Paskelbtas Miesto naujienos

Didžiausia vertybė – šeima

Trečiadienis, 02 January 2019 12:03 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriui beveik dvejus metus vadovauja Agnė ŠALOMSKĖ. Strateginis planavimas, strateginio plėtros plano įgyvendinimo programa – tai tik dalis skyriaus atliekamų darbų.

– Strateginio plėtros plano įgyvendinimo programa 2019–2021 m. Kokias pagrindines gaires išskirtumėte?

– Neatsiejamas ir svarbus plėtros veiksnys yra pati bendruomenė, kurios labui ir kuriama geresnė gyvenamoji aplinka. Norima, kad Jonavos rajonas taptų patraukliu miestu žmonėms, todėl siekiama ugdyti gyventojų bendruomeniškumą ir pilietiškumą, užtikrinti aukštą sveikatos priežiūros paslaugų lygį, pagerinti socialinių paslaugų kokybę, didinti jų įvairovę ir prieinamumą gyventojams, optimizuoti švietimo sistemą, užtikrinti saugią aplinką gyventojams ir svečiams, sudaryti sąlygas gyventojų sveikai gyvensenai ir sportui.

Gyvenamųjų daugiabučių namų renovacija, rekreacinių teritorijų, želdynų ir viešųjų erdvių infrastruktūros plėtra, patogios susisiekimo sistemos sukūrimas, švietimo, kultūros ir sveikatos įstaigų modernizavimas, infrastruktūros ir bazinės įrangos atnaujinimas, jų paslaugų kokybės gerinimas ir prieinamumo didinimas – tik dalis darbų, kuriuos numatoma įgyvendinti.

– Kokie 2018-aisiais Jonavos savivaldybėje įgyvendinti svarbiausi projektai?

– Jonavos miesto gyventojai ir svečiai nesuabejos, kad pastaraisiais metais Europos Sąjungos struktūrinių fondų remiamas Jonavos kraštas gražėja ir tobulėja.

Pabaigti Kultūros centro Didžiosios salės atnaujinimo darbai, įsigyta vaizdo ir įgarsinimo įranga.

Rekonstruotas pėsčiųjų takas ir šaligatvis nuo esamo dviračių tako ties Jeronimo Ralio gimnazija (Žeimių g. 20 iki Žeimių g. 28) į pėsčiųjų ir dviračių taką ir nutiestas naujas dviračių ir pėsčiųjų takas nuo Šaltinio g. iki Žeimių g. Projekto metu atliktas dviračių takų ženklinimas, įrengtas apšvietimas, poilsio aikštelės su suoliukais, dviračių stovai, šiukšliadėžės, gėlynai ir vejos.

Atnaujintos Kūno kultūros ir sporto centro pirmo aukšto patalpos: sporto salė, persirengimo kambariai, WC patalpos, sutvarkytas įėjimas į Sporto centrą, pritaikant jį neįgaliems žmonėms, antrame aukšte įrengta bokso salė ir kt.

– Kokie projektai įgyvendinami šiuo metu?

– Jeronimo Ralio gimnazijoje bus sukurtos modernios, kūrybiškumą skatinančios edukacinės erdvės: modernizuotas pastato holas, koridoriai, valgykla, sporto salė, chemijos kabinetas, biblioteka ir skaitykla. Bukonių kultūros centre, Užusalių ir Šveicarijos pagrindinėse  mokyklose atliekami išorės ir vidaus remonto darbai. Jonavos lopšelyje-darželyje „Bitutė“ bus modernizuotos dvi esamos darželio grupės ir atnaujintos keturios laisvos patalpos, sukuriant  56 naujas vaikų ugdymo vietas. Bus atliekami rangos darbai, įsigyti baldai ir įranga, būtina ugdymo veikloms teikti.

Bus sutvarkyta poilsio ir rekreacinė zona Ruklos miestelio centre, atnaujinant veją, įrengiant mažosios architektūros elementus (suoliukai, šiukšliadėžės ir pan.), suremontuotas aktyvaus laisvalaikio aikštynas, pritaikant bendruomenės poreikiams, visoje Rukloje įrengti nauji ir atnaujinti susidėvėję pėsčiųjų takai, atnaujinta automobilių aikštelės danga prie Kultūros centro, įrengtas apšvietimas ir vaizdo stebėjimo kamerų tinklas naujuose pėsčiųjų takuose, poilsio ir rekreacinėje zonoje (miestelio centre).

Jonavos globos namų pirmame korpuse planuojama suremontuoti 16 gyvenamųjų kambarių, kuriuose gyvena 29 senyvo amžiaus asmenys, atlikti kitus vidaus remonto darbus, taip pat planuojama sutvarkyti teritoriją, pritaikant ją senyvo amžiaus asmenų poreikiams. 

Ir toliau bus įrengiami pusiau požeminiai konteineriai komunalinėms atliekoms ir antrinėms žaliavoms (stiklui, popieriui, plastikui) surinkti ir įsigyjami antžeminiai konteineriai tekstilei Jonavoje ir Rukloje.  

