Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Miškininkai prieš Kalėdas gyventojams dovanos eglių šakų

Ketvirtadienis, 13 December 2018 15:06 Parašė 

Gruodžio 20 d. nuo 12 val. visoje Lietuvoje vyks tradicinė iniciatyva „Parsinešk Kalėdas į savo namus“, kurios metu VĮ Valstybinių miškų urėdijos miškininkai gyventojams dovanos eglių šakų. Šiais metais visoje Lietuvoje bus 120 šakų dalijimo vietų. Jonavoje miškininkai gyventojų lauks Sąjūdžio aikštėje ir aikštelėje prie „Norfos“ parduotuvės, Chemikų g. 2.

Taip pat miškus prižiūrintys specialistai ragina ugdyti atsakingumą – miškuose nekirsti jaunų eglučių, nelaužyti jų šakų ir skatina tausojantį bei ekologišką vartojimą.

„Kalėdinių eglučių pasiūla yra didžiulė – šventei medeliai specialiai auginami plantacijose arba medelynuose. Norisi tikėti, kad gyventojai puoš atsakingai įsigytas eglutes arba rinksis eglių šakas vietoje neteisėtai nukirsto medelio, o miško eglutės bus išsaugotos ir užaugs stipriais medžiais. Verta prisiminti, kad 1,5 m eglutei miške užaugti reikia ne mažiau kaip 7–9 m. Tai yra ilgas laikas palyginti su keliomis savaitėmis švenčių. Vis dar atsiranda ilgapirščių, kurie užuot kreipęsi į girininkijas ar medelynus ir įsigiję eglutę už keletą eurų, nuvažiuoja į mišką ir patys ją nusikerta – patį gražiausią, stipriausią ir perspektyviausią medelį.

Dovanodami eglių šakų norime atkreipti gyventojų dėmesį, kad vienu metu galima puoselėti tradicijas ir ugdyti sąmoningą vartojimą“, – sako Valstybinių miškų urėdijos direktorius Marius Pulkauninkas.

Iniciatyva „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ pritraukia tūkstančius Lietuvos gyventojų. Pernai metais miškininkai iš viso išdalijo daugiau nei 100 tūkst. eglišakių. Šiai iniciatyvai skirtos eglių šakos atvežamos iš kirtaviečių, taip racionaliai panaudojant miško išteklius. Šiais metais miškininkai, atsidėkodami už idėjos palaikymą, kiekvienam atėjusiam gyventojui dovanos „SOS vaikų kaimo“ vaikų pieštus atvirukus.

„Alio Jonavos“ inf.