Paskelbtas Rajono naujienos

Dėmesys ir miestui, ir kaimui

Ketvirtadienis, 15 November 2018 13:58 Parašė 

Neseniai Saugaus eismo komisijos (pirmininkas Erlandas Andrejevas) posėdžio metu svarstytas nemažas pluoštas rajono gyventojų, įmonių prašymų.

UAB „Krėslynų močiutės“ (Užusalių sen.) direktorė kreipėsi dėl galimybės įrengti kelio nuorodą (su pastato numeriu) į senelių namus. Kadangi tai yra magistralinis kelias, prašymas bus persiųstas Lietuvos automobilių kelių direkcijai prie Susisiekimo ministerijos.  

Jonavietis G. G. teiravosi, ar galima būtų kaip nors sutvarkyti pėsčiųjų eismą Vytauto g. tarp knygyno, vaistinių ir „Iki“ parduotuvės? Šiuo metu ten eina kas kur nori ir visai nekreipia dėmesio į važiuojančius automobilius. Gal dažniau pėsčiuosius galėtų pakontroliuoti ir policijos pareigūnai?  

Saugaus eismo komisija (SEK) nutarė rekomenduoti policijos pareigūnams įvertinti situaciją vietoje, taip pat dažniau kontroliuoti pėsčiuosius.

Chemikų g. gyventojas L. N. kreipėsi į SEK dėl neįgaliojo mašinos stovėjimo vietos įrengimo prie daugiabučio namo. Komisijos prašoma apsvarstyti ir atsižvelgti į kylančias problemas: po avarijos L. N. neteko kojos, tad, statant automobilį kieme, išlipant ir įlipant su ramentais, reikia daugiau vietos. Prašymui pritarta, miesto seniūnija įpareigota įrengti ženklą, o kai bus sutvarkyta automobilių aikštelė, bus pažymėta ir kelio danga.

Jau buvo rašyta, kad gyventojai skundėsi dėl triukšmo automobilių aikštelėje (Rambyno g.) vakarais, kai susirinkęs jaunimas garsiai klausosi muzikos ir „žvygina“ savo mašinas. SEK kreipėsi į ten įsikūrusias firmas, prašydama imtis priemonių (galbūt aptverti aikšteles), kad atsirastų trukdžių mėgėjiškam mašinų „slalomui“. Gautas atsakymas-prašymas iš UAB „Jotrungė“: „Prie parduotuvių esančios automobilių aikštelės (Rambyno g. 25) įrengtos ir tvarkomos UAB „Jotrungė“. Aikšteles aptverti, paliekant tik privažiavimus prie parduotuvių, įmonei komerciškai nenaudinga. Prašome duoti sutikimą leidimui pastatyti automobiliams stovėti draudžiantį ženklą jūsų protokole numatytomis valandomis. Ženklo pastatymo išlaidas padengsime.“ SEK prašymui pritarė.

Gautas prašymas iš Karaliūnų k. (Bukonių sen.) – vis dar nerimsta aistros dėl kelio ženklo „8 t“: vieniems jo reikia, kiti – griežtai prieš. Šį kartą parašė tie, kuriems „8 t“ – kliūtis, ženklo nereikia, tuo pačiu prašoma įvertinti ir „būtų gerai panaikinti medžius (...), prie keliuko nuo geležinkelio pusės, nes visiška nėra matomumo ir labai pavojinga sukti į kairę“. SEK nutarė nepritarti minėto ženklo įrengimui.

Iš Žeimių seniūnijos gauti keli prašymai.  

1. Žeimių mstl. Mokyklos g., sutampanti su rajoniniu keliu Nr. 1513 Žeimiai–Liepiai, mokslo metų laikotarpiu, t. y. rugsėjo–birželio mėn., dėl intensyvaus eismo ir moksleivių judėjimo į mokyklą ar iš mokyklos yra gana pavojinga pėstiesiems, todėl siūloma gatvės atkarpoje nuo Kauno ir Mokyklos g. sankryžos iki Mokyklos ir V. Michnevičiaus g. sankryžos leisti pastatyti draudžiamuosius ženklus ribojant greitį ne daugiau kaip 30 km / val. SEK prašymui nepritarė.

Taip pat, atsižvelgus į ūkininkų prašymus, kad, vykstant mokykloje renginiams ar Žeimių bažnyčioje būnant didelėms šventėms (atlaidai, vestuvės, krikštynos ir pan.), švenčių dalyviai Mokyklos g. automobilius stato abiejose pusėse, tuo apsunkindami pravažiavimą ūkininkams su didele technika. Todėl prašoma Mokyklos g. nuo Mokyklos ir Kauno g. sankryžos, baigiant V. Michnevičiaus ir Mokyklos g. sankryža drausti automobilių vairuotojams statyti automobilius dešinėje gatvės pusėje, tam įrengiant kelio ženklą „Stovėti draudžiama“. SEK minėtam prašymui nepritarė.

