Paskelbtas Miesto naujienos

Bus pradėta Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios renovacija

Antradienis, 08 January 2019 15:35 Parašė 

Praėjusį ketvirtadienį į spaudos konferenciją žiniasklaidą sukvietęs rajono meras Eugenijus Sabutis pristatė Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios modernizavimo ir aktualizavimo projektą. 

2018 m. gegužės pradžioje Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir VšĮ Centrinė projektų valdymo agentūra paskelbė antrąjį konkursinį kvietimą teikti paraiškas finansavimui gauti pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 5 prioriteto 05.4.1-CPVA-K-303 priemonę „Aktualizuoti viešąjį ir privatų kultūros paveldą“.

Vienos pagrindinių sąlygų dalyvauti konkurse – parengtas kultūros paveldo pastato projektas, jam išduotas statybos leidimas ir ne mažesnis nei 35 proc. nuosavų lėšų indėlis.

Dar 2016 m. Jonavos rajono savivaldybės administracija buvo parengusi Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios paprastojo remonto ir restauravimo tvarkybos darbų projektą, tad kartu su bažnyčia nutarė dalyvauti konkurse ir pernai, gegužės pabaigoje, pateikė paraišką projekto „Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios modernizavimas ir aktualizavimas“ finansavimui gauti.

Kaip akcentavo rajono vadovas, Savivaldybė visada rūpinosi ir rūpinasi rajono kultūros paveldo objektais; pasidžiaugė, kad, žvelgiant į ateitį, iš anksto parengta nemažai projektų.

– Pasitaiko atvejų, kai, esant galimybei gauti finansavimą, tiesiog pritrūkstama laiko parengti projektą, tad laimi tas, kuris būna iš anksto tam pasiruošęs, – sakė E. Sabutis.  

Pagal antrąjį kvietimą konkurse dalyvavo 32 pareiškėjai, iš kurių tik 17 projektų Lietuvos Respublikos kultūros ministro 2018 m. gruodžio 20 d. įsakymu Nr. ĮV-984 skirtas finansavimas. Tarp laimingųjų – ir mūsų rajonas.

Planuojama, kad bendra projekto vertė bus apie 300 tūkst. eurų, iš kurių Europos Sąjungos finansavimas sudarytų apie 190 tūkst. eurų, Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia prisidėtų maždaug 50 tūkst. eurų, o Jonavos rajono savivaldybės administracija skirtų apie 60 tūkst. eurų.

Projekto įgyvendinimo metu planuojama atnaujinti Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčią, nes finansavimo tikslas ir yra išsaugoti kultūros paveldo objektą, pritaikyti ją kultūrinėms, edukacinėms, ekonominėms, socialinėms ir kitoms reikmėms, taip pat užtikrinti prieinamumą visuomenei ir lankytojams, sudaryti sąlygas aktyviau populiarinti bažnyčią, pritraukti turistų, meno žinovų ir, žinoma, vietos bendruomenei suteikti galimybę ne tik džiaugtis unikaliu statiniu, bet ir jį kuo aktyviau panaudoti religinėms, kitoms įvairioms šventėms.

Planuojama modernizuoti bažnyčios pastatą atnaujinus fasadą, išsaugant ir restauruojant langus, duris. Bus pakeistas stogas, įrengta žaibosaugos sistema.

Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo parapijos klebonas dekanas Virginijus Birjotas sakė, kad geresnės kalėdinės dovanos ir negalėjęs tikėtis, padėkojo mero, administracijos direktoriaus komandoms už jų atliktą didžiulį darbą.  

– Džiaugiuosi, kad yra toks bendravimas, socialinė veikla galima tik bendradarbiaujant su savivalda, – sakė kun. V. Birjotas.   

Spaudos konferencijoje dalyvavo mero pavaduotojas Erlandas Andrejevas, Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Agnė Šalomskė, vyriausioji specialistė Vilma Matijošaitienė.     

Įgyvendinus investicijų projektą, didės Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios patrauklumas, bus sudarytos palankesnės Jonavos šv. apaštalo Jokūbo parapijos galimybės populiarinti bažnyčios kaip kultūros paveldo objekto vertingąsias savybes.

Karolina VIČIŪTĖ