Paskelbtas Miesto naujienos

Žemės ūkio ministras susitiko su rajono žemdirbiais

Antradienis, 08 January 2019 15:41 Parašė 

Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) narė Jonavos rajono žemdirbių asociacija gruodžio 4 d. į svečius pasikvietė žemės ūkio ministrą Giedrių Surplį su gausia jo pavaldinių komanda: ŽŪM tarnautojais bei NMA, VMVT, Žemės ūkio ir kaimo informacijos centro vadovais. Susitikime dalyvavo ir ŽŪR vicepirmininkas Algis Baravykas ir ŽŪR direktorius Sigitas Dimaitis.

Susitikimas įvyko pilnutėlėje Savivaldybės Jeronimo Ralio salėje. Susitikime šeimininko teisėmis dalyvavo rajono meras Eugenijus Sabutis.

Jonavos rajono žemdirbių asociacijos tarybos pirmininkas Alfonsas Bagdonas ir ŽŪR savivaldos organizatorė Marė Teresė Gritėnienė, pasitelkę rajono žemdirbius, jau susitikimo išvakarėse ministrui parengė pluoštą aktualių klausimų, kai kurie iš jų buvo svarbūs ne tik jonaviečiams.

Ministras G. Surplys pažadėjo, kad atėjusiais Kiaulės metais Žemės ūkio ministerija bus ūkininkų pagalbininkė ir tikrai vengs trukdyti. Ministras papasakojo jonaviečiams, ką jo vadovaujama ŽŪM nuveikė per paskutinį pusmetį.

Tačiau jonaviečiams labiau rūpėjo sužinoti, kokių veiksmų įvairiuose žemės ūkio sektoriuose ŽŪM imsis jau 2019-aisiais. Ir paaiškėjo, kad kai kurie žemdirbiams svarbūs sprendimai priimti šv. Kalėdų išvakarėse. Tiesa, dar neaišku, ar šiems ŽŪM planams pritars Vyriausybė, nors G. Surplys tikino jaučiantis premjero paramą.

„Tarp naujovių bus 5 mln. eurų parama trumposioms maisto grandinėms kurti. Tikimės, kad jau šią vasarą rajonuose veiks daugiau smulkių parduotuvėlių, kuriose bus prekiaujama ūkininkų produkcija“, – vylėsi G. Surplys.

Kitas svarbus niuansas – dalis ES paramos bus skiriama regionų principu, t. y. rajonai konkuruos ne su didmiesčiais. Dalis pinigų bus skiriama pagal apskritis, šios lėšos pirmiausia bus skiriamos perdirbimo sektoriui, tačiau ne stambiajam perdirbimo sektoriui, o žemdirbiams.

Pagaliau pajudės iš mirties taško parama kaimo bendruomenėms ir svarbiausia – bendruomenių pateiktus projektus vertins pačios vietos veiklos grupės. Be kita ko, kaimo bendruomenių atstovai jau artimiausiu laiku turės teisę gauti atlyginimą už atliktus darbus.

„Jeigu šis sumanymas pateisins viltis, tai tokią tvarką taikysime ir kitoms priemonėms finansuoti“, – sakė G. Surplys.

Ministras nubrėžė išlikimo sąlygą smulkiesiems ūkiams – savo ūkio produkciją nors iš dalies perdirbti ir parduoti patiems arba kooperuotis.

„Nusprendėme leisti ūkininkams dalytis už ES paramą įsigyta žemės ūkio technika. Šią idėją suderinome su Europos Komisija, taigi nuo šiol, pavyzdžiui, traktorių turinčio ūkininko nebausime, jeigu jis talkins savo kaimynams“, – žadėjo ministras.

Susitikime ministras užsiminė ir apie derybas dėl ES Bendrosios žemės ūkio politikos 2021–2027 m.

„Turiu realių vilčių, kad mums pavyks išsikovoti palyginti geras sąlygas. Jau dabar Lietuva yra tarp penkių ES valstybių, kurioms bendra paramos suma bus didesnė nei yra skirta 2007–2020 m. laikotarpiui. Gauname 4,7 mlrd. eurų, o gausime 5,13 mlrd. eurų. Tačiau vis dar tikiuosi, kad ir ši suma padidės“, – vylėsi G. Surplys.

Ministras paminėjo, kad derybose tikrai padės 2018-aisiais ŽŪR surengtos dvi protesto akcijos Briuselyje.

Jonavos žemdirbiai ministro klausė apie melioracijos skaudulius. Iki šiol valstybės ketinimai žemdirbiams perduoti beveik visus melioracijos įrenginius žemdirbiams buvo nepriimtini – apie tai ŽŪM informavo ir ŽŪR taryba.

„Per metus melioracijos reikalams reikėtų skirti po 40 mln. eurų. Tiek pinigų valstybė neturi, tačiau turime planą per 10 m. atnaujinti visą melioracijos sistemą. Skolinsimės, o paskolą grąžinsime per 20 m. Valstybės nuosavybei ir toliau priklausys visos pagrindinės melioracijos trasos, grioviai, polderiai, pralaidos ir kt. Mažesnėmis melioracijos sistemomis rūpinsis savivaldybės, joms bus skirtos lėšos. Žemdirbiai turės tvarkyti jų sklypuose esančius melioracijos vamzdžius iki 12,5 cm, o stambesniems vamzdžiams tvarkyti bus skiriama parama iš ES“, – naujieną paskelbė G. Surplys.

Iš kur pinigai?

„Šiems reikalams bus skiriamos lėšos surinktos už valstybinės žemės nuomą“, – žadėjo ministras.

Jonavos r. melioracijos darbams 2019 m. skirta 134 tūkst. eurų, tačiau ministras pranešė, kad papildomai bus dar skirta 233 tūkst. eurų – tai lėšos, padalytos visiems šalies rajonams gavus papildomą 17 mln. eurų paramą iš ES dėl liūčių padarytos žalos 2017 m.

Tarsi kalėdinę dovaną ministras pranešė naujieną dėl Nederlingų žemių žemėlapio papildymo.

„Su EK deramės dėl 42 seniūnijų įtraukimo į Nederlingų žemių žemėlapį“, – atskleidė G. Surplys.

ŽŪR vicepirmininkas A. Baravykas pasidžiaugė ministro pažadais, tačiau nustebo, kad apie ministro paminėtus planus nebuvo informuota ŽŪR taryba, kuri ir kėlė klausimus dėl valstybės ketinimų keisti melioracijos sistemos remonto ir priežiūros finansavimą: „Ar tai, apie ką ministras pasakojo, yra tik ŽŪM idėjos, ar joms pritarė Finansų ministerija ir Vyriausybė? Ir iki šiol ŽŪM kartais pateikdavo žemdirbiams palankius planus, tačiau vėliau jiems nepritardavo Vyriausybė. Norėtume, kad tokie pažadai būtų kaip nors įteisinti ne tik gerais ketinimais, bet ir raštu, kokiais nors Vyriausybės sprendimais.“

„Informacija, kurią šiandien atskleidžiau, yra reali. Šiuos planus su premjeru aptarėme prieš šv. Kalėdas, jis mūsų planams pritarė. Kada bus priimtas sprendimas? Nežinau. Kai kurie sprendimai gali būti priimti po pusmečio,“ – sakė G. Surplys.

Be kita ko, susitikime ministras ir jo pavaldiniai atsakė į žemdirbių klausimus dėl smulkių ir vidutinių ūkių perspektyvų, dėl galimybių pakoreguoti tiesioginių išmokų mokėjimo tvarką, dėl VMVT ir kitų kontroliuojančių institucijų atliekamų patikrinimų. Susitikimo pabaigoje ministras įteikė padėkos raštus nusipelniusiems Jonavos rajono žemdirbių asociacijos nariams.

Žemės ūkio rūmų inf.