Paskelbtas Renginiai

Senjorai „guglina“, „laikina“ ir „subscribina“

Penktadienis, 16 November 2018 08:04 Parašė 

Jonavos viešojoje bibliotekoje, pyškant ir kaukšint paskutiniams remonto darbams, garbaus amžiaus jonaviečiai penkias dienas tobulino internetinio komunikavimo įgūdžius. Juos čia subūrė projektas „Prisijungusi Lietuva“, jo teminė akcija „Senjorų dienos internete 2018“, paraginusi visus tapti sumaniais, atsakingais ir kuriančiais skaitmeninio pasaulio piliečiais.

Kiekvieną dieną interaktyviame ekrane visi klausėsi pokalbių, transliuojamų iš Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, patys galėjo nusiųsti savo klausimus. Pradėta nuo e.sveikatos. Sutikime, dar nedaugelis internetu moka prisiregistruoti pas gydytojus, pasitikrinti jam skiriamų vaistų pavadinimus, medikų įrašus.

Kitą dieną jonaviečius sudomino laisvalaikio informacija, įdėmiai visi klausėsi pasakojimų apie sostinėje gyvuojančio M. Čoboto trečiojo amžiaus universiteto veiklą, apie žygeivių klubo išvykas į gamtą, pasižvalgymus po dar mažai pažintą kraštovaizdį.

Dar vienos tema – e.pirkiniai ir e.paslaugos, išsiaiškinta, kad virtualioje erdvėje pigiau ne tik įsigyti naują knygą ar bilietą į traukinį, bet ir užsisakyti kelionę į užsienius, įsigyti sporto inventoriaus. Tik nereikia susižavėti įvairių maklerių pasiūlymais nusipirkti „supervaistų“ nuo, tarkime, vėžio ar nutukimo, taip pat nederėtų niekam siųsti savo asmens duomenų, PIN kodų ar sąskaitų numerių, nes šia informacija gali pasinaudoti piktavaliai.

Dar viena diena buvo skirta bendravimo internetu galimybėms. Sužinojome nemažai apie socialinius tinklus, slypinčius juose pavojus, įsitikinome, kad „guglinimas“ dažnai patogesnis, nei popierinių enciklopedijų, žodynų vartymas.

„Kiekvienas, kuris mokosi, išlieka jaunas“, – dėkodama senjorams už aktyvumą, priminė lakų posakį Informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėja Regina Lukoševičienė. „Svarbu, kad mus pamokėte ne tik elgesio internete pagrindų, bet ir praktiškai parodėte, kas mus domino“, – senjorų vardu bibliotekininkėms dėkojo aktyvus užsiėmimų lankytojas Kęstutis Grigaliūnas.

Milda UŽKURYTĖ

Ievos Stučinskaitės nuotr.