Paskelbtas Rajono naujienos

Skiepijimo apimtys Jonavos rajone

Trečiadienis, 20 March 2019 16:32 Parašė 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai primena, kad vakcina yra laikoma saugiausia ir patikimiausia apsauga nuo gyvybei pavojingų užkrečiamųjų ligų (infekcijų) tokių kaip tymai, difterija, stabligė ir kt.

Siekiant apsaugoti gyventojus nuo užkrečiamųjų ligų, jų komplikacijų ir kontroliuoti skiepijimais valdomas užkrečiamąsias ligas, reikia išlaikyti ne mažesnes kaip 90 proc. vaikų skiepijimo aprėptis visoje šalyje ir kiekvienoje savivaldybėje, o nuo tymų ir raudonukės – ne mažesnes kaip 95 proc.

Apibendrinus 2018 m vaikų skiepijimo apimtis Jonavos rajone nustatyta, kad skiepų apimtys tuberkuliozės vakcina  iki 1 m. siekia – 97 proc., hepatito B 1 m. – 91,8 proc., kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito 8 m. – 91,6 proc. Tačiau 2 m. vaikų skiepijimas tymų, raudonukės ir epideminio parotito vakcina siekia tik 84,2 proc., o 8 m. – 90,7 proc. Lietuvoje augant sergamumui tymais, galimybė užsikrėsti didėja. Jonavos rajone šiais metais jau yra patvirtintas vienas tymų atvejis.

Specialistai primena, kad šalyje vaikai nuo tymų ir raudonukės skiepijami valstybės biudžeto lėšomis pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių: 15–16,5 mėn. amžiaus pirmąja vakcinos doze, o 6–7 m. – antrąja doze. Šiuo metu, esant nepalankiai tymų epidemiologinei situacijai, rekomenduojama visiems nesirgusiems, neskiepytiems, nepilnai paskiepytiems ir nežinantiems savo skiepijimo nuo tymų būklės asmenims  pasiskiepyti.

Jonavos r. 2018 m. kai kurios vakcinos tokios kaip: kokliušas, difterija, stabligė, poliomielitas ir B tipo Haemophilus influenzae skiepijimo apimtys siekia tik 81,4 proc. Nors informacija apie naujagimių, kūdikių ir vaikų skiepus nuolat skelbiama, skiepijimo apimtys šiuo metu yra nepakankamos, todėl pavojingų infekcijų sukėlėjai cirkuliuoja ir plinta aplinkoje, paliesdami vaikus ir suaugusiuosius, neturinčius specifinio imuniteto.

Jurgita ARBOČIENĖ

Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja