Paskelbtas Renginiai

Prevenciniame renginyje – priklausomybių tema

Penktadienis, 01 March 2019 12:34 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybės administracijos tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė vasario 25 d. sukvietė į dviejų dalių prevencinį renginį priklausomybių tema, skirtą suaugusiems ir paaugliams. Šio renginio idėją palaikė ir prie jos prisijungė Jonavos rajono socialinių paslaugų centras, su kuriuo vyksta nuolatinis bendradarbiavimas sprendžiant aktualias socialines problemas, ir Vaiko ir šeimos gerovės centras.

Pirmasis renginys vyko Socialinių paslaugų centre, į kurį atvyko šeimos, savo kasdieniame gyvenime susiduriančios su priklausomybėmis (alkoholiui, narkotinėms medžiagoms).

Renginio metu Socialinių paslaugų centro direktorė Valentina Demidenko pasveikino susirinkusius ir pristatė kviestinius svečius – Priklausomybės ligų asociacijos pirmininką Gytį Jurevičių ir jo pavaduotoją Deividą Smailį, kurie renginio metu papasakojo apie priklausomybių punkto konsultanto darbo specifiką, teikiamą pagalbą ir pačių punktų įkūrimą Lietuvoje.

Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Evelina Darvidė priminė, kad prieš mėnesį Vaiko ir šeimos gerovės centre vyko tarpinstitucinis susitikimas, kurio pagrindinis tikslas buvo aptarti, kokia pagalba reikalinga nepilnamečiams vaikams, kurie turi priklausomybę alkoholiui, narkotinėms medžiagoms, ir kaip įveikti iškilusius sunkumus, kadangi pastaruoju metu tai tampa rimta problema dirbant su paaugliais. Šis susitikimas ir paskatino į Jonavą pasikviesti specialistus, kurie galėtų pasidalyti savo žiniomis, darbo praktika, jautria, kupina daugybe išgyvenimų asmenine istorija, siekiant pasveikti nuo priklausomybės. Tikėtasi, kad asmeninė žmogaus pasidalyta istorija įkvėps imtis pokyčių.

Į susitikimą atvyko Alytaus vyrų krizių centro įkūrėjas, VVTAĮT prie SADM Alytaus apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus mobiliosios komandos priklausomybių specialistas Virginijus Tamulionis ir Vilniaus rajono priklausomybių punkto konsultantas, savo asmenine patirtimi pasidalinęs Darius Čiumačenka. Abu specialistai sakė: „Priklausomybė yra liga, psichikos sveikatos sutrikimas, liguistas polinkis kartoti tą patį veiksmą ar vartoti tą pačią medžiagą neribotą kiekį kartų, siekiant pasitenkinimo jausmo. Tai – opi visuomenės problema, reikalaujanti mūsų dėmesio, tačiau priklausomybių prevencija ir kontrolė nėra lengvas uždavinys, todėl tikslinga kalbėti šia sunkia ir jautria tema.“

Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Vijolė Šadauskienė pasveikino renginio dalyvius, pasidžiaugė, kad kalbama šia itin jautria ir emociškai sunkia tema, svečiams įteikė atminimo dovanėles.

Po pietų tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė E. Darvidė kartu su jaunimo reikalų koordinatore Daiva Skebiene ir lektoriais V. Tamulioniu, D. Čiumačenka vyko į Vaiko ir šeimos gerovės centrą, kuriame jų jau laukė įstaigos vaikai ir į kvietimą prie diskusijos prisijungti sutikusios rajono ugdymo įstaigos kartu su mokiniais.

Ši diskusija buvo skirta 15–18 m. mokiniams, siekiant aptarti priklausomybių sukeliamą žalą, ugdyti sveiką požiūrį, padėti pačiam padaryti teisingus sprendimus, atsakyti į vaikų klausimus.

Paaugliai išgirdo priklausomybę įveikusio žmogaus istoriją ir sužinojo, koks yra ilgas ir daug valios pastangų reikalaujantis gijimo procesas. Pabaigoje lektoriai pabrėžė, kad svarbiausias pokytis turi prasidėti nuo šiandieną, o ne nuo rytojaus.

Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė dėkoja visiems, palaikiusiems idėją ir prisidėjusiems prie šio renginio organizavimo.  

Evelina DARVIDĖ

Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė