Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Žiema sėkmingai išvaryta – pavasaris artėja

Ketvirtadienis, 07 March 2019 12:44 Parašė 

Su trenksmu antradienio popietę Jonavoje prasidėjo Užgavėnių šventė. Pasivaikštinėjusi miesto gatvėmis į aikštę prie sporto arenos sugužėjo persirengėlių kolona. Persirengėlių kolonoje rikiavosi išmoningai pasipuošusios rajono bendruomenės ir nepabūgę kiaurai košusio žvarbaus vėjo šventės dvasia užsikrėtę miestelėnai. Kolonos priekyje žengė Lašininis ir Kanapinis, už jų – susikaupusių „daktariukų“ būrelis, žvitrios „čigonkos“, įsismaginę nelabieji ir raganos.

Arenos aikštėje kvepėjo kepami blynai, garavo verdama arbata. Kad laukiant pavasario nepritrūktų džiaugsmo širdyje ir skanėstų pilve, čia pat buvo galima įsigyti ir puikių lauktuvių: saldainių, riestainių, lašinukų ir dešrų, rūkytų ir šviežių žuvų. Susirinkusius linksmino ir šokti mokino liaudiškos muzikos kapelijos iš įvairių rajono kampelių, grupė „Jonis“. Nemenką šurmulį sukėlė šventinis aukcionas.

Tarp įvairiausiomis kaukėmis pasipuošusių jonaviečių sukiojosi „daktarikės“. Jos „tikrino“ miestelėnų sveikatą, tikino, kad blogą savijautą galėjo lemti per maža tądien suvalgyta lašinių porcija. Ir žadėjo ne per mažiausio dydžio klizmute pagelbėti nuo bloga linkinčios akies.

Tiesa, šių metų Užgavėnių šventė šmaikščiai ir žaismingai atspindėjo 2019-ųjų šalies gyvenimo aktualijas – renginio svečiai turėjo galimybę susipažinti su persirengėlių partijų inscenizuotomis rinkimų programomis. Antai „čigonų“ partijos atstovai žadėjo būti dori, į svetimus vyrus ir moteris nesižvalgyti. Nuo jų neatsiliko ir „ubagėliai“. Šie sakė, kad bus tyri it stikliukai, žadėjo ir šiukšlių konteinerius sutvarkyti – įrengti ne požeminius, bet normalius, visiems prieinamus, dar juos nuolat papildyti.

Su gausia raudonskruosčių rubuilių palyda į susirinkusiuosius iškilmingai kreipėsi ir persirengėlių tautos prezidentu panoręs tapti Lašininis. Jo rinkimų pažadai tikrai buvo dosnūs: dykos valandos ir popiečio miegas darbo metu, visuose namuose nepritrūks riebios košės ir lašinių, o visi jonaviečiai svers ne mažiau 100 kg!

Šventę vainikavo tradicinė Lašininio ir Kanapinio kova, Morės teismas ir laužo šiluma. Užgavėnių  dalyviai smarkiai dūko, šoko, trepsėjo ir dainavo, kol lauže užgeso paskutinė žarija. Taigi žiema sėkmingai išvaryta – pavasaris tikrai ateis!

Meilutė VENCKIENĖ