Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Išorų kaimo bendruomenė „augs kaip ant mielių“!

Trečiadienis, 27 March 2019 11:17 Parašė 

Mūsų rajone išvardytume keletą (o gal ir keliolika?) šaunių, aktyvių kaimo bendruomenių. Viena jų – Išorų, šiomis dienomis mininti vienerių metų sukaktį. Atrodo, kas čia tokio: vos vieneri. Tačiau, pasikalbėjus su viena aktyviausių bendruomenės narių Daiva MARAZIENE, lengva padaryti išvadą: kai kas, prisipažinkite, ir per penkerius metus tiek, ko gero, nenuveiktų.         

– Atrodo, visai neseniai svajojome, kaip gerai būtų suburti komandą, kuri siektų tų pačių tikslų – skatintų pilietiškumą, atstovautų vietos gyventojams savivaldos ir kitose valstybės institucijose, įstaigose, tenkintų svarbiausius bendruomenės socialinius, kultūrinius, ūkinius poreikius, kurtų saugią ir patogią gyvenamąją aplinką. O šiandieną jau galime pasidžiaugti vienerių metų bendruomenės gyvavimo vaisiais, – sako ponia Daiva. – Be to, simboliškai ir tikėdamiesi sėkmės, kaip tik šiandieną – kovo 20-ąją – Išorų kaimo bendruomenės vardu pateikėme projektą „Maximos“ konkursui „Mes bendruomenė“.

Skaitytojams, kitų bendruomenių atstovams tikrai verta pasidomėti, ką per tuos metus nuveikė išoriečiai: gal ir jūs pasinaudosite jų išradingumu, pagyvinsite savo šventes? O gal skaitant patiems gims naujų idėjų, kuriomis galėsite pasidalyti su kitais?

Ko gero, Išorų bendruomenės užuomazga galima būtų laikyti 2017-ųjų eglutės įžiebimo šventę: patys sunešė žaisliukus, papuošė žaliaskarę, kad būtų smagiau, ant parduotuvės sienos projektuoti animaciniai filmukai, karaokė, šokiai. Tereikėjo elektros, kompiuterio, projektoriaus ir, žinoma, entuziastingų išoriečių, čia pat, vietoje, virusių ir vaišinusių karšta arbata ir plovu!       

Prireikė kiek daugiau nei mėnesio ir 2018-ųjų vasario 9 d. įvyko steigiamasis susirinkimas: nuspręsta kurti bendruomenę, jos pirmininku išrinktas seniūnaitis Juozas Klimkevičius. Taip jau sutapo, kad pirmoji šventė buvo linksmosios Užgavėnės.

Vaikų žaidimų parke „Draugų šilelis“ (kaip ir daugumoje rajono bendruomenių) Jonavos visuomenės sveikatos biuro ir rajono Savivaldybės pastangonis vyksta nemokami sporto užsiėmimai, tačiau, kad būtų dar ryškesnis bendrystės jausmas, D. Marazienė pasiūlė įsigyti vienodus sportinius marškinėlius su logotipais ant rankovių, su užrašu „Draugų šilelio sportininkės“. Visos moterys vieningai ir entuziastingai tam pritarė. Beje, taip bus visada: kiekvienai idėjai, kiekvienam pasiūlymui bus pritarta ir iš karto imamasi veiklos.   

Lietuvos šimtmečio proga, Lietuvos valstybės dienos išvakarėse, išoriečių iniciatyva pastatomas ir pašventinamas koplytstulpis, kovo 20-ąją įregistruojama asociacija „Išorų kaimo bendruomenė“.

O tada, tarsi iš gausybės rago, pasipila renginiai, susitikimai ir visokie smagumynai: dviračių žygis su dviračių žymėjimu, vaišėmis ir dainomis, Joninės, Tautiškos giesmės giedojimas su ąžuolo vainikais Mindaugams. O savanorė Oksana Slauta padėjo įamžinti ne vieną akimirką iš bendruomenės švenčių. 

– Jaučiu, kad daugiausia patriotų gyvena Išoruose, – sako ponia Daiva. – Mums išties labai svarbios valstybinės šventės, kurios skatina patriotiškumą, norime tai įdiegti savo vaikams.  

„Alio Jonava“ jau rašė, kad aktyvūs išoriečiai padėjo laimėti Užusaliams modernią riedlenčių rampą (dviračių šventėje – „Velomaratone“ – Užusalių bendruomenė subūrė didžiausią komandą Lietuvoje ir pelnė šį ypatingą prizą).
Didelio atgarsio rajone sulaukė pernai spalio pradžioje Išorų kaimo „Šimtmečio šeimų šventė“ – pirmasis bendruomenės projektas. Jo koordinatorė D. Marazienė džiaugiasi, kad renginys pavyko puikiai, atsiskleidė visų bendruomenės narių talentai, o tiek savanorių ir miestas pavydėtų!

Po šventės savo feisbuko paskyroje sveikatos ministras Aurelijus Veryga rašė: „Negaliu nepasidalinti mūsų kaimo bendruomenės šventės kvietimu :) Kai prieš 14 m. atkeliavome čia gyventi, bendruomeniškumo nebuvo daug. Dabar kaimas plečiasi, kuriasi verslai, bendruomenė turi aktyvų pirmininką. Atsirado kalėdinės eglutės įžiebimai, Užgavėnės ir kitos šventės. Atsirado dviračių žygiai, jogos treniruotės, o artimiausiu laiku atsiras ir „Velomaratone“ laimėta aikštelė. Gyvenimas verda :) Čia gera gyventi “

Išorų bendruomenė neapsiriboja „šokiais ir žaidimais“: Giedrei Gedeikienei pasiūlius ir vieningai pritarus, nutarta Užusalių vaikų dienos centrui suteikti paramą – padovanoti muzikinį centrą; Išoruose aktyviai dirba net šešios saugios kaimynystės grupės, o Jonavos rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Larisa Paklina savo feisbuko paskyroje pasidalijo žinute: „Nuoširdžiai džiaugiuosi Išorų kaimo bendruomenės pilietiškumu ir atsakingumu. Bijau suklysti, bet tokios aktyvios bendruomenės dar nebuvo nei Kauno apskrityje, nei kurioje kitoje. Šaunuoliai .“

Išorų bibliotekoje vyko trys VšĮ „D&DM“ lektorių vedamos pirmosios pagalbos pamokos, atšvaitų akcijos „Būk matomas“ (bendruomenės pareigūnės L. Paklina ir Saulė Dirsienė žymėjo drabužius atšvaitais), o vasario 14-ąją surengtas netradicinis konkursas „Meskite rūkyti dėl tų, kuriuos mylite“. Smagu, nes paaiškėjo, kad rūkančiųjų nėra! 

Kaip linksmai ir išradingai išoriečiai šventė Vasario 16-ąją, „Alio Jonava“ taip pat jau rašė; bendruomenės mažieji ir, aišku, dideli pamena susitikimą su vaikų knygų rašytoju Virgiu Šidlausku; šiųmetes Užgavėnes, Kovo 11-osios šventinį bėgimą „Bėkime kartu“, kt.      

– Tikiuosi, kad, išaugę iš sauskelnių laikotarpio, įgausime pagreitį ir augsime kaip ant mielių, gausime numatytą paramą ir jau pavasarį džiaugsimės įrengta riedlenčių rampa bei lauko treniruoklių erdve, – su šypsena pokalbį baigė D. Marazienė.

Bronė MIKŠYTĖ