Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Ištaisyti praeities klaidas dabar galima be pasekmių

Penktadienis, 18 January 2019 15:21 Parašė 

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) informuoja, kad iki š. m. liepos 1 d. visiems mokesčių mokėtojams yra suteikiama vienintelė galimybė deklaruoti praeityje pamirštas pajamas ir mokesčius sumokėti be jokių delspinigių ar juolab baudų. Tokia proga yra suteikiama pirmą ir vienintelį kartą, ateityje analogiška galimybe pasinaudoti mokesčių mokėtojai nebegalės. Atleidimas nuo delspinigių ir baudų už praeityje nesumokėtus mokesčius taikomas visiems – ir gyventojams, ir įmonėms, jei jie nėra bankrutuojantys ar bankrutavę arba restruktūrizuojami.

Norėdami pasinaudoti šia unikalia galimybe mokesčių mokėtojai 2019 m. sausio–birželio mėn. turėtų pateikti arba patikslinti savo deklaracijas už pasirinktus 2014–2018 m. arba, jei pageidauja, už visus 5 m. ir deklaruoti anksčiau pamirštas pajamas. Tokiu atveju VMI už kadaise nesumokėtus mokesčius delspinigių neskaičiuos ir baudų neskirs.

Deklaravus praeityje pamirštas pajamas, mokesčius nuo jų reikia sumokėti per 20 d., tačiau mokesčių mokėtojai gali sudaryti ir periodinių mokėjimų grafiką – laikotarpiui iki 2 m.

VMI pažymi, kad atleidimas nuo delspinigių galioja praeityje pamirštiems sumokėti VMI administruojamiems mokesčiams (išskyrus žemės mokestį).

Atsiskleidimas anonimiškas

VMI neidentifikuos asmenų, pasinaudojusių galimybe atsiskleisti ir būti atleistiems nuo delspinigių, kadangi deklaracijos bus teikiamos ir tikslinamos bendrąja tvarka.

Tam, kad mokesčių mokėtojas būtų atleistas nuo delspinigių, nereikės teikti ir jokių papildomų prašymų, tai įvyks automatiškai.

Be naujų mokestinių patikrinimų – pusę metų

Pirmąjį 2019-ųjų pusmetį mokesčių administratorius nepradės naujų mokestinių patikrinimų ir sudarys galimybę mokesčių mokėtojams atsiskleisti patiems.

Net ir tuo atveju, kai VMI mokestinius patikrinimus pradėjo dar 2018 m. ir šiuo metu jie nėra baigti, mokesčių mokėtojai vis tiek turi teisę būti atleisti nuo delspinigių, jei pateiks ar patikslins deklaracijas iki patikrinimo akto surašymo.

Atleidimas nuo delspinigių

Tuo atveju, kai mokesčių mokėtojas yra pateikęs atitinkamo mokesčio deklaraciją dar iki 2019 m sausio 1 d., tačiau mokesčio nesumokėjo ir todėl nuo susidariusios mokėtinų mokesčių sumos jam apskaičiuoti delspinigiai, tai tokie mokesčių mokėtojai nuo nesumokėtų delspinigių taip pat bus atleisti automatiškai po 2019 m. sausio 1 d. – liks tik sumokėti mokestį.

Plačiau sužinoti apie tai, kaip ir kodėl verta pasinaudoti vienintele galimybe sumokėti praeityje pamirštus mokesčius, galima VMI interneto svetainėje, adresu www.vmi.lt/cms/tavienintele, atsakymus į susijusius klausimus teikia konsultantai – 1882, pasirinkus 5 „vienintelė galimybė atsiskleisti“.  

Parengta pagal VMI  inf.