju Čičinų kultūros centro moterų vokaliniam ansambliui „Septima“ už gražų pasirodymą.“

Iš aštuonių pristatomų Dusetų dailės galerijos dailininkų į atidarymą atvyko tik trys. Malonu buvo kalbinti kiekvieną iš jų. Dažniausiai parodas apžiūriu viena. Bet, sutikti menininką parodoje ir pasikalbėti su juo gyvai yra labai maloni patirtis. Sužinai daug daugiau nei skaitytum apie dailininką internete ar spaudoje. Ne visi menininkai linkę kalbėti, bet beveik visi papasakoja apie savo kūrybinio kelio pradžią, apie sugulusias mintis nutapyto darbo pabaigoje, kokios jam pačios gražiausios spalvos, kokią naudoja techniką, bet kartu nori išgirsti tavo nuomonę apie darbą, nori žinoti grįžtamąjį ryšį apie parodą. Kodėl aš dailininkus fotografuoju prie jų darbų? Negalima ignoruoti menininko vardo, pavardės, jo nuopelnų menui, bet man svarbus yra dailininko veidas, nuotrauka prie jo paveikslo, dialogas. Gali būti pokalbis labai trumpas, bet jis mano atmintyje liks ilgam. Šioje parodoje man labiausiai patiko keramikės ir tapytojos Violetos Gasparaitis atsakymas.

- Kaip atsitiko, kad palikote Lietuvą ir vėl sugrįžote?- Tai meilė. Jaunystėje aš išvažiavau pas vyrą į Vokietiją, jis mane išviliojo. Dabar aš jį sugundžiau grįžti į Lietuvą. Čia mano prosenelių, senelių, tėvų kapai. Kalbinau Romualdą Pučeką:- Kaip jūs, atvykote į Zarasų kraštą?.

-Pakvietė mokytojauti, davė kur gyventi, dirbtuves, taip po šiai dienai ten ir gyvenu, tapau, kuriu asambliažus, mokau vaikus.

-Papasakokite apie tuos du paveikslus, kuriuose yra labai senos vyro ir moters nuotraukos?

-Tai Juozukas ir Marytė. Vyras ir žmona. Nuotraukos iš jų sugriuvusio namo. Mane nufotografuokite prie Marytės paveikslo, tai gėlės jai...- juokauja autorius.

– Tai lyg du paminklai... Šiuose asambliažuose yra panaudoti ten rasti daiktai: pečiaus durelės, juškos slankstis, užuolaidų laikiklis, metalinė rūbo sagtis, surūdijusio laistytuvo dangčio dalis. Apie nuotraukas, tai matote mažą metale įrėmintą seną šeimos nuotrauką, šventųjų paveikslėlį ir laiško tekstą. Juozas rašo savo broliui, kad atvažiuos švęsti Vasario 16-osios į Dusetas. Tai sąšauka su tais laikais. Matote panaudotus metalinius durų apkaustus, tautiniais ornamentais iškalta užrakto dalis...

Paveikslas su žydinčiomis obelimis mane tiesiog sustabdė. Akį traukia pavasaris,saulė, grįžtantys paukščiai ir jų čiulbesys, laukiame medžių žydėjimo, o čia jau užfiksuotas mometas. Paveikslas man atrodė toks tikras ir realus. Kalbinu trečią parodos atidaryme dalyvaujantį Dusetų krašto dailininką Alvydą Stauską:

-Jūs esate Dusetų meno galerijos įkūrėjas – iniciatorius, vadovas, liejate akvareles, tapote aliejumi, kuriate menines fotografijas. Jūsų darbai tokie realistiški, kaip juos tapote? Kur dedate? Ar visiems jūsų darbams užtenka laiko?

-Esu tikras realistas, pleneristas, natūralistas. Darbai nutapyti betarpiškai stovint gamtoje, nesu nutapęs darbo iš galvos. Turiu matyti vaizdą ir tapau vienu ūpu, kartais prireikia dviejų seansų, kad ateičiau prie to pačio motyvo čia ir dabar. Akvarelę mėgstu, tik suliejimai ir atspindys natūros duoda daugiau fantazijos. Daug laiko reikia nusiteikimui. Kūrybinis procesas užvaldo mane tik pradėjus tapyti ir tada aš džiaugiuosi gyvenimu, pats procesas yra maloniausias. Svajoju, gal kada gyvenime atsiduoti vien kūrybai, dabar turiu įsipareigojimų galerijai ir dailininkms. Nededu darbų į dėžę stengiuosi juos parodyti. Anksčiau žmonės pirko meno kūrinius daugiau, dabar rečiau. Jaunimas mąsto kitaip, neaišku kur gyvens, daugelis išvažiuoja į kitą pasaulio kraštą, laikiniems būstams pasikabina reprodukcijas. Muzikantams šiandien yra geriausios galimybės. Šią savaitę atidarėm tris parodas: Jonavoje, Panevežyje ir fotografijos parodą Daugpilyje. Šiai dienai pagrindinis mano gyvenimas yra galerija ir jos veikla Daug laiko užima dailės parodų organizavimas, leidinių leidyba. Kūrybai skiriu labai mažai laiko. Nesu produktyvus dailininkas, man mano darbai yra brangūs. 

