Paskelbtas Miesto naujienos

Kung fu teoretikai. Arba kodėl Jonavos valdžia taip nemyli verslo?

Ketvirtadienis, 21 February 2019 08:47 Parašė 

Trečiadienio vakarą Savivaldybės salėje vyko antrieji kandidatų į Jonavos rajono mero postą debatai, kuriuos organizavo Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovai Jonavoje. Kaip ir praeituose debatuose, dalyvavo visi kandidatai, kurie diskutavo apie esamo verslo skatinimą ir naujo verslo pritraukimą į mūsų rajoną.

Visą smulkiojo verslo padėtį Jonavos rajone puikiai atskleidė per 20 metų juo užsiimančios jonavietės užduotas klausimas kandidatams: „Ką daryti, kad būtų paliktas jos kioskas Chemikų g., kur ji tiek daug metų dirba? Ir kas sumokės išeitines kompensacijas jos keturiems darbuotojams?“ Sarkastiška gaida Jonavos miesto seniūnijos seniūnas Povilas Beišys pareiškė, kad kioskas pastatytas ant želdynų ir ten jam – ne vieta. Kandidatas Mindaugas Sinkevičius jam paantrino, kad galima pakeisti sklypelio paskirtį ir po nemenko laiko jonavietė galėtų konkurso būdu pabandyti išsinuomoti tą vietą.

Besiklausant diskusijos mintyse kirbėjo vienintelis klausimas: kodėl mūsų rajono valdžia taip nemyli smulkiojo verslo? Ši moteris padeda mažiausiai keturiems žmonėms ir jų šeimų nariams išvengti emigracijos. Kaip pastebėjo kažkuris iš kandidatų, ar nebuvo galimybės projektuojant tą gatvę ir šaligatvį per kelis metrus pastumti liniją? Ar negalima buvo duoti kokio tai leidimo? Panašu, kad ne. Apskritai kalbant, kam tas kioskas lyg spuogas ant „nupudruoto“ Jonavos veido, jeigu ten galima pasėti želdyną – dar neemigravę žmonės nueis į greta esantį prekybos centrą. Žinoma, „Maxima“, „Lidlas“ ir kiti monstrai gali sau leisti ir šaligatvį pasiremontuoti, ir gražų pastatą pastatyti, bet ar valdininkai supranta, kad prekybos centrai iš esmės nieko nekuria, o tik siurbia pinigus iš rajono ir dažnai iš visos Lietuvos?

Prieš keletą mėnesių baigėsi Prezidento g. remontas. Tada uždavėme kelis klausimus tam pačiam p. Beišiui: kodėl taip susiaurinta važiuojamoji kelio dalis? Ar buvo būtina įrengti tokį platų dviračių taką? Kodėl taip sumažėjo vietų automobiliams statyti? Į tai seniūnas atsakė, kad tokie įstatymo reikalavimai – dviračių takas turi būti mažiausiai 2,5 m pločio. Žinoma, seniūnas pamiršo paminėti, kad toks reikalavimas taikomas dviejų juostų dviračių takui – vienai juostai užtektų ir 90 cm. Dažnai važinėju dviračiu, tačiau per visus tuos mėnesius nesutikau nė vieno dviratininko, minančio Prezidento g. dviračių greitkeliu. Kur link veda tas kelias, taip ir nesupratau...

Apie vietas, skirtas automobiliams statyti, seniūnas replikavo: „Ir koks čia, matai, verslas, jeigu nesugeba pasidaryti savo parkavimo vietų?“ Atsakome – tai smulkusis verslas, kurį taip norite remti ir skatinti. Jam nereikia jokių specialių programų – paprasčiausiai įrenkite patogią, klientų pritraukti padedančią infrastruktūrą. Susiaurinimo rezultatai puikiai matomi – gatvė ištuštėjo, neliko stovinčių mašinų su klientais, atvykusiais į smulkiojo verslo įmones. Po šio sprendimo rankomis vėl trina prekybos centrai, turintys didžiules ir patogias automobilių aikšteles...

Dar viena smulkiojo verslo „skatinimo“ Jonavoje tema – mūsų architektai. Norint suderinti verslo reklamą ar iškabą reikia nueiti kryžiaus kelius. Jeigu iškaba nesuderinta, periodiškai atliekami reidai, kuriuose su policija gaudomi „nusikaltėliai“ – verslininkai. Po to su pasididžiavimu paskelbiama, kad buvo pagautas ir nubaustas, pvz., kokio tai automobilio serviso Fabriko g. savininkas, kuris ant pramoninio pastato sienos buvo pasikabinęs reklamą.

Susidarė įspūdis, kad į debatus susirinko „kung fu teoretikų“ grupė, kuri diskutavo, kaip geriau susmūgiuoti, nors nė vienas iš jos narių ant tatamio niekada nestovėjo. Graudu klausytis, kuomet kandidatai, iš kurių dauguma neturėjo verslo ar net nedirbo privačiame sektoriuje, postringauja, ko reikia verslui, o visos diskusijos galiausiai virsta tik lozungais.

Gerbiamieji kandidatai, supraskite – versle dirba racionalūs ir pragmatiški žmonės. Jie eis ten, kur geriau, ir dirbs tol, kol apsimokės. Iš mero ir Savivaldybės tarnautojų verslas nori tik vieno – kad operatyviai atliktumėte savo pareigas. O jeigu rajone nutiktų toks stebuklas, kad valdininkai nuliptų nuo arogancijos, teisės aktuose numatytų terminų ir biurokratijos kalno, tai Jonava taptų panašiu traukos centru verslui kaip Kaunas, kuomet jam vadovauti pradėjo žmogus, turintis realų supratimą apie verslą ir jo poreikius.

Aurimas RADZEVIČIUS