2. Visuomeninė organizacija „Juškonių bendruomenės centras“ kreipėsi į seniūniją su prašymu, kad Juškonių k., Jonavos g., sutampančioje su valstybinės reikšmės krašto keliu Nr.232 Vilijampolė–Žeimiai–Šėta, atsižvelgus į tai, kad Juškonių k. vaikai į Šėtos gimnaziją ar į Žeimių daugiafunkcį centrą-mokyklą vyksta ir iš jų parvyksta autobusu, prašo dėl keleivių saugumo keliose vietose įrengti greičio ribojimo kalnelius. Gautas prašymas bus persiųstas Lietuvos automobilių kelių direkcijai prie Susisiekimo ministerijos.
3. Prie Žeimių seniūnijos administracijos pastato yra įrengta 6 vietų automobilių aikštelė. Kauno g., prieš seniūnijos pastatą, taip pat įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės. Jomis naudojasi ne tik interesantai, atvykstantys į seniūniją, bet ir įvairiomis progomis atvykstantys į Žeimių bažnyčią. Siekiant sudaryti sąlygas, kad seniūnijos darbuotojai darbo dienomis galėtų netrukdomi statyti tarnybinius ar asmeninius automobilius, prašoma leisti įrengti 4 rezervuotas vietas (darbo dienomis). Prašymui nepritarta.

Į SEK kreipėsi Žeimių seniūnijos seniūnas: „Šiuo metu Žeimių mstl. Pylimo ir Kolūkiečių g. sankryža yra lygiareikšmė (galioja vadinamoji dešinės rankos taisyklė). Tačiau, atsižvelgus į pastaruoju metu įvykusią automobilių avariją šioje sankryžoje ir vietos gyventojų prašymą čia pastatyti kelio pirmumo ženklus, prašome SEK priimti sprendimą dėl šių saugaus eismo priemonių įgyvendinimo, t. y. Žeimių mstl. Pylimo ir Kolūkiečių g. sankryžoje pastatyti du kelio ženklus „duoti kelią“.“ SEK prašymui pritarė.

Narauninkiškių k. (Bukonių seniūnija) gyventojas E. S. prašo įrengti stotelę tarp Širvių k. ir Narauninkiškių. Iki stotelės gausiai šeimai (yra senjorų ir turinčių sveikatos problemų) tenka eiti apie 1,2 km, ne visi vairuotojai geranoriškai stabteli išleisti prie sankryžos... Gautas prašymas bus persiųstas Lietuvos automobilių kelių direkcijai prie Susisiekimo ministerijos. 

Į SEK kreipėsi Lietavos g. 31 namo valdybos pirmininkas, prašydamas įrengti draudžiantį stovėti kelio ženklą ties įvažiavimu į jų daugiabutį (nuo Lietavos g. 25 namo). Ties posūkiu pastatyti automobiliai užtveria pėstiesiems šaligatvį, tenka apeiti mašinas išeinant į važiuojamąją kelio dalį. „Ant kampo pastatyti automobiliai (išvažiuojant iš kiemo matomumas nulinis) užstoja kelio apžvalgą, ne kartą yra buvusi avarinė situacija“, – rašoma laiške. SEK pritarė kelio dangos žymėjimui, prašymas perduotas miesto seniūnijos seniūnui.

UAB „Purslai“ direktorius prašo leisti įrengti kelio ženklus, draudžiančius asmenims statyti savo automobilius bendrovės privačioje valdoje be tikslo naudotis įmonės teikiamomis paslaugomis. Mat tokie žmonės stato savo mašinas tarsi stovėjimo aikštelėse, taip sukeldami nepatogumų bendrovės klientams išvažiuoti ar įvažiuoti, stabdo eismą, sukelia avarinių situacijų. Taip yra trukdoma „Purslams“ vykdyti savo veiklą. Prašymui pritarta.

„Tikimės, kad žmonių gyvybės jums rūpi“, – taip savo laišką SEK baigia jonavietė D. S., kuri prašo ties Skaruliuose esančiais garažais pastatyti greitį ribojančius ženklus: ženklą „70“ (už geležinkelio tilto) perkelti į AB „Achema“ pusę bent 100 m; pastatyti ženklą „Pavojinga sankryža“, sumažinant greitį iki 30 km / val. bent 300 m iki geležinkelio tilto ir už jo. Gautas prašymas bus persiųstas Lietuvos automobilių kelių direkcijai prie Susisiekimo ministerijos. 

 Lietavos g. gyventojas V. P. prašo įrengti prie jo daugiabučio esančioje automobilių aikštelėje neįgaliojo ženklą. SEK prašymui pritarė.    

Sodų bendrijos „Draugystė“ valdybos pirmininkas kreipėsi prašydamas pastatyti greitį ribojančius ženklus. Pageidaujama 20 km / val. su lentele po ženklu papildomai informacijai. Bendrija pageidautų tokių trijų, prie kiekvieno įvažiavimo. Prašymui pritarta.

Jonavietis A. B. atkreipė dėmesį į prie vieno Gėlių g. namo, kelkraštyje-šaligatvyje įbetonuotus metalinius stulpus, kurių antžeminės dalys nudažytos geltonai. A. B. nuomone, tai vietinių gyventojų „saviveikla, kuria jie nori riboti kitiems asmenims (vežantiems vaikus į „Bitutės“ lopšelį-darželį) šioje vietoje, prie jų namo tvoros, statyti automobilius“. Nutarta, kad SEK pirmininkas su miesto seniūnu nuvyks į vietą įvertinti situaciją (ar stulpeliai įbetonuoti  valstybinėje, ar privačioje valdoje), tada ir bus priimtas sprendimas.  

Posėdžio metu taip pat svarstyta ir daugiau kitų klausimų.

Karolina VIČIŪTĖ