Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Kandidatų į mero postą debatai: Jonavoje trūksta demokratijos ir aplinkkelio

Penktadienis, 08 February 2019 10:20 Parašė 

Antradienio vakarą vyko kandidatų į Jonavos rajono mero postą debatai. Debatuose dalyvavo Egidijus Sinkevičius (visuomeninis rinkimų komitetas „Su Sinkevičiumi ir Osausku“), Dovilė Lileikienė (Lietuvos žaliųjų partija), Gintas Jasiulionis (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Saulius Jakimavičius (Darbo partija), Mindaugas Sinkevičius (Lietuvos socialdemokratų partija), Alina Batulevičienė (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Arvydas Gasys (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga). Debatus surengė organizacija „Žinau, ką renku“. Moderavo žurnalistas Aurimas Perednis.

Nuo „veislinio valstiečio“ – iki jaunosios kartos politikų

Debatai prasidėjo kandidatų prisistatymu. M. Sinkevičiaus, S. Jakimavičiaus ir D. Lileikinės prisistatymai buvo šabloniški ir nuobodūs – pasakojo, kur gimė, ką mokėsi, kur dirbo, ir teigė, jog siekia mero posto, kad pagerėtų gyvenimas Jonavoje. Iš trijulės išsiskyrė tik S. Jakimavičius – trumpiausiai Seimo nario pareigas ėjęs žmogus Lietuvoje.

Publikos dėmesio ir juoko sulaukė valstiečio A. Gasio prisistatymas. Pasirodo, kad šis kandidatas jau 20 m. yra laikomas „veisliniu valstiečiu“. Vedėjui paprašius patikslinti, kas tai yra, kandidatas nurodė, kad tokio titulo nusipelnė žmogus, kuris myli savo žemę ir nekaitalioja partijų.

Liberalė A. Batulevičienė save priskyrė prie jaunosios kartos politikų ir pažadėjo, kad pats pirmasis jos darbas tapus mere bus atverti Savivaldybės pastato II aukšto duris, kuriame, kaip pareplikavo E. Sinkevičius, sėdi visi aukščiausi rajono valdininkai. E. Sinkevičius sieks tęsti savo, kaip buvusio mero ir politiko, darbus.

G. Jasiulionis neįvardijo savo pasiekimų, o iš karto pareiškė, kad jo netenkina dabartinė rajono situacija, kuri susidarė dėl esamos valdžios veiklos. Šis politikas turi savo Jonavos viziją – tai saugus, patogus, demokratiškas kraštas. Pasak jo, jonaviečiams turėtų būti gera gyventi ne tik miesto centre, bet ir kiekviename kaime. G. Jasiulionis sieks tikros savivaldos, kad kiekvienas gyventojas turėtų realią galimybę dalyvauti priimant su krašto valdymu susijusius sprendimus. Tinkamu mero pavyzdžiu jis laiko iš Jonavos kilusį Artūrą Zuoką.

Rajone trūksta demokratijos

Kandidatų paprašius dešimtbale sistema įvertinti demokratijos lygį Jonavos rajone, buvo galima pastebėti įdomių tendencijų. Daugelis kandidatų demokratijos būklę rajone įvertino blogai arba ypač blogai, tik valdančiųjų socialdemokratų kandidatas M. Sinkevičius įvertino gerai.

A. Gasio nuomone, tokia bloga demokratijos situacija Jonavoje susidarė dėl to, kad rinkimus jau daugelį metų laimi viena partija, tos partijos nariai užima svarbiausias pozicijas įvairiose Savivaldybės įmonėse. M. Sinkevičius paprieštaravo tokiai nuomonei, sakydamas, kad ligoninės vadovas yra konservatorius, o norint tapti valytoju Savivaldybės įmonėse nebūtina būti socialdemokratų partijos nariu. Tačiau kitų kandidatų prispaustas, pripažino, kad iš 20 tarybos narių net 15 yra socialdemokratai. Debatų dalyviai padarė išvadą, kad dabartinė tarybos koalicija su dar 4 ar 5 partijomis yra labiau butaforija nei realybė, o valdžią, kai tik viena partija realiai gali priimti sprendimus, nes kitos partijos yra smulkios, sunku laikyti demokratija.

Vedėjui paprašius kandidatų pateikti po porą pasiūlymų, kuriais būtų galima padidinti demokratijos kokybę rajone, D. Lileikienė paminėjo, kad reikėtų daugiau partijų ir geresnio jų balanso taryboje. A. Gasio nuomone, pastebimas per mažas rinkėjų aktyvumas, nes paprastai balsuoja tik 30 proc. gyventojų, o įvairiose įstaigose esant tiek daug socdemų, tikėtina, kad jie ir išrenka savus. Reikia, kad žmonės labiau pasitikėtų valdžia ir aktyviau dalyvautų rinkimuose.

