Paskelbtas Futbolas

FK „Jonava“ pradeda kovas pirmojoje lygoje

Pirmadienis, 25 March 2019 08:41 Parašė 

Neseniai Vilniuje vyko Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Vykdomojo komiteto (VK) posėdis, kuriame priimti sprendimai dėl galutinio 2019 m. pirmos lygos dalyvių skaičiaus.

VK nariams buvo pristatyti 2019 m. sezono Pirmos lygos futbolo klubų licencijavimo rezultatai. LFF Licencijavimo komitetas Pirmos lygos licencijas išdavė septyniems klubams, o LFF Apeliacinis komitetas, įvertinęs papildomą detalizuotą medžiagą, išdavė licencijas dar šešiems klubams.

Pirmos lygos licencijos nebuvo išduotos šiems klubams: „Jonava“„ Kupiškis“, FA „Šiauliai“. LFF VK sulaukė šių trijų klubų prašymų suteikti teisę išimties teise varžytis Pirmoje lygoje. VK šiuos prašymus patenkino.

LFF VK sprendimu, FA „Šiauliai“ klubui skirtas įspėjimas, o taip pat jis įpareigotas per 2019 metus įvykdyti licencijavimo metu neįgyvendintą teisinį kriterijų ir papildyti klubo struktūrą trečiu dalininku. „Jonavos“ klubą VK įpareigojo iki birželio 30 d. įgyvendinti iki šiol nepagrįstus finansinius kriterijus žaidėjams, treneriams ir darbuotojams, o taip pat iki komandos registracijos pradžios pateikti klubo finansinių šaltinių sąrašą naujajam sezonui. „Kupiškio“ klubui skirtas įspėjimas už licencijavimo eigoje neįgyvendintus jaunimo ugdymo kriterijus. VK klubą įpareigojo sezono eigoje reguliariai teikti informaciją apie jaunimo ugdymo situaciją klube ir su juo bendradarbiaujančiose įstaigose.

2019 m. LFF Pirmos lygos sezone dalyvaus šie klubai ir komandos: Gargždų „Banga“, Kėdainių „Nevėžis“, „Pakruojis“, Telšių „Džiugas“, Vilniaus „Žalgiris B“, Kauno „Stumbras B“, „Riteriai B“, FK „Vilnius“, Kretingos „Minija“, Alytaus „Dainava“, „Vilniaus Vytis“, Mažeikių „Atmosfera“, Kauno „Hegelmann Litauen“, „Jonava“, „Kupiškis“ ir FA „Šiauliai“. Patvirtinus galutinį Pirmos lygos komandų skaičių (16), VK patvirtino Pirmos lygos tvarkaraštį pirmiems šešiems turams.

VK taip pat patenkino VšĮ „Baltijos futbolo akademijos“ prašymą leisti klubo komandai dalyvauti 2019 m. Pirmos lygos pirmenybėse su pavadinimu FK „Vilnius“. VK patenkino ir klubo prašymą suteikti jam teisę išimties tvarka laikinai (2019 m. futbolo sezone) naudotis Vilniaus Fabijoniškių gimnazijos stadionu, pasinaudojant čempionato dalyvio teise pagal nuostatus namų rungtynes žaisti tik dalinai atitinkančiame Pirmai lygai taikomos infrastruktūros reikalavimus stadione, kol vykdoma klubo stadiono (Vilniaus „Ryto“ progimnazijos) rekonstrukcija.

Po posėdžio praėjus savaitei, jau ir prasidėjo 2019 metų LFF I lygos čempionatas, kuriame rungtyniaus ir Jonavos komanda. Aišku, po trijų metų kovų aukščiausioje lygoje nėra žiūrovams matyti savo miesto komandą žemesnėje lygoje. Visgi, nėra to blogo, kas neišeitų į gerą.

Praėjusį penktadienį savivaldybėje į naująjį pirmosios lygos sezoną buvo palydėta FK „Jonava“, kuri pastaruoju metu išgyvena ne geriausius laikus. Visgi, komanda egzistuos ir šiais metais sieks kuo geresnių rezultatų žemesnėje lygoje.

Komanda prisistatė iš pagrindų pasikeitusi, ne tik pačioje sudėtyje, bet ir administracijoje. Tačiau pirmiausia sėkmės, pergalingo starto ir mažiau patirti traumų čempionate linkėjo rajono meras Eugenijus Sabutis, kuris sėkmės palinkėjo ir klubo vadovybei, kad futbolo klubą valdytų taip, jog netolimoje ateityje vėl sugrįžtų tarp pajėgiausių šalies komandų.

Žodį tarė ir būsimasis rajono meras Mindaugas Sinkevičius, kuris Jonavos sportą įvardijo fenomenaliu: „Kuo daugiau pinigų, tuo prastesni rezultatai. Futbolo biudžetai buvo aukšti, o rezultatai – labai prasti“.

M. Sinkevičius įžvelgė ir pozityvo. Pasidžiaugė, kad futbolo klubas tampa komanda, kurioje žaidžia ir jonaviečiai, kad tikrai turime ką parodyti. Padėkota žaidėjams, kad susibūrė, kad yra iniciatyvių žmonių, kurie neleido numirti Jonavos futbolui. Vietos valdžia darys viską, kad padėtų klubui.

