Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavos valdininkų paslaptis saugo „durniaus knopkutė"

Antradienis, 19 February 2019 10:37 Parašė 

„Jeigu jūs būtumėt paprašę informacijos kovo mėnesį, kai bus praėję rinkimai, tai savaime suprantama, jums būtų pateiktas tas popierius. Jūs darot reportažą rinkimų metu ir galite turėti įtakos rinkėjams balsuojant.“

Šitaip prieš beveik mėnesį prasidėjo mūsų bendravimas su Jonavos rajono administracija. Savivaldybės prašėme pateikti teisės aktą, kuriuo Kultūros centro vadovui buvo pakeltas atlyginimas. Tačiau tai tapo panašu į biurokratinę teniso partiją.

Až žinote, kas yra gūglas?

2017 metų sausį Jonavos savivaldybė ieškojo naujo Kultūros centro vadovo. Šias pareigas galų gale užėmė socialdemokratas Sergejus Jefimenka. Mūsų duomenimis, vos per porą mėnesių po jo paskyrimo radosi mero potvarkis. Juo buvo padidintas direktoriaus atlyginimas. Beje, meras Eugenijus Sabutis yra tos pačios partijos narys.

Šį potvarkį adminsitracija saugo kaip vasltybinę paslaptį, o prašymas ją pateikti sukėlė sunkiai slepiamą susierzinimą. Ten niekam nerūpi, kad šis teisės aktas, pagal įstatymą, apskritai turėtų būti pateiktas viešai Jonavos savivaldybės svetainėje. Turėtų būti, bet nėra. Kaip ir daugelio kitų priimtų šios savivaldybės sprendimų.

Atsidarę Jonavos rajono savivaldybės internetinį puslapį, rastumėte paviešintus teisės aktus, priimtus tik nuo 2018 metų sausio. Administracija teigia, jog ankstesnių metų pasirašytus sprendimus paslėpė dėl juose esančių asmens duomenų. Tuo tarpu duomenų apsaugos inspekcija sako, kad savivaldybė pagal savivaldos įstatymą privalo viešinti visus teisės aktus.

Tačiau teisės akto taip ir nepavyko gauti. Vietoj jo sulaukėme skambučio iš teisės skyriaus vedėjo Justo Budriūno, kuris ragino informaciją susirasti naudojantis paieškos sistema Google, prieš tai sarkastiškai pasiteiravęs, ar žinau, kas tai yra. Čia pat paaiškino, kad teisės akto „reikėtų neduoti“. Jo teigimu, informacija bus parodyta neigiamai, o tai nepalankiai veikia ir politikų gyvenimą. Suprask, žmonės nebalsuos už šiuos politikus.

Nuasmeninimo procedūros 

Išgirdęs, kad yra privaloma pateikti mero pasirašytą potvarkį, teisės skyriaus vedėjas atšovė, jog jį pateiks tik vasario pabaigoje: „Jūs paprašėt teisės akto. Aš jums sakau, kad galiu teisės aktą pateikti… įsivaizduokit, pateiksiu jums kažkur vasario mėnesio vidury arba pabaigoj. <...> Aš tada jums iš karto pasakau. Aš turiu pateikti teisės aktą, galiu jį nuasmeninti, galiu jo nenuasmeninti, galiu jį pateikti per 20 darbo dienų, galiu jį pateikti greičiau.“

Pradėjus kalbėti, jog įstatymo nusmatyta tvarka teisės aktas turi būti pateiktas per penkias darbo dienas, savivaldybės nuasmeninimo reikalų speciaslistas atskleidė slaptą kovos su įkyriais klausinėtojais metodą: „Įjungsim tą knopkutę durniaus ir pabendrausim laiškais".

Visą pokalbį su teisės skyriaus vedėju Justu Budriūnu galite perskaityti teksto apačioje.

Registruotu paštu atsiųstas savivaldybės atsakymas

Kreipėmės ir į Žurnalistų etikos inspekcijos tarnybą. Gavome atsakymą, kad Kultūros centro vadovas yra viešas asmuo ir visuomenė turi teisę žinoti apie biudžetinės įstaigos vadovo darbo užmokestį.

Tokį patį žurnalistų etikos inspekcijos tarnybos atsakymą gavo ir Jonavos rajono savivaldybė. Tad parašėme dar sykį administracijai ir paprašėme pateikti teisės aktą. Gavome atsakymą, kad kai sulauks oficialaus atsakymo, tada pateiks. Mat atsakymą žurnalistų etikos inspekcijos tarnyba atsiuntė elektroniniu, o ne oficialiu laišku. Panašu, kad tikrai spės ateiti ta minėta vasario pabaiga, kol galiausiai gausim prašomą teisės aktą.