A. Batulevičienė ir G. Jasiulionis daugiau sprendimų prėmimo galimybių suteiktų rajonų gyventojams, seniūnijoms. S. Jakimavičius tvirtino, kad kitos partijos neblogiau nei socdemai tvarkytųsi mieste, ir mintis, kad tik socdemai priima geriausius sprendimus miesto gerovės labui, nėra teisinga.
M. Sinkvevičiaus nuomone, demokratijos trūkumas mieste yra mitas. Iki rinkimų visos partijos dirbo sėkmingai, o artėjant rinkimams norima „visus šunis sukarti socdemams“. Buvęs rajono meras klausė: „Kokie sprendimai nedemokratiniai?“; „Ką? Ar iš tiesų Jonava yra ne Jonava, o socdemų miestas?“ Į žodį „ką“ kiti diskusijos dalyviai suskubo replikuoti pabrėždami, kad daugybė M. Sinkevičiaus draugų ir klasiokų įdarbinti Savivaldybėje – buvo paminėtos Manto Petrausko, Justo Budriūno ir kitos pavardės. M. Sinkevičius tokiam atsakui neliko skolingas ir priminė, kad G. Jasiulionio gyvenimo draugė dirba Ruklos seniūnijoje.

Geriausias darbas – Savivaldybės tarnautojo

Diskusijoje pradėjus nagrinėti ekonomikos problemas didelį nedarbą, mažą algų augimą ir t. t., D. Lileikienė pasigedo rajone darbdavių, galinčių darbuotojams mokėti geras algas. Jos žiniomis, gretimų rajonų darbdaviai kai kuriuose sektoriuose moka beveik dvigubai didesnes algas nei Jonavoje. D. Lileikienės manymu, svajonių darbas Jonavoje – tai Savivaldybės tarnautojo, nes užtikrina gerą algą ir puikias socialines garantijas.

Valstiečių partijos atstovo A. Gasio nuomone, reikėtų daugiau dėmesio skirti kuriant naujas darbo vietas Jonavoje, nesižavėti Jonavos, kaip Kauno miegamojo rajono, idėja. Anot politiko, reikia vystyti laisvosios ekonominės zonos (LEZ) idėją – jeigu per artimiausius kelerius metus nesukursime 500 darbo vietų, bus sunku išlaikyti infrastruktūrą. LEZ idėją palaikė ir E. Sinkevičius. A. Batulevičienė pasiūlė dar aktyviau skatinti įvairių miestų verslininkus atvykti į rajoną ir gerinti investicijų aplinką.

Konservatorius G. Jasiulionis nurodė, kad pirmiausiai reikėtų nežlugdyti jau esamo verslo – kaip antai siaurinti Prezidento g. ir panaikinti automobilių vietas, o įvairiapusiškai padėti. Pasak kandidato, Skaruliuose reikėtų perplanuoti pramonės parką, paruošti naują infrastruktūrą, įkurdinti vidinį terminalą.

S. Jakimavičius Jonavos rajoną palygino su nevykusiu verslininku, kuris pirmiausiai išsipustė, prisipirko prabangių niekučių, o tik po to pradėjo galvoti, kokia veikla galėtų užsiimti. Šio Darbo partijos atstovo nuomone, miesto biudžetas turėtų būti panašus į šeimos biudžetą: pirma – pajamos, po to – pirkiniai.

Socialdemokratas M. Sinkevičius prisiminė, kad jam vadovaujant į rajoną atėjo keletas investuotojų: „Hesburger“, „Lidl“ ir kitų prekybos centrų. M. Sinkevičiaus nuomone, LEZ idėja gera, tačiau visos Lietuvos teritorijoje LEZ negali būti kuriama, o investuotojų, norinčių įsikurti Jonavoje, eilėje prie mero durų nestovi.

Politinės pažiūros, Kurlianskis ir vaikai

Susidomėjimas debatais buvo nemenkas. Vedėjas gavo visą šūsnį žiūrovų klausimų, iš kurių keletą įdomesnių uždavė kandidatams. Paklausta apie savo politines pažiūras Lietuvos žaliųjų partijos atstovė D. Lileikienė, truputį sutrikusi, bandė pasakyti, kad jai priimtinos įvairios orientacijos ir ji linksta centro link. Pasirodo, ne tik A. Batulevičienė, bet ir darbietis S. Jakimavičius yra liberalių pažiūrų politikai. M. Sinkevičius – tikrasis kairysis socialdemokratas. Valstietis A. Gasys yra konservatyvių pažiūrų, o konservatorius G. Jasiulionis – tautinis dešinysis. Visuomeninio rinkimų komiteto „Su Sinkevičiumi ir Osausku“ kandidatas E. Sinkevičius – centristas be kraštutinumų.

Vienas iš diskusijų žiūrovų paklausė M. Sinkevčiaus apie jo ryšius su Raimondu Kurlianskiu ir verslo koncernu „MG Baltic“ bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimo rezultatų galimą įtaką jo sprendimui trauktis iš ministro pareigų. M. Sinkevičius atsakė, kad į šį klausimą jau ne kartą atsakinėjo įvairiose vietose, jis su Kurlianskiu bendravo kaip su žurnalistu ir žiniasklaidos priemonės atstovu. M. Sinkevčius mano, kad jeigu jo vardas būtų buvęs suterštas, šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė nebūtų jo paskyrusi ministru. Į tai A. Gasys suskubo replikuoti, kad ir šalies vadovė susijusi su ta pačia kompanija.