Parodoje darbus pristatė aštuoni dailininkai, kaip žmonės jie visi skirtingi, skirtingai mato juos supantį pasaulį, visų jų skirtingi potepiai, darbai, bet Jonavos meno galerijoje Dusetų dailininkų darbai skamba vieni kitus papildydami. Paroda iš ties yra graži. Neparašiau, kuris dailininkas skelbiai pasauliui apie artėjančią ekologinę katastrofą vandenyne, išsigimstančias žuvis, mirštančius koralus, teršiamą vandenį. Ateikite ir pamatykite patys, paroda veiks iki balandžio 30 d.

Saugokime gamtą, būkime atsakingi už savo veiksmus, nešiukšlinkime ir kaip toje dainoje, kurią atliko Čičinų kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Septima“-„mes negalim būt laimingi be gandrų, laisvųjų gandrų...“

Eitvydė Pranevičienė

-------------------------------------------------------

Dusetų krašto dailininkų biografiniai faktai:

Alvydas Stauskas(1965 g.m. Jaskoniškų k. Dusetų sen. Zarasų r.). 1983 m. baigė Dusetų vidurinę mokyklą(dabar Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija) sustiprinto dailės mokymo klasę. 1989 m. baigė Lietuvos valstybinį dailės institutą( dabar Vilniaus dailės akademija), tais pačiais metais grįžo mokytojauti į Dusetų Kazimiero Būgos gimnazią, o nuo 1994 m. dailės mokytojas – metodininkas. Nuo 1995 m. Lietuvos meno galerininkų asociacijos narys, o nuo 1996 m.. Alvydas Stauskas – Dusetų Dailės galerijos vadovas, vienas iš galerijos įkūrimo iniciatorių. Nuo 1997 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Alvydas Stauskas – ne tik tapytojas, vadovas, bet ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. 2004 m. pagerbtas Zarasų rajono meno ir kultūros premija. 2005 m. suteiktas meno kūrėjo statusas. 2008 m. Lietuvos radijo išrinktas metų žmogumi ir apdovanotas garbės medaliu „Už nuopelnus Dusetų kraštui“. 2009 m. pelnė  Mikalojaus Konstantino Čiurlionio fondo Lietuvos šviesuolio apdovanojimą. 2016 m. apdovanotas LR Kultūros ministerijos premija. Nuo 2009 m. Gamtos fotografų klubo „Žalias skėtis“ narys.  2015 m. Utenoje vykusioje XV kasmetinėje tarptautinėje gamtos fotografų parodoje-konkurse “Žemės dienai“  paminėti, apdovanotas Didžiuoju prizu už gamtos raštų fotografijas. Dar Alvydas Stauskas lieja akvareles, tapo aliejumi, kuria menines fotografijas. Per trisdešimties kūrybinės veiklos metų menininkas dalyvavo per 100 grupinių parodų Lietuvoje, Latvijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Moldavijoje, JAV, Norvegijoje, Švedijoje.  Surengė 36 personalines parodas Lietuvoje. Dalyvavo ir kūrė virš 30 Lietuvoje ir Latvijoje surengtuose pleneruose. Autoriaus kūrinius yra įsigiję Rokiškio, Zarasų, Daugpilio(Latvija) dailės muziejai, kolekcionieriai, bei meno mėgėjai iš kitų šalių. Alvydas Stauskas gyvena Dusetuose.

Ronualdas Pučekas(1952 g.m. Pasvalyje). 1975 m. baigė Šiaulių pedagoginio instituto dailės fakultetą(dabar Šiaulių universitetas) ir įgijo dailės mokytojo specialybę. 1975-2014 m. dirbo Dusetų Kazimiero Būgos vidurinėje mokykloje(dabar K.Būgos gimnazija) dailės mokytoju. Nuo 2003 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys, vienas iš Dusetų dailės galerijos įkūrimo iniciatorių. Nuo 2006 m. yra Dusetų Meno mokyklos dailės mokytojojas-ekspertas. 2011 m. suteikta Menų mokytojo premija. 2016 m. apdovanotas B. Bukanto premija. Romualdas Pučekas yra surengęs per 20 personalinių parodų Lietuvoje: Zarasuose, Ukmergėje, Rokiškyje, Pasvalyje, Panevėžyje, Utenoje, Ignalinoje, Anykščiuose, Dusetuose. Nuo 1976 m. dalyvauja grupinėse parodose ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje.  Be aliejinės tapybos dailininkas kuria asambliažus, medinę monumentaliąją skulptūrą ir keramikos dirbinius. Dvi skulptūros pastatytos Dusetų skulptūrų parke. Jo kūrybą tiesiog graibsto kolekcionieriai. Autorius gyvena Dusetuose.

