Paskelbtas Miesto naujienos

Su eTwinning į paslaptingąją Koniją

Ketvirtadienis, 06 December 2018 14:38 Parašė 

Jonavos Senamiesčio gimnazija  sėkmingai dalyvauja eTwinning projektinėje veikloje.Mokinių vykdomi projektai apdovanojami nacionaliniais ir Europos kokybės ženkleliais, taip pat gimnazija yra daugkartinė konkurso „Geriausia Lietuvos eTwinning mokykla „ viena iš nugalėtojų.  Gimnazijos projektai buvo tarp  EK iniciatyvos „Move2Learn, Learn2Move“atrinktų finansuotų projektų,kurie gimnazistams sudarė galimybę pasimatyti su partneriais.

Mūsų projekto partneriai turkai Senamiesčio gimnazijoje lankėsi šių metų pavasarį ,o  rudenį gimnazijos pavaduotojas ugdymui S. Brazauskas, šių eilučių autorė bei 5 gimnazistės lankėmės pas savo partnerius Turkijoje, Konijos mieste ,kuris pristatomas kaip konservatyviausias  Turkijos regionas ir šalies islamo centras,7 pagal dydį Turkijos miestas,kuriame gyvena 2 mln. gyventojų. Mums buvo parodyta garbė, nes merginos buvo priimtos gyventi į musulmonų šeimas.

Konijos Anadolu Imam Hatip Lisesi yra projektinė mokykla su sustiprintu religiniu, anglų ir arabų kalbos mokymu. Mokykloje mokosi 1000 mokinių, mergaitės ir berniukai mokosi atskiruose korpusuose,mokykla yra sujungta su mečete,kad mokiniai ir mokytojai galėtų melstis 5 kartus į dieną pagal islamo tradicijas. Mokiniai ir mokytojai  labai pagarbūs ,paslaugūs, motyvuoti, žingeidūs bei labai svetingi. Mokyklos koridoriuje stovi atvira dežutė,į kurią galima įdėti pinigų ,kad mažiau pasiturintys galėtų juos pasiimti ir pasinaudoti savo reikmėm. Mes buvom sužavėti tokiu pasitikėjimu vieni kitais ir supratingumu.   Turkų mokiniai pristatė savo vykdomus projektus, aprodė savo mokyklą,mūsų mokiniai taip pat pristatė savo mokyklą, Jonavą, Lietuvą. Turkams buvo smagu matyti jų aplankytas vietas Lietuvoje. Po to lankėmės Konijos regiono švietimo skyriuje.Ypač įdomu buvo pasidalinti patirtimi su projektinės veiklos komanda,kuri konsultuoja projektus rašančias mokyklas, ieško joms partnerių, teikia visokeriopą informaciją, Konija visame pasaulyje yra žinoma dėl garsaus sufijaus, poeto, pamokslininko Rumio Mevlanos. Lankėmės jam skirtame muziejuje,kur yra jo kapas, apžiūrėjome vieną iš mažiausių  Koranų,parašytų su arklio plauku.Konijos regione yra virš 3000 mečečių, todėl  muedzinams kviečiant į pamaldas miestą apgaubia tiesiog mistiška atmosfera.

Antrą projekto dieną mokėmės turkų kalbos, kuri mums pasirodė gana sunki. Po to turkų mokinės buvo parengusios edukacinę programą apie rasinę segregaciją, vyko diskusijos bei protmūšis, buvo nupiešti plakatai prieš ekstremizmą, klausėmės ney muzikos.Merginos turėjo galimybę stebėti  pamaldas. Edukacinės veiklos buvo tęsiamos mokyklos  dirbtuvėse,kur  turkų projekto partneriai pristatė naht( koranų  dekoravimo) ir ebru (specialaus piešimo ant vandens) technikas. Mūsų mokinės taip pat turėjo galimybę išbandyti šias technikas.

Paskutinę projekto dieną skyrėmė ekskursijoms. Apsilankėmė drugelių  slėnyje, nuostabiame žiemos sode su dešimtimis įvairių rūšių drugelių skraidančių ir nutupiančių ant gėlių bei žmonių,  Mokslo centre susipažinome su robotikos, anatomijos ir astronomijos skyriais. Keletas merginų išbandė ką reiškia būti astronautu atviram kosmose. Senovinis kaimas Sille  yra žinomas  jau nuo Osmanų imperijos laikų kaip taikios graikų ir turkų  kaimynystės pavyzdys. Šalia mečečių šiame kaime pamatėme ir  krikščionių ortodoksų bažnyčią.

Baigdamai kelionę visi vieningai nusprendėme, kai tai buvo puiki proga pažinti  mums nepažįstamą kultūrą,kurį skleidžia didžiulę meilę ir pagarbą savo šaliai, religijai,  kiekvienam žmogui, moko šypsotis,  rūpintis vieni kitais. Nuoširdžiai tikimės, kad šis ryšys bus puoselėjamas ir toliau per asmeninius ryšius ir projektinę veiklą.

 Leonora Večkienė

Jonavos Senamiesčio gimnazijos anglų kalbos mokytoja