Žmones taip pat domino verslo skatinimo, jaunų žmonių pritraukimo ir išlaikymo rajone problemos. Į tai kandidatai atsakė gražiais lozungais apie verslo pritraukimą, gerų atlyginimų mokėjimą. Jaunimą galima būtų privilioti nemokamais butais. Studentus galima išlaikyti apmokant studijų mokesčius, už kuriuos aukštųjų mokyklų mokiniai turėtų atidirbti rajono įmonėse.

Paklausus politikų, kurį kandidatą išrinktų meru, jeigu negalėtų balsuoti už save, daugiausiai balsų surinko G. Jasiulionis ir A. Gasys.

Pažadai: dėmesys sodininkams, jaunoms šeimoms ir aplinkkeliui

Debatų pabaigoje kandidatai pažadėjo, ką jie nuveiks tapę merais. Žaliųjų kandidatė D. Lileikienė teiks socialinę ir finansinę paramą bendruomenėms. Taip pat daug dėmesio skirs su miesto žalinimu susijusiems sprendimams.

Valstiečių partijos atstovas A. Gasys skatins jaunas šeimas susilaukti vaikų. Viena iš šio kandidato pasiūlytų idėjų – nemokami vaikų darželiai visiems jonaviečiams nuo 2020 m.

A. Batulevičienė ketina būti mere, kuri neskaldys, o vienys. Pažadėjo, kad visi gyventojai žinos, kokia rajono vystymosi kryptis. Susitikinės su miesto gyventojais, pradės taikyti dalyvaujamąjį biudžetą (dalį rajono biudžeto paskirstys patys gyventojai), sukurs naujų zonų „freelanceriams“, įdarbins verslo ambasadorių.
E. Sinkevičiaus darbai – LEZ steigimas, gyventojų įtraukimas į savivaldą, seniūnijoms suteiks daugiau administracijos įstaigos funkcijų. Didesnį dėmesį politikas skirs sodų bendrijų problemų sprendimui. E. Sinkevičiaus prioritetas – sodų infrastruktūros tvarkymas.

Konservatorius G. Jasiulionis sieks savivaldos decentralizacijos, kad visi svarbūs investiciniai ir infrastruktūriniai sprendimai būtų priimami tik pasitarus su gyventojais. Šio kandidato svajonė yra ta, kad šveicariškas valdymo modelis būtų realizuotas Jonavoje. G. Jasiulionis mažins atskirtį tarp miesto ir kaimo bent tris kartus padidindamas investicijas į kaimiškas vietoves. Net jeigu netaps meru, pasikvies kelių direkciją, pademonstruos, kokios susidaro spūstys Jonavos keliuose, ir kovos dėl aplinkkelio ir tilto per Nerį ties Kurmėgala.

Darbietis S. Jakimavičius sieks sukurti verslo parką arba LEZ, pagerins sodų bendrijų gyventojų situaciją.

Socialdemokratas M. Sinkevičiaus sieks įgyvendinti senus pažadus: naujas baseinas, pabaigtas stadionas, Jonavos aplinkkelis. Jo konceptualūs darbai skatintų ekonominį rajono gyvybingumą, suteiktų jonaviečiams daugiau darbo vietų – per 10 m. Jonava prarado 7000 gyventojų, kuriuos galėjo sulaikyti ne graži aplinka, o gerai apmokamos darbo vietos.

Apibendrindamas noriu pasidžiaugti, kad tokie debatai vyksta. Kad jonaviečiai turės, iš ko rinktis. Kad žmonės domisi kandidatais ir jų programomis. Šie faktai leidžia svajoti, kad demokratijos lygis Jonavoje didės.

Aurimas RADZEVIČIUS

 

Pilną kandidatų pažadų įrašą galite rasti čia: https://youtu.be/ixGoGHfeO6k

Pilną debatų įrašą galite rasti čia: https://www.facebook.com/zinaukarenku/videos/1010237445830983

Iki pat savivaldybių tarybų ir merų rinkimų kovo 3 d. platformoje www.zinaukarenku.lt galite užduoti klausimą kandidatui į merus virtualiai.

Žinau, ką renku pažada po rinkimų toliau stebėti kaip išrinkti politikai įgyvendins pažadus ir skelbti rezultatus virtualioje platformoje.

„Žinau, ką renku“ – nuo 2014 m. veikiantis nešališkas politikos stebėsenos tinklas, kuriame dalyvauja jauni žmonės iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių. Siekiame, kad Lietuvos politikai būtų atskaitingi rinkėjams, todėl skatiname piliečius sąmoningai dalyvauti viešajame gyvenime ne tik prieš rinkimus, bet ir po jų. Tinklo nariai - tai savanoriai, įsipareigoję laikytis nešališkumo principų.