Paskelbtas Renginiai

Moters dieną – septynios moterys

Antradienis, 12 March 2019 14:07 Parašė 

Suaugusiųjų ir moksleivių raštingumą skatinantis konkursas – Nacionalinis diktantas – šiemet organizuojamas dvyliktą kartą. Pagrindinis tikslas – skatinti žmones didžiuotis unikalia lietuvių kalba, kalbėti ir rašyti ja taisyklingai.

Praėjusį penktadienį rašyti Nacionalinio diktanto į Jonavos rajono savivaldybę atėjo septynios jonavietės. Daugelis jų tą daro kasmet. „Simboliška, kad Tarptautinę moterų solidarumo dieną diktantą rašo vien moterys“, – juokavo atėjusiosios ir pasigedo vyrų: nors vienas būtų... Tai dienai buvo pritaikytas ir Dovilės Filmanavičiūtės tekstas „Odė moterystei“.     

Nacionalinį diktantą rašė Bronislava Narakaitė, Skirmuntė Morkūnienė, Nataša Kvietkienė, Regina Zaleckienė su dukra Monika, Živilė Paulauskaitė ir Lina Grybienė. Dauguma jų rašo 7–8 kartą, o nė vieno Nacionalinio diktanto nepraleido Nataša Kvietkienė, ji taip pat visada atvyksta ir į Konstitucijos egzaminą.

Vėliau, paprašius pasidalyti įspūdžiais, moterys sakė, kad teksto rašyba nebuvusi itin sudėtinga, ilgiau teko galvas pasukti dėl tiesioginės kalbos skyrybos.

Šiemet finalas (konkurso dalyviai varžėsi raštingiausio moksleivio, raštingiausio suaugusiojo ir raštingiausio užsienio lietuvio kategorijose) numatytas balandžio 13 d. 11 val. Beje, kadangi Nacionalinį diktantą rašo vis daugiau žmonių, į finalą atrenkami tik geriausi darbai: mokytojų komisija darbus tikrins tik iki 5–6 klaidos. Ir dar vienas priminimas: Nacionalinio diktanto konkurse negalėjo dalyvauti lituanistai.

Kaip jonavietėms pavyko parašyti, jos galės pasitikrinti kovo 11 d. Diktanto organizatorius – VšĮ Pilietinės minties institutas – informuoja, kad diktanto tekstas bus paskelbtas www.diktantas.lt ir www.vlkk.lt.  

Karolina VIČIŪTĖ