Paskelbtas Miesto naujienos

Policijos komisariato veikos ataskaitoje – padėkos seniūnijoms ir jų bendruomenėms

Antradienis, 05 February 2019 15:40 Parašė 

Praėjusį ketvirtadienį Savivaldybėje Jonavos policijos komisariato (PK) 2018 m. veiklos ataskaitą pristatė rajono PK viršininkas Šarūnas Martinkėnas.

Ataskaitiniame pasitarime dalyvavo rajono meras Eugenijus Sabutis, mero pavaduotojas Erlandas Andrejevas, administracijos direktoriaus pavaduotoja Vijolė Šadauskienė, Kauno apylinkės prokuratūros vyr. prokuroras Tomas Šiulys, KAVPK viršininko pavaduotojas Evaldas Lašinskas, klebonas kun. Virginijus Birjotas, policijos pareigūnai, kariuomenės atstovai, rajono seniūnai, socialiniai partneriai ir bendruomenių atstovai.

Sambūris prasidėjo sukurto trumpo filmo apie praėjusių metų policijos darbo „vaisius“ peržiūra. Žinoma, tai buvo tik kai kurie esminiai momentai per visą 2018 m. laikotarpį. Susirinkusiesiems pateikta medžiaga, kaip praėjusių metų sausio mėnesį vyko akcija „Atsargiai – netikri pinigai“, o vėliau policijos pareigūnai organizavo salės futbolo turnyrą Lietuvos šimtmečiui paminėti, vykdė įvairias vakarinės Jonavos priemones, daugiabučiuose tikrino, ar gyventojai užsirakina duris. Paminėta Saugaus eismo diena, mokykloje-darželyje „Bitutė“ organizuoti mokymai vaikams, vyko daiktų ženklinimo ir žymėjimo akcija, apsilankyta šeimose, kur vyko smurtas artimoje aplinkoje, vyko policijos ir savanorių priemonės prie ugdymo staigų rugsėjo mėnesį ir Policijos dienos šventė, startavo akcija „Būk matomas“ ir tarpinstitucinis bendradarbiavimas „Pažinkime vieni kitus“.

Per 2018 m. pareigūnai vyko į 7611 įvykių vietų, t. y. per dieną buvo sulaukiama apie 20 pranešimų. „Kas valandą būna apie vieną įvykį, bet dažniausiai būna taip, kad „sukrenta“ ar visiškai nebūna. Vis dėlto dažniausiai įvykiai registruojami vakarais ir savaitgaliais, – kalbėjo Jonavos policijos komisariato viršininkas Š. Martinkėnas. – Gana senokai įsigaliojo įsipareigojimas reaguoti kuo greičiau į įvykį. Yra trys kategorijos, o pirmojoje kategorijoje turime reaguoti greičiau nei per 12 min. B kategorijos įvykiuose, kai nėra pavojaus žmogaus sveikatai – ne ilgiau nei per 20 min., o C kategorijos įvykiams duota iki valandos.“

Nusikalstamos veikos, kurių Jonavos PK 2018 m. užregistruota daugiausia: 192 sveikatos sutrikdymai (didžiąją dalį sudaro smurtas artimoje aplinkoje), 170 – vagysčių, 118 – kelių eismo saugumo pažeidimų, 41 – disponavimas narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti, 23 – disponavimas narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėtas disponavimas labai dideliu kiekiu.

Taip pat viršininkas išskyrė gatves, į kurias teko dažniausiai vykti. 56 įvykiai užfiksuoti Chemikų, 34 – Kosmonautų, 28 – Vasario 16-osios, 24 – Kauno, 22 – A. Kulviečio g.

Jonavos rajone bendra kriminogeninė situacija gerėja, sumažėjo užregistruotų nusikalstamų veikų skaičius. Per 2018 m. užregistruotos 768 nusikalstamos veikos (2017 m. – 984). Praėjusiais metais Jonavos PK ištirta 61,8 proc. nusikalstamų veikų. Rajone sumažėjo šių nusikalstamų veikų: viešosios tvarkos sutrikdymų užregistruota 23 atvejais mažiau, vagysčių – 139, vagysčių įsibraunant į gyvenamąsias patalpas – 58, automobilių vagysčių – 29, sukčiavimų – 19, plėšimų užregistruota 6 atvejais mažiau. 

Kalbant apie eismo įvykius, išaugo eismo įvykių, kuriuose nukentėjo žmonės. Jei 2017 m. tokių buvo 30, tai 2018 m. užregistruoti 37 įvykiai. Buvo daugiau sužeistųjų – 43 (2017 m. – 35), bet nebuvo žuvusiųjų (2017 m. – 7). Eismo įvykiuose nukentėjo 6 pėstieji, 24 automobilių vairuotojai, 8 automobilių keleiviai, 1 motociklo vairuotojas, 4 dviračio vairuotojai. 2018 m. daugiausiai eismo įvykių įvyko spalio mėn. ir dažniausiai vyko penktadieniais, nuo 16 iki 18 val. Dažniausia eismo įvykių, kuriuose nukenčia žmonės, priežastis – pasirinktas nesaugus važiavimo greitis arba leistino greičio viršijimas. Tokie eismo įvykiai sudarė 33,33 proc.

Pareigūnai Jonavos rajone identifikavo 6 vietas, išsiskiriančias didžiausiu pranešimų apie pažeidimus skaičiumi. Šiose vietose buvo vykdomos 120 įvairios policijos priemonės, siekiant sumažinti pranešimų apie teisės pažeidimu skaičių. Pareigūnai visus metus kontroliavo 70 rizikos asmenų (linkusių nusikalsti ar anksčiau nusikaltusių) ir taikė jiems 1800 vairių prevencinių priemonių.

Bendruomenės pareigūnai aktyviai skatino rajono gyventojus burtis į saugios kaimynystės grupes. Iš viso yra 25 saugios kaimynystės grupės, iš kurių aktyviai veikia – 12. Per praėjusius metus bendruomenės pareigūnai organizavo 227 įvairius renginius ir priemones gyventojams. Policijos rėmėjų skaičius šiuo metu – 29 (iš jų – 18 jaunųjų policijos rėmėjų).

Visuomenės pasitikėjimas Lietuvos policija ir Kauno apskr. VPK policija – 75 proc. Tarp atskirų apskričių svyruoja nuo 61 iki 87 proc.

2019 m. svarbiausias Kauno apskr. VPK veiklos tikslas – užtikrinti gyventojų saugumą jų gyvenamojoje aplinkoje. Siekdama šio prioritetinio tikslo, Jonavos policija toliau tobulins savo gebėjimus ir pajėgumus, kad galėtų dar aktyviau užtikrinti viešąją tvarką ir efektyviai tirti nusikalstamas veikas.

Po išsamios ataskaitos, viršininkas Š. Martinkėnas įteikė padėką Kulvos seniūnui Ramūnui Gudonavičiui ir Kulvos bendruomenei už pilietiškumą, tiesioginį dalyvavimą sunkaus nusikaltimo išaiškinimo procese ir geranorišką pagalbą policijai. Taip pat padėka įteikta Petrui Vyšniauskui ir Bukonių saugios kaimynystės grupei – už bendruomenės pagalbą atskleidžiant nusikaltimą.

Petras SUBAČIUS