Paskelbtas Sportas

Poledinės žūklės pasaulio čempionatas: Lietuva – nugalėtoja, jonavietis – čempionas

Pirmadienis, 04 February 2019 08:23 Parašė 

Lietuvos poledinės žūklės rinktinė antradienį sugrįžo iš Bulgarijoje vykusio XVI pasaulio čempionato. Išsekę, nemigę, bet itin džiugiomis nuotaikomis, su aukso medaliais bei nugalėtojų taure. Užkopti į triumfo olimpą lietuviams pavyko pirmą kartą per kelių dešimčių čempionatų istoriją. Asmeninėje įskaitoje vilčių niekam nepaliko ir pirmą kartą varžybose dalyvavęs jonaviškis Gintautas Balsevičius.

Čempionatas vyko sausio 26–27 d. Vos keli rinktinės nariai atgal skrido lėktuvu. Didžioji dauguma į Lietuvą parvažiavo patys automobiliais. Nors rinktinės  nariai iš skirtingų miestų (Vilnius, Šiauliai, Panevėžys, Druskininkai, Kėdainiai, Jonava, Kaunas), tačiau sutiktuves buvo nuspręsta surengti Kauno Rotušės aikštėje. 

Poledinė žūklė – ekstremalus sportas. Čempionai ant Rotušės aikštės grindinio lipo itin pavargę, užsiaugintomis barzdomis. Poledinės žūklės varžybos – ne juokas, o tikrų tikriausias ekstremalus sportas, kurio sąlygas pakęstų ne kiekvienas.

Rinktinės vedlys, Lietuvos poledinės žūklės sporto asociacijos vadovas Rolfas Bitinas pripažino, kad tai buvo sunkiausios varžybos, kokiose jis yra dalyvavęs. Matyt, ištvermingiems ir kantriems lietuviams kuo sunkiau, tuo geriau. Pasiruošimas buvo labai ilgas. Ten nuvykta, kai iki čempionato pradžios dar buvo likusios dvi savaitės. Intensyvios treniruotės prasidėjo iki starto likus savaitei. Štai Ukrainos rinktinė, kuri buvo laikoma favorite, tame vandens telkinyje net rinktinės atranką darė.

Lietuvos poledinės žūklės rinktinę sudarė 16 asmenų. Žvejai iš jų – 6 (vienas atsarginis): R.Bitinas, Marius Jačiauskas, Deividas Račkauskas, Arūnas Koska, Gediminas Cironka ir Gintautas Balsevičius. Rinktinės treneriai - Juozas Paulėkas ir Vytautas Šidlauskas. Varžybos truko dvi dienas. Pati žvejyba – 6 valandas: po 3 valandas kasdien. Ledas buvo suskirstytas į 5 sektorius, kiekviename iš jų žvejojo po vieną rinktinės narį.

Tačiau tarp šių 16 asmenų, buvo net penki jonaviečiai. Be jau minėto G. Balsevičiaus, varžybose dalyvavo A. Koska, kuris buvo tryliktas. Kiti trys (Albertas Rutkauskas, Nerijus Budrys, Igoris Gatijatulinas) atliko trenerio asistentų darbus.

Savo mintimis apie čempionatą pasidalino ir G. Balsevičių link pasaulio čempiono titulo vedęs jonavietis I. Gatijatulinas, kuris taip pat pasakojo apie sudėtingas varžybų sąlygas. Gerokai iki pasaulio čempionato pradžios į čempionato vietą atvyko pirmasis ekipažas su septyniais rinktinės nariais, kurie padarė labai didelį įdirbį. Kaip teigė I. Gatijatulinas, pastarieji išmatavo visus sektorių gylius ir tai buvo labai svarbi informacija, nes reikėjo žinoti ežero batimetriją, būtent gylį sektoriuose. Žuvis buvo nepanaši į Lietuvos, labai įnoringa. Reikėjo tiesiog ją perprasti. Rinktinei labai padėjo Rusijos žvejys Georgy Utgof, kuris vadovavo visoms treniruotėms, tobulino žvejų techniką, taktinius įgūdžius.

