Paskelbtas Miesto naujienos

Daugiabučių gyvenamųjų namų bendrijas pakvietė į pasitarimą

Antradienis, 12 February 2019 16:28 Parašė 

Praėjusį pirmadienį Jonavos savivaldybės administracija pakvietė daugiabučių gyvenamųjų namų bendrijų pirmininkus atvykti į pasitarimą „Galimybė pasinaudoti Specialiojo daugiabučių namų rėmimo fondo parama. Bendradarbiavimo su seniūnijomis, UAB „Jonavos paslaugos“ galimybės ir teikiamos paslaugos“.

Pasitarime dalyvavo 19-os bendrijų atstovai. Su jais susitiko administracijos direktorius Valdas Majauskas, Remonto ir statybos skyriaus vedėjas Mantas Petrauskas bei vyresnysis specialistas Valdas Rėklaitis, Turto skyriaus vedėjas Jonas Kurlavičius  ir vyriausioji specialistė Živilė Besevičienė, UAB „Jonavos paslaugos“ direktorius Edmundas Mulokas, pristatęs bendrovės teikiamas paslaugas ir jų kainas, bei Jonavos miesto seniūnijos seniūnas Povilas Beišys.

Tardamas įžanginį žodį, administracijos direktorius Valdas Majauskas teigė, jog surengti šį pasitarimą kilo mintis peržiūrėjus praėjusių metų Specialiojo daugiabučių namų rėmimo fondo statistiką. Dėl kompensacijos už savo atliktus darbus pernai kreipėsi vos kelios daugiabučių gyvenamųjų namų bendrijos. Iš to galima daryti išvadą, jog galbūt stinga informacijos, nes lėšos skiriamos, tačiau bendrijos tuo nepasinaudoja.

Pasitarimo metu informacijos pateikta išties daug, o kad tai aktualu ir reikalinga, parodė „praktiniai, gyvenimiški“ bendrijų pirmininkų klausimai: Specialiojo daugiabučių namų rėmimo fondo nuostatus aiškinęs Mantas Petrauskas ne sykį buvo pertrauktas ir turėjo atsakyti į daugelį konkrečių, su ta ar kita bendrija susijusių klausimų.              

2018 metais Specialiojo daugiabučių namų rėmimo fondui skirti 45000 Eur. Visa suma buvo  panaudota. Dalinė finansinė parama (20 proc. nuo darbų vertės) pagrindiniams darbams suteikta 60-čiai daugiabučių namų. Didžioji dalis lėšų kompensuota už darbus, atliktus daugiabučiuose namuose, kuriuos administruoja UAB „Jonavos paslaugos“. Galbūt taip yra todėl, kad arba daugiabučių namų bendrijoms bei jungtinės veiklos sutartimis valdomiems namams trūksta informacijos, arba namai, turintys administratorių, geriau kaupia lėšas remonto darbams ir labiau sugeba gerinti namo ir jo sistemų būklę.

2018 metais dažniausiai pateikti darbai kompensacijai gauti buvo bendrų inžinerinių sistemų keitimas (vamzdynų remontas, elektros kabelių keitimas); laiptinių remonto darbai; laiptinių ir rūsio langų, lauko durų keitimas.