Justo Budriūno atsakymas

Tik primename, kad prievolę viešinti visus teisės aktus įpareigoja savivaldos įstatymas. Tikrai ne žurnalistų etikos inspekcijos tarnybos atsiųstas oficialus laiškas.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius sako, jog, jo manymu, toks teisės aktų slėpimas yra neteisėtas: „kyla realus įtarimas, kad slėpdami teisės aktą jie tai daro sąmoningai ir toks jų elgesys yra aiškus signalas apie tokių asmenų veiklos teisinį įvertinimą.“

Kartu teigia, kad toks valstybės tarnautojo bendravimas yra noras tyčiotis ne tik iš žurnalistų, bet ir visų Jonavos krašto žmonių: „jei jau visai atvirai, tai toks ciniškas elgesys yra netoleruotinas. Šiandien tyčiojasi iš žurnalistų, rytoj iš bet kurio kito žmogaus.“

Pateikiame visą pokalbį su savivaldybės teisės skyriaus vedėju Justu Budriūnu. Redakcijos nuomone, šis dokumentas vertingas kaip brandžios tautinės biurokratijos mąstymo pavyzdys. Kalba netaisyta.

– Klausau

– Ar su Algimante kalbuos?

– Taip

– Algimante, Jonavos rajono savivaldybė dar kartą trukdo.

– Taip

– O jūs google naudojatės ar ne?

– Ta prasme?

– Nu google yra ir koeficientas, ir interviu, ir viskas parašyta, ir netgi suskaičiuota.

– Man nereikia interviu, kur yra kažkas parašyta. Man reikia paties teisės akto.

– O kuo pakeis būtent teisės aktas, jei pačiame interviu yra nurodytas koeficientas?

– Tai yra pirminis šaltinis…

– Dokumentas yra pirminis šaltinis. Jo, aš tą suprantu, bet jums realiai informacijos laidai, reportažui, tam, kad man nereiktų vilkinti termino jums atrašinėjant, jums pakankamai užtektų ir tenais. Ar nesutinkat jūs su tuo? Mes žaidžiam katę ir pelę šitoj vietoj dabar, ane?

– O tai jeigu netgi viešai tas koeficientas yra nurodytas, kodėl jūs slepiant tą dokumentą?

– Klausykit, aš neaiškinsiu savo motyvų, jūs man neaiškinkit savo motyvų, pas jus vieni motyvai, pas mane kiti ar ne taip?

– Man reikia to teisės akto.

– Tai aš įsivaizduoju jums reiktų, o man reiktų jums neduoti to teisės akto, tai kaip mes dabar žaisim tą katę ir pelę?

– O kodėl jums reiktų neduoti?

– Nu va šiaip. Aš įsivaizduoju… Dabar įsivaizduokit, kad yra rinkimai. Jūs darot reportažą rinkimų metu.

– Mhm

– Aha. Tai kaip jūs galvojat jūs galit paįtakoti rinkėjus balsuoti kažkaip parodžius kažkokį reportažą ar ne?

– Mano darbas nėra kažką…

– Aha. Tai va tame ir esmė, kad…

– … aš tiesiog rodau istorijas…

– Tai aš tą suprantu... jūsų darbą, jūs turit suprasti mano darbą.

– Kai žurnalistas kreipiasi ir prašo teisės akto, jūs turit jį atsiųst.

– Tai gerai. Aš tada jums iš karto pasakau. Aš turiu pateikti teisės aktą, galiu jį nuasmeninti, galiu jo nenuasmeninti, galiu jį pateikti per 20 darbo dienų, galiu jį pateikti greičiau.

– Jūs turite jį pateikti per savaitę.

– Ne, jūs man parodykit…

– Pagal visuomenės informavimo įstatymą yra nurodyta, kad jei nereikia rinkti kažkokios informacijos, turi būti pateikta per vieną darbo dieną, o jei reikia surinkti informaciją - per 5 darbo dienas…

– Bet mums reikia labai smarkiai ieškoti ir ilgai. Mes nerandam. Įsivaizduokit, mes žiauriai intensyviai ieškom ir mes jo nerandam. Nerandam, nerandam, nerandam, nerandam, nerandam…

– O tai jūs jo nerandat?

– Nu blemba, nerandam.

