Paskelbtas Miesto naujienos

Dainavom Lietuvą kaip džiaugsmą

Pirmadienis, 11 March 2019 11:30 Parašė 

Taikliu iškilaus lietuvių kultūros tyrinėtojo Vytauto Kavolio pastebėjimu, dar visai neseniai mūsų kultūroje daina buvo platesnė už gyvenimą, ne daina egzistavo būtyje, o būtis dainoje: ji buvo tartum gyvenimo matas, kuriuo patikrinamas kiekvienas žingsnis, įprasminama šeima, darbas, meilė gimtajam kraštui. Tad natūralu, kad nuoširdžius jausmus Lietuvai dainuodami reiškė ir svečiai iš Raimundo Samulevičiaus ir Justino Vareikio progimnazijų, „Neries“ ir „Lietavos“ pagrindinių mokyklų, Kulvos Abraomo Kulviečio mokyklos.

Emocingai ir įtaigiai skambėjo ir gimnazijos mokinių dainos. Tai II d „Lietuviškų dainų popuri“, I a dueto Dianos Kievišaitės  ir Austėjos Visokinskaitės „Saulės kraujas“, I b „Medžio degimas“, I c „Lietuva“, I d „Mano namai“, III B1 „Mėnulis – tikras tėvas jo“. I e klasė atliko Just. Marcinkevičiaus ir E. Masytės „Laisvę“ – dainą, be kurios neįmanoma įsivaizduoti nei Sąjūdžio, nei Atgimimo, nei Kovo 11-osios. III S1 klasė pristatė debiutą – šios klasės mokinių Gretos Kalinauskaitės ir Dariaus Matonio daina „Pažadinkim Lietuvą“ buvo sukurta būtent šiam konkursui. II a sudainuoti Kosto Smorigino „Paukščiai“ prasmingai siejosi su IV d klasės merginų Gretos Narkauskaitės ir Redos Venskauskaitės atliktu Vytauto Kernagio „Baltu paukščiu“, kuris simboliškai užsklendė konkursą.

Vertinimo komisijos sprendimu, I vietą laimėjo IIIB1 srauto mokinės, atlikusios partizanų dainą, II vietą – IIIS1 srautas. Dvi III vietas – II a ir I b klasės.

Apibendrinant prasmingą renginį reikia tikėtis, kad jame bendradarbiaviusius R. Samulevičiaus ir J. Vareikio progimnazijų, „Neries“ ir „Lietavos“ pagrindinių mokyklų ir Kulvos A. Kulviečio mokyklos mokinius po kelerių metų galėsime drąsiai vadinti jau nebe svečiais, bet tikrais Senamiesčio gimnazijos bendruomenės nariais, o visi šventės dalyviai ir žiūrovai, įkvėpti pakilios nuotaikos, ne tik Kovo 11-ąją, bet ir kasdien, anot Just. Marcinkevičiaus, dainuos Lietuvą kaip džiaugsmą.      

Mokytoja Teresė JARMALIENĖ