 Dar po savaitės atvyko ir antrasis ekipažas. Tada prasidėjo bendras darbas vieningam tikslui pasiekti. Visgi, adaptuotis buvo itin sunku, nes pačios varžybos vyko atsarginiame ežere, nes tas, kuriame buvo numatyta vesti varžybas (Batakas), paprasčiausiai neužšalo. Tad pasaulio čempionatas vyko Široka Poljanos ežere. Varžybų sąlygos čempionato dalyviams buvo itin sudėtingos. Ežeras – 1,5 km aukštyje kalnuose. Sniego iki kelių. Išgręžus eketes ir ruošiantis treniruotėms, vanduo pakildavo ir išsiverždavo ant ledo. Apie 40 cm gylyje žvejai braidė dešimt dienų. Rytais būdavo minus 18 laipsnių, dieną – plius 3. Dešimt dienų juodo, juodo darbo. Kiekvieną dieną po 3–4 val. Lietuvos sporto entuziastai būdavo lediniame vandenyje. Važiuoti iki telkinio jiems kasdien tekdavo po 35 km. Prieš varžybas iškrito 70–80 cm kritulių. Įvažiuoti į kalnus tapo neįmanoma. Pasirodė komentarų, kad reikia anuliuoti varžybas. Visi bijojo, kad ant ledo vandens bus 60–70 cm. Esant minusinei temperatūrai, žvejoti tokiomis sąlygomis neįmanoma. Pats R. Bitinas čempionatuose dalyvauja jau dvidešimt metų ir prisipažino, jog šis buvo pats sunkiausias, o fiziškai – be proto sunku.

Ši rinktinė nustebino visą pasaulį. Pergalę nulėmė geras kolektyvas. Lietuviai pagavo didžiausią kiekį žuvies – „auksinius“ 13,894 kg. Baltarusiai liko antri su 10,276 kg, favoritai ukrainiečiai – treti su 9,877 kg. Iki tol lietuvių rinktinė po du kartus buvo iškovojusi sidabrą ir bronzą. 

Iš viso varžybose dalyvavo 15 rinktinių iš trijų žemynų. Iš viso – 80 dalyvių. Jauniausiam Lietuvos rinktinės nariui – 22-eji, vyriausiam – 60 metų. Į rinktinę patenkama atsižvelgus į pademonstruotus rezultatus Lietuvos čempionatuose.

Pasirodo geriausias pasaulio žvejys gyvena Jonavoje. Lietuvis G.Balsevičius triumfavo ir asmeninėje įskaitoje. Bronzą Lietuvai iškovojo ir M. Jačiauskas. „Niekas nesitikėjo to iš Gintauto. Niekas jo negaudė, nesivaikė, juk pirmą kartą dalyvavo kaip žvejys, nes pernai Kazakstane buvo trenerio asistentas. Nuėjo sau ramiai į kampiuką, susirinko visą žuvį ir išėjo. Antrą dieną visi klausinėjo, kur čia tas lyderis. Niekas jo nematė. Kartu su Mariumi buvo nematomi žmonės“, - juokaudamas kalbėjo rinktinės vadovas .

Dar prieš metus 52-ejų jonaviškis G. Balsevičius jau buvo trumpai papasakojęs apie savo kelią link pasaulio čempionato. Galima priminti, jog Lietuvos kariuomenėje dirbantis vyras prieš gerą dešimtmetį susidomėjo sportine žvejyba, o dalyvauti – prieš penketą metų. Jau ne vienerius metus su klubu „Tinca“ tampa šalies poledinės žūklės čempionu. Įdomus faktas, kad visi penki jonaviečiai, dalyvavę šiame pasaulio čempionate būtent atstovauja šį čempionišką klubą.

Tiesiogiai varžybose didelį indėlį į G. Balsevičiaus pergalę įnešė I. Gatijatulinas, kuris kaip trenerio asistentas, darbavosi sektoriuose. Jis save įvardijo kaip žvejybos asistentu. Jam teko stebėti varžovus, padėjo G. Balsevičiui sektoriuje bei teikė informaciją kur jam judėti, kaip elgtis ir ką daryti susiklosčius tam tikroms situacijoms.

Lietuvos  žvejai tiesiog pribloškė  rezultatais, nes net trys dalyviai pateko į pirmąjį ketvertą. Pasaulio čempionu tapo G. Balsevičius, antras buvo Suomijos atstovas, trečią vietą iškovojo M. Jačiauskas, o ketvirtas buvo Deividas Račkauskas.

Laimėjusi pasaulio čempionatą, Lietuva užsitikrino galimybę patiems rengti varžybas savoje šalyje. Jos kitąmet vyks Šiauliuose, ant Rėkyvos ežero. Ten puiki logistika, geras dugno reljefas, o ir itin žuvingas pats vandens telkinys. Į čempionatą susirenka apie 300–400 žmonių, tad reikia vietos, kurioje būtų galima visus apgyvendinti.

Jonavos poledinės žūklės atstovai bei visa rinktinė dėkingi rėmėjams: Jonavos rajono savivaldybei, UAB „Rolfmeta“, Torvi, Finnex, Trakų rajono kūno kultūros ir sporto centrui, verslo parkui „Gariūnai“, Aleksandrui Dunajevui, UAB „Salatis“, Tonar, Žūklės centrui (R. Paškausko IĮ), Kėdainių rajono sportinės žūklės klubas „Lifosos meškeriotojai“.

GYTIS RAMANAUSKAS