Eugenijus Raugas(1965 g.m. Zaduojos k., Zarasų r.). 1983 m. baigė Dusetų Kazimiero Būgos vidurinė mokyklą, sustiprinto dailės mokymo klasę. 1991 m. baigė Šiaulių pedagoginio instituto(dabar Šiaulių universitetas) dailės fakultetą. Nuo 1999 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Eugenijus Raugas yra tapytojas, taip pat yra prisidėjęs prie Dusetų dailės galerijos atsiradimo. Dailininkui gyvenant darnoje, gražios gamtos apsuptyje, su supančiu pasauliu teikia dvasinį komfortą ir galimybę atydžiai, bei giliau suvokti tai ką jis vadina „vidinio džiaugsmo išraiška‘. Dirba Dusetų ir Zarasų meno mokyklose dailės mokytoju- metodininku. Nuo 1987 m. dalyvavo grupinėse parodose Lietuvoje, Latvijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje. Surengė virš 20 personalinių parodų, dalyvavo daugiau kaip 60 grupinių parodų, taip pat yra išleidęs savo autorinės muzikos kompaktinė plokštelę „Dusių dainios‘. Aktyviai dalyvauja tapybos, skulptūros pleneruose Lietuvoje ir Latvijoje, tarptautiniame projekte „Mode H“ Prancūzijoje. Jo kūrinių yra įsigiję Vokietijos, Austrijos, JAV, Izraelio, Kanados, Prancūzijos kolekcionieriai. Eduardas Raugas gyvena Zoduojos k. Zarasų r.).

Algirgas Gaižauskas(1950 m. Tytuvėnuose, Kelmės r.).1981 m. baigė Vilniaus valstybinį dailės institutą(dabar VDA), po studijų dirbo architektu, skulptoriumi, tapytoju. 1986 m. sukūrė metalo skulptūrą „Vandens paukštis“(stovi Raguvoje). 1987 m. skulptūrą iš vario ir skardos „Mokykla“(yra Panevežyje). 200-20001 m. sukūrė dvi skulptūras iš nerūdijančio plieno Vilniuje. 2008-2010 m. dar dvi skulptūras Dusetų parkui. Nuo 1988 m. dalyvauja parodose Arkos galerijoje. 1999-2009 m. skulptūras kūrė Vokietijoje kartu su garsiais pasaulio skulptoriais Martin Matschinsky ir Brigitte Matschinsky – Denninghoff. Nuo 2005 m. kasmet dalyvauja parodose Dusetų dailės galerijoje. Algirgas Gaižauskas daug parodų surengė užsienyje, jo darbus yra įsigiję Vokietijos, Italijos, JAV, Austrijos  kolekcionieriai. Autorius gyvena Dusetuose.

Violeta Gasparaitis(1955 g.m. Vilniuje). 1981 m. baigė Lietuvos valstybinį dailės institutą(dabar Vilniaus dailės akademija) ir įgijo dailininkės-keramikės specialybę ir tais pačiais metais išvyko gyventi į Vokietiją Leipcigo miestą. Nuo 1984 m. iki 2015 m. rengė personalines parodas Altenburge, Honėje, Esene, Leipcige. Violeta Gasparaitis vadovauja aukštaitijos menininkų susivienijimui, kuria keramikos ir tapybos darbus, rengia personalines parodas, dalyvauja grupinėse parodose, pleneruose Lietuvoje ir užsienyje. Gyvena Antažiegės kaime, Zarasų r.

Ramunė Sladkevičiūtė-Dainienė(1973 g.m. Telšiuose).1991 m. baigė Lietuvos valstybinį dailės institiutą(dabar VDA) Tapybos fakultetą. Nuo 1988 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė. 2014 m. suteiktas Zarasų krašto garbės piliečio vardas. 2017 m. apdovanota vyriausybės kultūros ir meno premija. Nuo 1983 m. dalyvavo daugiau, kaip 50 grupinių parodų Lietuvoje ir 13 Užsienyje(Vokietijoje, Liuksemburge, Italijoje, Švedijoje, Rusijoje, Gruzijoje, Azerbaidžane, JAV). Surengė 24 personalines tapybos parodas. Ramunė Sladkevičiūtė-Dainienė - tapytoja ir Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos dailės mokytoja. Gyvena Užtiltės k., Zarasų r.

Liliana Žutautienė(1962 g.m.). 1981 m. baigę Telšių taikomosios dailės technikumą, meninį metalo apdirbimą. 2003 m. Vilniaus dailės akademiją Kostiumo dizainą. Tais pačiais metais menų bakalaurė ir Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Dirba lektore Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje. Daugiau nei 30 personalinių ir grupinių parodų, Respublikinių bei tarptautinių tapybos parodų ir plenerų dalyvė. Kuria kostiumus spektakliams, iliustruoja knygas. Liliana Žutautienė – Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos studentų ir dėstytojų kūrybinių darbų parodų kuratorė. Aktyviai dalyvauja Dusetų galerijos kūrybinėje veikloje, gyvena ir kuria Vilniuje bei Dusetuose.