Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sportas

Šachmatininkai suvažiavo į tradicinį turnyrą

Pirmadienis, 07 January 2019 08:32 Parašė 

Kaip ir kiekvienais metais į Jonavą suvažiuoja šachmatų entuziastai, šios sporto šakos mėgėjai ir profesionalai iš visos Lietuvos, kad sudalyvauti šviesaus atminimo trenerio Richardo Banaičio skirtą turnyrą. Šiemet dalyviai vėl galėjo pasidžiaugti itin didele erdve, nes varžybos antrus metus iš eilės vyko sporto arenoje.

Dar pernai varžybų organizatoriai, Kūno kultūros ir sporto centras, skaičiavo masiškumo rekordus, kai susirinko 227 galvočiai. Tačiau šiemet dalyvių sumažėjo beveik perpus, ypač jaunųjų entuziastų, nes tą pačią dieną vyko turnyras Druskininkuose, į kurį ir suvažiavo jaunieji šachmatininkai. Be to, sporto centre nebeliko šachmatų skyriaus, todėl ir B turnyre nebebuvo Jonavos jaunųjų galvočių.

Septinti metai, kai varžybos vykdomos dvejuose turnyruose. A turnyre (80 dalyvių) šiemet varžėsi suaugusieji  bei jauniai (2001 metų gimimo ir jaunesni), o B turnyre (33 dalyviai) savo sugebėjimus demonstravo vaikai (2009 metų gimimo ir jaunesni) bei jaunučiai (2005 metų gimimo ir jaunesni). Šiemet turnyras virto tarptautiniu, nes varžėsi ir keletas šachmatininkų iš Lenkijos.

R.Banaitis buvo žinomas Kaišiadorių ir Jonavos vaikų bei jaunimo sporto mokyklų treneris, puikus pedagogas, meno saviveiklos būrelių vadovas. Šių metų liepos 18-ąją jam būtų sukakę 76-eri, tačiau 1997 metų sausio 14 dieną šis nuostabus žmogus mirė.

1954 metais baigęs vidurinę mokyklą Kaune, R. Banaitis dvidešimt metų dirbo Pravieniškių septynmetės mokyklos mokytoju bei mokymo dalies vedėju. 1971-1975 m. treniravo Kaišiadorių vaikų ir jaunimo sporto mokyklos (VJSM) jaunuosius šachmatininkus. 1975 metais persikėlė į Jonavą ir čia dirbo rajono VJSM treneriu.

R.Banaitis buvo šachmatininkas, kandidatas į sporto meistrus, pats žaidęs įvairaus rango varžybose bei ugdęs ir jaunąją kartą. Jis paruošė nemažą būrį garsių šalies šachmatininkų: tarptautinį meistrą a. a. A. Labucką, kandidatę į meistres R. Norinkevičiūtę, V. Andriulaitį (Jonavos atstovai) bei daugelį kitų. Treneris R. Banaitis buvo įvertintas bei apdovanotas medaliais už nuopelnus moksleivių ir Lietuvos sportui.

Varžybų pradžią, paaiškindamas bei primindamas taisykles, paskelbė šių varžybų vyr. teisėjas Donatas Vaznonis. Šiemet dalyviai vėl žaidė šveicariška sistema (9 ratai) po 10 minučių partijoje, kiekvienam ėjimui pridedant po 5 sek. Tarptautiniam arbitrui padėjo gan aukštos klasės teisėjų brigada: FIDE teisėjas Gintas Zybartas, nacionalinės kategorijos teisėjai Radvilė Klepeckaitė bei Salvinija Gabrilavičienė.

Pasibaigus varžyboms apdovanojimų ceremonijoje savo medalius ir prizus atsiėmė geriausiai pasirodę įvairaus amžiaus šachmatininkų, o apdovanojimus teikė sporto centro direktorės pavaduotoja Dalia Venckevičienė. Pirmiausia vyr. teisėjas D.Vaznonis pakvietė apdovanojimus atsiimti pačius jauniausius šios sporto šakos galvočiukus.

Vaikų (B turnyras) grupėje (2009 metų gimimo ir jaunesni) tarp mergaičių trečioji vieta atiteko 3,5 taško surinkusiai Evitai Milašauskaitei iš Kauno, aplenkusi antroje vietoje likusią ir tiek pat 3,5 taško surinkusią kraštietę Liepą Banaitę. Nugalėtoja šioje grupėje tapo 4,5 taško surinkusi Ugnė Platbarzdytė (Šiauliai).