Pasitarimo metu priminta, kad minėto fondo lėšos gali būti skiriamos daugiabučiams namams, kuriems yra praėję po modernizavimo ar kitų statybos darbų ne mažiau kaip 10 metų  ir tik tiems darbams, kuriems iki šiol nebuvo suteikta parama bei skirtas kitoks finansavimas; daugiabučiams namams, po kurių pripažinimo tinkamais naudoti (užbaigimo, pastatymo) yra praėję ne mažiau kaip 10 metų; fondo lėšomis gali būti finansuojama (faktinės darbų vertės): stogų remontui – 25 proc.; namų balkonų laikančiųjų konstrukcijų avarinės būklės pašalinimui (be apdailos darbų) – 40 proc.; namo bendrojo naudojimo įrenginių ir inžinerinių sistemų remontui (statinio inžinerinės sistemos, skirtos daugiau negu vieno inžinerinės sistemos naudotojo poreikiams tenkinti) – 20 proc.; kitų bendrųjų namo konstrukcijų remontui (daugiabučių namų lauko ir tambūro, įėjimo į rūsį durų keitimas, rūsio ir laiptinių langų keitimas, laiptinių remonto (sienų, lubų remontas bei laiptų turėklų keitimas ar remontas ir laiptų pakopų remontas) – 20 proc.; daugiabučių namų savininkų bendrijų steigimosi išlaidoms apmokėti – 100 proc.; savivaldybei, kaip gyvenamųjų patalpų savininkui tenkančios faktinių remonto darbų išlaidų dalies finansavimui, kai patalpos yra tuščios, kai nuomos sutartis yra terminuota arba nuomininkui yra nustatyta prievolė periodiškai deklaruoti gaunamas pajamas bei turimą turtą, – iki 100 proc.

Apie 2015, 2016, 2017 ir 2018 metais sutvarkytas daugiabučių namų teritorijas išsamią ataskaitą pateikė Jonavos miesto seniūnijos seniūnas Povilas Beišys.

Išanalizuoti ir dažniausiai užduodami klausimai. Daugiabučių namų teritorijų apšvietimas: savivaldybės administracija miesto apšvietimo tinklo daugiabučių namų kiemuose neplečia; pasiteisino sprendimas įrengti šviestuvus ant daugiabučio namo. UAB „Jonavos paslaugos“ administruojami namai tą daro iš kaupiamųjų arba eksploatacinių lėšų.            Daugiabučių namų teritorijose augančių medžių genėjimas ir pjovimas: prašymus teikti Jonavos miesto seniūnijai; sprendimą priima Jonavos rajono savivaldybės administracijos želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija (standartiniu atveju užtrunka iki 1 mėn.); darbus Jonavos miesto seniūnijos užsakymu atlieka UAB „Jonavos paslaugos“.

Augalų sodinimas daugiabučių namų teritorijose: sodinti galima tik suderinus su Jonavos miesto seniūnija augalų rūšį, dydį ir sodinimo vietą.

Suoliukų įrengimas daugiabučių namų teritorijose: kreiptis į Jonavos miesto seniūniją. Stengiamasi nestatyti suoliukų arti daugiabučių namų langų, nes dažnai gyventojai, kurių langai ties suoliuku, būna nepatenkinti. Prašoma, kad pritartų 51 proc. namo gyventojų.  

Vaikų žaidimų aikštelių įrengimas daugiabučių namų teritorijose: vaikų žaidimų aikštelės planuojamos ne atskiram daugiabučiui namui, o visam mikrorajonui.

Automobilių parkavimas daugiabučių namų teritorijose: beveik prie visų Jonavos miesto daugiabučių namų žemė yra valstybinė, sklypai suformuoti tik teritorijų planavimo dokumentu, tačiau kadastriniai matavimai neatlikti, sklypai neregistruoti ir žemė neišnuomota. Todėl automobilį galima statyti ir prie to daugiabučio namo, kuriame negyveni.

Susirinkę gyvenamųjų namų bendrijų pirmininkai buvo raginami pasinaudoti 2019 m. biudžete numatytomis Specialiojo daugiabučių namų rėmimo fondo lėšomis, kurių šiemet skirta 50 000 Eur. Beje, jei šiemet visoms pateiktoms sąskaitoms apmokėti pinigų pritrūks, lėšos eilės tvarka daugiabučiams namams bus skirtos iš kitų metų biudžeto.

Jei gyventojams kiltų klausimų dėl darbų sąmatų pateikimo, apmokėjimo ir pan., visada galite kreiptis į Jonavos rajono savivaldybės administracijos remonto ir statybos skyriaus vyresnįjį specialistą Valdą Rėklaitį (tel. (8 349) 50 966, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Karolina VIČIŪTĖ