Elektromobilių įkrovimo prieigos 2019-aisiais bus įrengtos J. Basanavičiaus g. 6, prie prekybos centro „IKI“ automobilių aikštelėje; Žeimių g. 17, prie Sporto arenos; P. Vaičiūno g. 2D, prie automobilių aikštelės Rimkų mikrorajone.

– Koordinuojate Savivaldybės bendradarbiavimą su užsienio šalių partneriais. Kiek jų yra ir kuo tas bendradarbiavimas naudingas mūsų rajonui? 

– Jonavos rajono savivaldybė didelį dėmesį skiria bendradarbiavimui su užsienio šalimis. Šiuo metu palaikome tarptautinius santykius su miestais-partneriais: Kedzierzyn-Kozle (Lenkija), Dečin (Čekijos Respublika), Pučioasa (Rumunija), Jogeva (Estija), Riihimaki (Suomija), Smila (Ukraina), Bagriationovsk (Rusija), Polock (Baltarusija), Vadul lui Voda (Moldavijos Respublika), Zugdidi (Sakartvelas). Su šiomis valstybėmis yra plėtojamas kultūros, sporto, švietimo, verslo, mokslo, socialinės rūpybos sričių bendradarbiavimas. Kurdami partnerystės santykius su užsienio šalių miestais, mes tikimės dalijimosi patirtimi įvairiais ekonominiais ir politiniais klausimais, kurie padėtų dar labiau pakelti mūsų piliečių gerovės lygį. Be viso to, taip pat siekiame kurti šiltus ir draugiškus santykius.

– Koks šiandieną mūsų Jonavos rajonas?

– Didelis dėmesys kokybiškiems kultūros ir sporto renginiams pritraukia į Jonavą svečių iš visos Lietuvos ir užsienio. Gerai sutvarkytas gatvių tinklas, parkeliai, skverai, tvenkiniai, išsidėstę tarp gyvenamųjų mikrorajonų, priemiestiniai želdiniai – vieni būdingiausių Jonavos miesto bruožų. Švietimo, sveikatos apsaugos, sporto objektai ir patogiai išdėstyti prekybos centrai sudaro palankias sąlygas jonaviečių darbui ir poilsiui. Patraukli aktyvaus poilsio infrastruktūra suteikia galimybę rajono gyventojams ir svečiams aktyviai leisti laisvalaikį įvairiais metų laikais. Jaunas, gyvybingas ir veržlus miestas intensyviai plėtoja ekonominius, švietimo, kultūrinius ryšius ir vykdo projektus su užsienio partneriais.

Mieste ir rajone aktyviai veikia ne viena dešimtis visuomeninių organizacijų: jaunimo, sporto, kultūros, neįgaliųjų, labdaros. Patogi geografinė padėtis, plėtojama infrastruktūra, darnus miesto ūkio vystymasis suteikia galimybę jonaviečiams didžiuotis ir džiaugtis savo miestu.

– Esate jauna mama, su vyru Kęstučiu auginate ketverių metukų vijurką sūnelį. Ar pakanka laiko šeimai, tuo labiau, kad dažnokai tenka vykti į komandiruotes? Koks Jūsų laisvalaikis, kokie pomėgiai? 

– Su Kęstučiu jau 12 m. esame kartu. Šeima – tai žodis, kuris sušildo mano širdį. Šeima nėra savaime suprantamas dalykas: kad ji būtų darni, reikia įdėti nemažai jėgų, dėmesio ir laiko. Mes vienas kitam jaučiame didelę meilę, pagarbą ir džiaugiamės vienas kito gyvenimu. Mūsų sūnus – daug dėmesio reikalaujantis vaikas, tačiau kartu ir labai protingas, ir supratingas. Išvykdama į tolimas šalis, atsisveikindama pabučiuoju savo mylimus šeimos narius, tačiau net jei ir esu už tūkstančio kilometrų, visuomet jie šalia – mano širdyje ir mintyse.

Kelionės padeda nuo visko atitrūkti, atsipalaiduoti, labai praplečia akiratį, leidžia į pasaulį pažiūrėti kitomis akimis. Kad ir nesimatome tik keletą dienų, vieni kitų labai pasiilgstame, pradedame labiau branginti kartu praleistą laiką.

Laisvalaikis gamtoje – tai vienas iš didžiausių ir sveikiausių malonumų, kuriuo mėgaujuosi.  Atšilus orams stengiamės su šeima daugiau laiko praleisti gryname ore, mėgaudamiesi šiltos saulutės spinduliais ir įvairiomis lauko pramogomis. Vasarą savaitgalius leidžiame aktyviai, prie ežerų, žvejojame, važinėjame dviračiais, būname gamtoje. Smagu, kad kaime turime sodybą, tad yra kur nuvykti. Žvejoju. Gamta – gražu, o jei dar ir kimba, tai išvis nuotaika būna gera. Šią vasarą žvejojome, ir sūnus pirmą kartą pagavo karosą.  

Šaltesniu metų laiku einame į kino filmus arba juos žiūrime namuose. Kartais tiesiog sėdame į traukinį ir vykstame į didmiestį papramogauti. Žinoma, kaip daugelis moterų, labai mėgstu apsipirkinėti ir gaminti valgyti.

– Ačiū už pokalbį.

 Kalbėjosi Monika KRISTINAITYTĖ