Tos pačios amžiaus grupėje tarp berniukų trečias buvo 5,5 taško surinkęs kaunietis giedrius Vaičiūnas. Pustaškiu daugiau į savo kraitį surinko to paties miesto atstovas Rojus Budreckas ir iškovojo antrąją poziciją. Nepralenkiamas ne tik šioje amžiaus grupėje, bet ir tarp viso B turnyro dalyvių buvo sostinės atstovas, FIDE meistras Daniel Šer, surinkęs 7 taškus. Bendroje įskaitoje tiek pat taškų turėjo ir šiauliškis Matas Povilaitis, kuris nugalėtoju pripažintas jaunučių tarpe. Tarp jaunučių antras buvo 6,5 taško surinkęs kaunietis Jonas Vižinis, o ant trečios vietos apdovanojimų laiptelio lipo vilnietis Kevinas Kuznecovas (6,5 taško).

Jaunučių (2005 metų gimimo ir jaunesni) tarpe mergaičių, prizines vietas pasidalino 5,5 taško surinkusi šiauliškė Deina Ščipokaitė, 5 taškus įsirašiusi Medeina Strokova iš Jurbarko bei vilnietė Smiltė Cibulskytė (4 tšk.).

A turnyrui pusėju užvirė tikra kova tarp nemažo būrelio, kuris pretendavo  pirmąsias pozicijas. Į jų greta įsiterpė ir jonavietis Audrius Minelga (5,5 taško), tačiau antroje dalyje jau sunkiau sekėsi rinkti taškus, nes teko žaisti su pajėgiais varžovais. Galutinėje įskaitoje šis žaidėjas liko penkioliktas, tačiau buvo apdovanotas, kaip geriausiai pasirodęs jonavietis. Antrąją vietą tarp jonaviečių užėmė Gediminas Lakavičius (5 tšk.)., o trečios vietos laiptelį pasiekė Andrejus Koriakinas (4,5 tšk.).

Apdovanoti buvo ir senjorai. Šiemet toli nuo prizininkų buvo daug metų tokiame turnyre dalyvaujantis aštuoniasdešimtmetis Gintautas Plungė iš Šiaulių, kuris prizines vietas tarp senjorų užleido kitiems dalyviams. Geriausiai sužaidė kitas šiauliškis Vaidotas Žilinskas (6 taškai), kuris bendroje įkaitoje buvo vienuoliktas. Antrąją vietą užėmė tarptautinis meistras Kęstutis Kaunas iš Kauno (5,5 tšk.), o trečioje pozicijoje buvo dar vienas laikinosios sostinės atstovas Gintautas Petraitis (5,5 tšk.).

Šįkart varžybose dalyvavo ne itin didelis skaičius moterų. Visgi, geriausiai pasirodė kaunietė Guoda Perminaitė (5 taškai), tiek pat taškų surinkusi Justina Petkevičiūtė (Kaunas) ir vilnietė Kristina Mažiukaitė (4 tšk.).

Bendroje įskaitoje pečius surėmė du tarptautiniai meistrai: vilnietis Vaidas Sakalauskas bei kaunietis Tomas Laurušas. Abu turnyre surinko po 7,5 taško iš 9 galimų. Tarpusavyje jie sužaidė lygiosiomis. V. Sakalauskas nepatyrė pralaimėjimų (6 pergalės ir 3 lygiosios), o tuo tarpu T. Laurušas sykį suklupo prieš dar vieną tarptautinį meistrą iš Kauno Vytautą Vaznonį. Koeficientas nulėmė, jog nugalėtoju tapo T. Laurušas. Trečią vietą iškovojo 7 taškus surinkęs šiauliškis Lukas Stauskas.

Penktojoje pozicijoje turnyre buvo kaunietis Karolis Jukšta (5,5 taško), bet jis tapo nugalėtoju jaunių U18 amžiaus grupėje. Antrąją vietą iškovojo 6 taškus surinkę vilnietis Kasparas Mažiukas, trečia liko tiek pat taškų surinkęs Andrius Šarauskas iš Šiaulių.

Tiek apdovanojimų metų, tiek ir po varžybų dalyviai dėkojo už turnyro organizavimą, o sporto centro direktorės pavaduotoja D. Venckevičienė patikino, jog tokios tradicijos organizuoti šachmatų turnyrą bus tęsiamos ir ateityje.

GYTIS RAMANAUSKAS