Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Klientų, užsakančių krovinių gabenimo paslaugas, paieškas palengvino transporto biržos

Penktadienis, 22 March 2019 09:39 Parašė 

Transporto biržų paslaugomis naudojasi daugelis įmonių. Biržos, veikiančios tarptautiniu mastu, jau tapo daugelio produkciją eksportuojančių ir importuojančių įmonių verslo dalimi: vienos įmonės jose ieško galinčiųjų vežti krovinius, kitos – klientų, o ekspeditoriai stengiasi išvengti reisų be krovinio. O kokiomis nuomonėmis dalijasi besinaudojantieji transporto biržomis? Kokių patirčių jie pasisėmė bendradarbiaudami su transporto biržose surastais klientais?

Daugiau nei vien tik skelbimai

Transporto biržų vartotojų apklausos atliekamos itin retai, tačiau buvusių apklausų rezultatai parodė, jog daugelis transporto biržų naudotojų jų darbą vertina teigiamai. Transporto biržose galima ne tik pridėti transportą, rasti krovinius, bet ir dalintis įžvalgomis apie klientus, matyti informaciją apie vartotojų anksčiau sudarytus sandorius ir t. t. Transporto biržas didelė dalis apklaustųjų įvardija kaip pagrindines platformas klientų paieškai ar kaip vieną iš pagrindinių įrankių rasti transportą ir krovinius.

Ankstesnis transporto biržos vartotojų tyrimas parodė, kad jie tuo pačiu metu skelbimus deda ar jų ieško naudodamiesi dviem transporto biržomis. Anot respondentų, naudojimasis daugiau negu viena transporto birža padeda greičiau rasti palankiausią variantą – transportą ir krovinį. Tačiau turint omenyje, kad transporto biržos taip sparčiai tobulėja ir diegia naujoves, šiandien visiškai užtenka ir vienos transporto biržos paslaugų.

Kaip populiariausia buvo įvardyta transporto birža Cargo.lt: ja naudojasi maždaug 7 iš 10 vežėjų (ekspeditorių) ir krovinių vežimo paslaugų užsakovų. Pasirenkant transporto biržas, lemiamą vaidmenį atlieka skelbimų srautai: kuo daugiau skelbimų, tuo daugiau vartotojų transporto biržos pritraukia. 4 iš 10 transporto biržų naudotojų mini, kad yra lojalūs, todėl įpratę prie vienos transporto biržos, ir toliau ja naudojasi.

Kurie dar aspektai svarbūs pasirenkant transporto biržą ar kelias iš jų?

  • Reagavimas į problemas. Besinaudojantiems transporto biržų paslaugomis aktualu, kaip biržų administracija padeda jiems spręsti iškilusias problemas.
  • Saugumas. Svarbus ir saugumas: transporto biržose nuolat diegiami įvairūs naujinimai, funkcijos, padedančios apsaugoti krovinius ir išvengti nesąžiningų rinkos dalyvių.
  • Patogus naudojimasis, paprastumas bei efektyvumas. Svarbu ir tai, ar vartotojui paprasta naudotis sistema: joje užsiregistruoti, rasti reikiamą informaciją, kontaktuoti su vežėjais ar siuntėjais ir pan. Sistemos padeda palengvinti partnerių paiešką ir uždirbti.

Bet kuriuo atveju, daugiausiai vartotojų pritraukia tos transporto biržos, kurios geba sukurti vartotojams palankiausią aplinką, kur jie vienoje vietoje randa jiems aktualią informaciją: nuo vežėjų forumo, kuriame aptariamos opiausios problemos, iki transporto sektoriaus naujienų. 2 iš 3 transporto biržų naudotojų sutinka, kad įmones, besinaudojančias transporto biržomis, galima vadinti moderniomis ir pažangiomis, lyginant su vežėjais/siuntėjais, užsakovų ieškančiais per pažįstamus ar kitais panašiais kanalais.

Transporto biržas daugelis vartotojų palankiai vertina dėl lengvai prieinamos informacijos (reitingų, atsiliepimų) apie potencialius partnerius – nereikia duomenų ieškoti internete ar kitais būdais bei gaišti tam laiko. Daug dėmesio vartotojai skiria ir kainų bei paslaugų kokybei. Tačiau, gaudami aukštą kokybę, šios gana pelningos verslo sferos dalyviai visuomet linkę už paslaugas mokėti daugiau.