– Juk jūs sakėt, kad jį turit.

– Ne, aš sakiau, kad mes jį turėtumėm turėt, bet ieškom ieškom ieškom ir nerandam.

– Aš čia tikrai šnekuosi su teisės skyriaus vedėju?

– Jo, jūs tikrai šnekatės su teisės skyriaus vedėju. Aš su jumis juokauju, aišku. Jūs humoro turbūt nelabai suprantat. Bet nu ką padarysi. Aš jums tiesiog situaciją sakau. Jūs nelabai suprantat situacijos turbūt, ne?

– Tai aš suprantu…

– Suprantat, bet išvadų turbūt nepadarot. Oi Dieve Dieve…

– Apie kokias jūs išvadas dabar šnekat? Aš tiesiog paprašau teisės akto.

– Jo, jūs paprašėt teisės akto. Aš jums sakau, kad aš jums galiu teisės aktą pateikti… įsivaizduokit, pateiksiu jums kažkur vasario mėnesio vidury arba pabaigoj.

– Jūs negalit man pateikti vasario mėnesio vidury.

– Mhm, supratau.

– Pagal įstatymą negalit.

– O mane saisto viešo administravimo įstatymas, kuriame žmonių asmenų prašymus galiu atsakyti ir pateikti informaciją per 20 darbo dienų.

– Tai gerai, mes kreipsimės į atitinkamas institucijas ir pažiūrėsim, kaip yra iš tiesų.

– Nu va, matot, jūs vėl iš karto interpretuojat. Galim taip, bet esmė, kad nei jūs pasieksit savo tikslo, nei aš pasieksiu savo tikslo. Tai šitoj vietoj aš jums sakau - aš įsivedžiau į google labai paprastai ir suradau ir koeficiantą, ir atlyginimą paverstą į eurus, ir visus kitus dalykus.

– Man nereikia straipsnyje įvardytų kažkokių sumų. Man reikia teisės akto. Aš jūsų daugiau nieko neprašau.

– Supratau, viskas aišku. Okay, tai tada tiesiog susirašinėsim, jeigu taip. Pasibendrausim. Pasibendrausim raštais kažkaip. Įjungsim tą knopkutę durniaus ir susirašinėsim. Jeigu taip.

– O jūs galit pasakyt, kur yra problema?

– Tai jūs pati gi suprantat, kur yra problema. Problema yra rinkimuose. Jūs nesuprantat. Dabar vyksta rinkimai. Nesuprantat turbūt? Savivaldos rinkimai. Turit suprast, kad jūsų prašomas tos informacijos, kurią jūs galimai parodysit neigiamai, akivaizdžiai, kad politikų gyvenimą irgi veikia neigiamai. Ar jūs to nesuprantat?

– O iš kur jūs žinot, kad neigiamai parodysiu?

– Tai aš įsivaizduoju. Savaime suprantama. Jūs vykdot kažkieno pavedimą. Ir aš įsivaizduoju, kad tikrai neparodysit teigiamai

– Kieno pavedimą vykdom?

– Nu kažkieno pavedimą , kažkieno skundą tiriat ar dar kažkam. Aš įsivaizduoju, kad jūs vykdot tyrimą. Aš įsivaizduoju, kad jūs tikrai nepateiksit teigiamai tos informacijos. Dėl manęs tai žinot… aš esu paprastas tarnautojas ir man tai jokio skirtumo. Bet jūs turit suprast, kad dabar yra rinkimų periodas. Aš manau, kad jeigu jūs būtumėt paprašę šito viso kovo mėnesį, kai bus praėję rinkimai, tai savaime suprantama, jums būtų pateiktas tas popierius ir visa kita. Bet kokiu atveju ta informacija yra jonavoszinios.lt išdėstyta. Be jokių problemų. Viskas yra parašyta.

– Mhm. Aš dar vis prašau to teisės akto.

– Gerai, gerai. Jūs prašykit, viskas tvarkoj. Aš jūsų prašymą vis dar turiu ir mes jums parengsime tiesiog atsakymą.

– Gerai. Būsiu dėkinga.

– Jo, smagu. Ačiū, iki.

– Iki.

ALGIMANTĖ AMBRULAITYTĖ

Šaltinis: www.rita.lt

https://rita.lt/naujiena/jonavos-valdininku-paslaptis-saugo-durniaus-knopkute?fbclid=IwAR0pRxMoyRiXJ2-84UvzfWIsGKTwvJn4b141ATUCiMyyN1s0agbu3VnTKlw