„Mes padėsime ne tik savo apsilankymu stadione, palaikymu, bet prisidėdami ir finansiškai. Visą laiką tą darėme ir darysime ir jeigu rezultatai bus geri, prisidėsime daugiau. Natūralu, kad areną pastatėme ne tam, kad žaisti NKL‘e, statėme, jog turėti LKL‘o lygą, o stadioną tvarkome ir tribūna statome su tūkstančiais sėdimų vietų ne tam, kad žaisti ten kažkur žemesnėje lygoje. Tą infrastruktūrą kuriam visų mokesčių mokėtojų pinigais, todėl ji turėtų tarnauti tam, kad mes būtume ir LKL‘e, ir futbolo A lygoje bei mes, žiūrovai,  turėtume geras emocijas. Tikiuosi, kad to pasiekti nereiks tų keturių metų, - samprotavo M. Sinkevičius.

Pasak vicemero Erlando Andrejevo, jis pats tiki, kad futbolo sirgalius, žiūrovas vėl sugrįš į stadioną palaikyti savo miesto komandos, nes joje jau ne tik beveik visi lietuviai, bet ir nemažas skaičius žaidėjų jonaviečiai. Būtent ir pat komandos treneris – jonavietis.

Apie FK „Jonava“ praėjusius tris metus prisiminė ir apie naujos komandos ateities planus kalbėjo naujasis VšĮ „Jonavos futbolas direktorius Vaidas Vaškevičius. Aišku, skaudu prisiminti paskutinius 2018 metus, kai teko nuryti karčią piliulę ir palikti A lygą. Dabar klubas verčia naują puslapį.

„Iniciatyvos daugiau parodė jonaviečiai, sugrįžo senieji entuziastai, kiek įmanoma, buvo pasikviesti žaidėjai jonaviečiai, - kalbėjo V. Vaškevičius. – Klubo tikslai dabar yra dviejų metų eigoje paruošti tokią komandą, kad kažkiek pasistiprinus būtų konkurencinga laimėti pirmąją lygą ir sugrįžti į stipriausiųjų gretas. Ateities vizija – būti stiprus šios lygos vidutiniokas.

Apie komandos viziją kalbėjo ir treneris Eisvinas Utyra, kuris ne vienerius metus žaidė Jonavos komandoje. Treneris pasidžiaugė didėjančiu jaunųjų futbolininkų skaičiumi rajone bei jų rezultatais. Praėjusiais metais net trys Jonavos komandos išsikovojo vietas aukščiausioje lygoje. Be U16 ir U17 vaikinų komandų, aukščiausioje lygoje rungtyniaus ir Jonavos moterų futbolo komanda. Kalbėdamas apie Jonavos futbolo klubą, treneris tiki, kad visi bus vieningi ir atiduos visą širdį už Jonavą.

Šiai dienai FK „Jonava“ gretose planuojama bus registruota 19 žaidėjų, nes du dar nebuvo gavę paleidžiamųjų raštų iš kitų klubų. Tarp jų komandoje žais 9 jonaviečiai, o komandos kapitono pareigos patikėtos Laurynui Stonkui. Be jo iš jonaviečių žais Andrius Skorupskas, Artūras Rocys, Paulius Osauskas, Jurij Juriak, Romas Margelis, Arnas Paškevičius, Gytis Vasylius, Saulius Sivolovas. Kiti žaidėjai kauniečiai, kėdainiečiai bei du legionieriai iš Azerbaidžano, Rusijos. Vienas žaidėjas lietuvis iš Kanados.

Praėjusį penktadienį jau prasidėjo pirmosios lygos pirmenybės ir per savaitgalį sužaisti pirmieji keturi mačai: Telšių „Džiugas“ – FC „Kupiškis“ 1:0, Kauno „Stumbras B“ – „Vilniaus Vytis“ 0:2, Kauno „Hegelmann Litauen“ – FK „Vilnius“ 4:1, Gargždų „Banga“ – „Pakruojis“ 1:0. Sekmadienį turėjo žaisti ir FK „Jonava“, tačiau dėl to, kad šios komandos žaidėjai atstovauja „Vikingus“ futsal čempionate, rungtynės Mažeikiuose su „Atmosfera“ vyks kovo 25 d, pirmadienį (19.00 val.).

Pastaruoju metu Jonavos centrinis stadionas renovuojamas, tačiau FK „Jonava“ balandžio viduryje pradės savo susitikimus žaisti ir šio stadiono dirbtinės dangos aikštelėje.

FK „Jonava“ rungtynių tvarkaraštis (pateikti pirmieji šeši turai, gali būti preliminarios rungtynių datos)

Kovo 31 d. (sekmadienis) 14.00 val. FC „Kupiškis“ – FK „Jonava“ (Panevėžio Žemynos progimnazijos stadionas)

Balandžio 7 d. (sekmadienis) 16.00 val. FK „Vilnius“ – FK „Jonava“ (Vilniaus Fabijoniškių vidurinės mokyklos stadionas)

Balandžio 13 d. (šeštadienis) 14.00 val. FK „Jonava“ – Telšių „Džiugas“ (Jonavos dirbtinės dangos aikštė)

Balandžio 22 d. (pirmadienis) 15.00 val. FK „Jonava“ – Kauno „Stumbras B“ (Jonavos dirbtinės dangos aikštė)

Gegužės 4 d. (šeštadienis) 14.00 val. FK „Jonava“ – FA „Šiauliai“ (Jonavos dirbtinės dangos aikštė)

GYTIS RAMANAUSKAS