Paskelbtas Miesto naujienos

„Nešk, pelyte, saldų miegą“

Pirmadienis, 31 December 2018 08:24 Parašė 
„Dobilo“ vaikų grupė „Naminukai“ su auklėtojomis D. Gražiene ir S. Miliauskiene. „Dobilo“ vaikų grupė „Naminukai“ su auklėtojomis D. Gražiene ir S. Miliauskiene.

Kiek pamenu savo vaikystę, vienas saldžiausių dalykų buvo miegas. Aišku, rytais į darželį keltis oi kaip sunku! Tačiau gelbėjo miegelis dieną... Tiesa, auklytėms tekdavo pavargti, kol mes išsidūkę užmigdavom, bet... užmigdavom. O kaip dabar? Apie projektą „Nešk, pelyte, saldų miegą“ paprašiau papasakoti „Dobilo“ lopšelio-darželio auklėtojų Danguolės GRAŽIENĖS ir Stanislavos MILIAUSKIENĖS. 

Kiekviename darželyje siekiama, kad vaikai jaustųsi laimingi, svarbūs, mylimi, kad pasitikėtų savimi ir esančiais šalia. Miegas labai svarbus sveiko vaiko vystymuisi ir augimui, bet kai kuriems vaikams dienos miegas tampa problema. Nemažai vaikų sako nenorintys miegoti darželyje, o nemiegančiam vaikui ilgas gulėjimas lovoje tampa kančia.

Kaip įpratinti mažylius užmigti? Žinoma, lopšinėmis! Tad lapkričio–gruodžio mėn. „Dobilo“ 4–5 m. amžiaus vaikų grupėje „Naminukai“ įgyvendinome projektą „Nešk, pelyte, saldų miegą“. Turėjome tikslą, bendradarbiaudamos su šeimomis, stiprinti mažųjų „naminukų“ emocinę, psichinę ir fizinę sveikatą.

Organizavome vaikams valandėles, įvairius renginius, veiklas, propagavome sveiko miego svarbą; tėveliams pasakojome apie lopšines, miegą, jų poveikį sveikatai ir prašėme mūsų pateiktas idėjas taikyti namuose.

Projekto įgyvendinimo metu rinkome straipsnius apie lopšinių svarbą vaiko sveikatai, sukūrėme originalią pagalvėlę stresui ir nerimui išvyti. Aišku, domėjomės, ar tėveliai vaikams prieš miegą seka pasakas, dainuoja lopšines. Taip pat organizavome sveikatos valandėles: kodėl vaikams būtinas pietų miegas; kas mus nuteikia ramiam miegui?

Mažyliai improvizavo, migdė lėles, žaislus, dainavo jiems lopšines. Vaikams labai patiko kūrybiniai užsiėmimai „Mano svajonių pižamėlė“, „Mano sapnai“; relaksacija „Ramiai miegu“, pačių sukurta knygelė „Mano sapnai“.  

Projektą baigėme kalėdine pramoga „Nešk, pelyte, saldų miegą“. Vaikučiai ir jų tėveliai susirinko į gražiausią metų šventę  – Kalėdas. Jų laukė susitikimas su Kalėdų Seneliu.  Ugdytiniai su mumis dainavo lopšines, minė mįsles, žaidė, šoko, deklamavo eilėraščius ir, žinoma, sulaukė Kalėdų Senelio dovanų.

Džiaugiamės projekto sėkme, nes išlavėjo vaikų fantazija, socialinės ir moralinės nuostatos, praturtėjo kalba. Mažieji pradėjo aiškiau, raiškiau pasakoti, tapo savarankiškesni,   kūrybiškesni. Ypač susidomėjo pasakomis ir lopšinėmis, knygutėmis.

Ačiū už pasakojimą, o tėveliams belieka priminti, kad, dainuodami savo mažyliams lopšines, pačiu švelniausiu būdu perduodate jiems šilumą ir meilę...

Kalbėjosi Bronė MIKŠYTĖ