Paskelbtas Rajono naujienos

Rukloje pažymėtos antrosios NATO priešakinių pajėgų bataliono metinės

Antradienis, 05 February 2019 15:37 Parašė 

Pirmadienį, vasario 4-ąją, Rukloje paminėtos antrosios daugianacionalinės NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės, skirtos gynybai ir atgrasymui, dislokavimo Lietuvoje metinės. Ceremonijoje dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Jonas Vytautas Žukas, Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen.

Po dvišalio susitikimo, per kurį buvo kalbama apie Lietuvos ir Vokietijos karinį bendradarbiavimą bei tolesnius žingsnius regiono saugumui užtikrinti, šalies vadovė kartu su abiejų valstybių gynybos ministrais dalyvavo NATO priešakinių pajėgų bataliono vadų pasikeitimo ceremonijoje.

Vokietijos vadovaujama Aljanso kovinė grupė Lietuvoje šiemet mini 2 m. Pasak Prezidentės, per šį sąlyginai trumpą laiką NATO batalionas nuo politinių sprendimų tapo pilnai integruota Lietuvos gynybos dalimi.

Šalies vadovė pabrėžė, kad šiandieną NATO yra visiškai kitoks gynybinis Aljansas nei prieš 15 m., kai į jį stojo Lietuva. Sėkmingai įgyvendinanti Velso ir Varšuvos sprendimus, parengusi regiono gynybos planus, Šiaurės Atlanto sutarties organizacija per 15 m. tapo pajėgi atremti kintančias grėsmes, atgrasyti, ginti ir užtikrinti savo teritorijos saugumą.

Prezidentės teigimu, tai ir didelis Vokietijos indėlis. Prisiėmusi atsakomybę vadovauti NATO batalionui Lietuvoje, sutelkusi 10-ies Aljanso sąjungininkių karius, Vokietija demonstruoja išskirtinę lyderystę. O šios valstybės vaidmuo visos Europos saugumui tampa nepamainomas.

Šalies vadovė padėkojo Vokietijai, ministrei U. von der Leyen ir kiekvienam NATO kariui, kuris padeda užtikrinti Lietuvos, regiono ir viso Aljanso saugumą. Prezidentė pabrėžė, kad Lietuvą ir Vokietiją sieja kaip niekada sėkmingas bendradarbiavimas beveik visose srityse, o intensyvūs dvišaliai kariniai ryšiai jau tapo svarbia Europos saugumo architektūros dalimi.

Prezidentės spaudos tarnybos inf.

Alfredo Pliadžio (KAM) nuotr.