Paskelbtas Sportas

Jonavos jaunųjų plaukikų medaliai tarptautinėje arenoje

Pirmadienis, 12 November 2018 08:22 Parašė 

Metams besibaigiant vėl tenka prisiminti sporto šaką ir apie ją pristatyti, kuri nėra jau tokia paprasta bei prasta. Kaip bebūtų keista, Jonavos sporto mėgėjai kultivuoja ne tik tradicines ir visiems žinomas sporto šakas, bet yra jonaviečių, kurie draugauja su vandeniu ir ne tik lanko plaukimo treniruotes, bet ir jau pasiekia svarių rezultatų tarptautinėje arenoje.

Kai kurie pasakys, kad plaukimas nėra išskirtinė sporto šaka, bet čia kalbama apie povandeninį plaukimą, akvatloną (imtynės po vandeniu).

Lietuvoje povandeninis sportas pradėtas 1950 m. Vilniuje ir Kaune. Varžybos vykdavo Trakų ežeruose. Povandeninio plaukimo Lietuvoje pradininkai - A.Chramčenko, J.Rimas, A.Rosenas, V.Juzumas G. Savickis ir kt.

 1959 m. įkurta Povandeninio Sporto Federacija. Kasmet pradėtos rengti povandeninio orientavimosi ir povandeninio plaukimo pirmenybės.

1977 m. atidaryta specializuota povandeninio plaukimo vaikų ir jaunių sporto mokykla Vilniuje, po metų Klaipėdoje, Kaune, 1981m. - Rietave ir Dauguose, 1985 m. - Visagine. Tobulėjo inventorius, didėjo greitis. Kazachijos trenerė N.Turukalo sukūrė mono pelekus ir naują plaukimo stilių, kuris atkartojo delfino judesius. Plaukikai plaukiantys su paprastais guminiais pelekais tarsi “sustojo vietoje”. Treneriai karštligiškai pradėjo gaminti mono pelekus, kurie iki šiol gaminami rankiniu būdu, individualiai kiekvienam sportininkui. Lietuvoje negalima buvo gauti medžiagos - stiklo tekstolito, iš kurio gaminama peleko plokštė.

1984 m. už darbo rezultatus Lietuvos Nusipelniusio trenerio vardas suteiktas klaipėdiečiui sporto mokyklos treneriui Antanui Naujokaičiui ir Trenerio Garbės vardas Jelizavetai Pogumirskienei iš Vilniaus bei kaunietei Virginijai Juodeikienei.

Iširus Tarybų Sąjungai, pakriko ir sportas. 1992 m. trenerė Felicita Vaitkutė buvo pakviesta į Minską, į suvažiavimą, kuris įkūrė plaukimo su pelekais Europos Lygą, į kurios komitetą išrinkta ir minėta trenerė. Pradėtos Europos Taurės varžybos. 1994 m. Taurės varžybose pradėjo dalyvauti Visagino “Akvanautas” komanda, o dar po metų ir Vilniaus sportininkai, nuo 2000 m. įsijungė ir kauniečiai.

Laikui bėgant povandeninis sportas ėmėsi plėstis ir atsirado nemažas skaičius į šį sportą įeinančių šakų. Lietuvoje yra 7 klubai, kuriuose yra kultivuojamas povandeninis sportas. Jis apima šias sporto šakas: plaukimas su plaukmenimis, akvatlonas, sportinis nardymas, povandeninio sporto orientacija ir fotografija (povandeniu).

Akvatlonas – imtynės po vandeniu. Ši povandeninio sporto atšaka 2010 metais pradėta kultivuoti Lietuvoje ir jos pradininke buvo bei toliau su sportininkai dirba tarptautinės kategorijos trenerė ir teisėja, tarptautinės klasės sporto meistrė, Lietuvos povandeninio sporto federacijos viceprezidentė V. Juodeikienė.

Kaune povandeninio sporto ypatumus pateikia „Hiperiono“ klubas, kuriame treniruojasi laikinosios sostinės ir Jonavos sporto mėgėjai. Treniruotės vyksta ne tik Kaune, bet ir Jonavoje, o povandeninio sporto subtilybes perteikia trenerės V. Juodeikienė bei Lina Pleskytė-Zimkevičienė.

Jau ne vienose varžybose dalyvavo ir Jonavos jaunieji sportininkai, kurie pademonstravo rezultatus, vertus prizinių vietų.

Dar praėjusiais metais buvo aišku, kad akvatlono ir povandeninio plaukimo su pelekais pasaulio taurės etapai laukia Prancūzijoje, Ispanijoje, Tailande bei Izraelyje. Būtent šios valstybės Netanija mieste savo meistriškumą nuvyko pademonstruoti Lietuvos sportininkai, tarp kurių buvo ir būrelis jonaviečių.

Jaunių grupėje puikiai pasirodė seserys, J. Vareikio progimnazijos penktokės Martyna ir Viktorija Petraškaitės. M. Petraškaitė įspūdingą pasirodymą pradėjo povandeniniame plaukime su pelekais 200 m nuotolyje, kai užėmė trečiąją vietą. Visgi, tai buvo tik pradžia, nes jai dar teko sudalyvauti dvejose rungtyse ir pateikė dar solidesnių rezultatų. Kaip 50 metrų plaukime, taip ir akvatlono kovose tapo nugalėtoja. Jos sesė Viktorija bronziniu apdovanojimu galėjo pasidžiaugti akvatlono kovose.

Pomėgį šioje sporto šakoje suradusi „Lietavos“ pagrindinė mokyklos septintokė Augusta Chlomko į kovas stojo dvejose rungtynes, kur pasidabino medaliais. 200 m plaukime iškovojo sidabrą, o kur kas ilgesniame 500 m nuotolyje atiteko bronzinis apdovanojimas.

„Už aukštus sportinius rezultatus dėkojame trenerei Linai Pleskytei-Zimkevičienei, praeityje žinomai sportininkei, triskart laimėjusiai pasaulio taurė finaline varžybas, - mintimis dalinosi Lietuvos povandeninio sporto federacijos viceprezidentė, tarptautinės kategorijos trenerė Virginija Juodeikienė. – Taip pat norisi padėkoti mergaičių tėveliams, kurie negaili laiko ir nuolat veža jaunąsias sportininkes į treniruotes Kaune, nes Jonavoje vyksta per mažai treniruočių. Netgi tėvai savo lėšomis finansavo dalyvavimą šiose tarptautinėse varžybose. Tikimės, kad ir toliau tokios sporto „žvaigždutės“ garsins ne tik Jonavą, bet ir Lietuvą“.

GYTIS RAMANAUSKAS