Paskelbtas Aktualijos

Jaunas verslininkas be modernių technologijų ateities neįsivaizduoja

Penktadienis, 09 November 2018 16:25 Parašė 
Gamybos ceche netrukus atsiras iš Europos Sąjungos paramos įsigytos modernios staklės. Gamybos ceche netrukus atsiras iš Europos Sąjungos paramos įsigytos modernios staklės. Nuotrauka iš asmeninio archyvo

24-erių vilnietis stalius Tomas Petrauskas pratęsė dinastiją – nuo mažų dienų stebėjęs, kaip dirba jo tėtis Darius ir šio amato išmokęs pats, prieš metus įkūrė savo baldų gamybos įmonę Ažubalių kaime, Molėtų rajone.

 

Už europinę parama pirks modernias stakles 

„Nuo seno šiame ežerų krašte turime šeimos sodybą, o verslui patalpų nuomos kainos yra  keturiskart mažesnės negu sostinėje“, – kodėl įsikūrė tolokai nuo gimtojo Vilniaus, paaiškino Tomas. Paklaustas, kokius baldus gamina jo įkurtoji bendrovė „Molėtų baldai“, įmonei vadovaujantis vaikinas teigė, jog geriau būtų sykį pamatyti negu išgirsti. „Iš ąžuolo masyvo, pušies ar kitų medienos rūšių pagal individualius užsakymus galime pagaminti  baldus ir virtuvėms su valgomaisiais, ir salonams, ir miegamiesiems bei vonių kambariams“, – sakė jis.

Anot T. Petrausko, pats gyvenimas priverčia kaskart tobulėti, ieškoti naujovių, sekti mada. Jis pats užsiima baldų projektavimu, tačiau ranka rankon dirba ir baldų surinkėjas, ir  būsimasis kompiuteriu valdomų CNC staklių, užtikrinančių greitesnį ir patogesnį darbą, operatorius. Pašnekovo žodžiais, CNC koncepcija skirta būtent mažoms ir vidutinio dydžio įmonėms, kad palengvintų gręžimo bei frezavimo operacijas. T. Petrauskas įsitikinęs, kad naujoji įranga padės standartizuoti ir atpiginti baldų gamybą.

„Be naujų technologijų ateities nėra“, – įsitikinęs jaunasis verslininkas, modernias CNC stakles nuspendęs įsigyti pasinaudojęs europine parama. Praėjusių metų gruodį Tomas pateikė paraišką pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ ir paprašė    22 tūkst. Eur paramos.

Vienam projektui – iki 40 tūkst. eurų

Šiemet paraiškos pagal KPP veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“  priimamos iki lapkričio 30 d.

Prioritetas – skatinti socialinę įtrauktį, skurdo mažinimą ir ekonominę plėtrą kaimo vietovėse. Tikslinė sritis – veiklos įvairinimo, mažųjų įmonių kūrimo ir plėtojimo, taip pat darbo vietų kūrimo lengvinimas. Pagal veiklos sritį remiama ekonominė ne žemės ūkio veiklos pradžia. Paramos gali kreiptis fiziniai asmenys ir naujai įsteigti privatūs juridiniai asmenys (labai mažos įmonės).

Paramos dydis – iki 40 tūkst. Eur vienam projektui. Priemonė finansuojama iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto.

Tinkami pareiškėjai: pilnamečiai kaimo gyventojai, nevykdę ne žemės ūkio ekonominės veiklos nuo 2017-05-02 iki 2018-05-02 arba įmonė, ne anksčiau kaip prieš 6 mėn. įregistruota, jei planuoja užsiimti ne žemės ūkio veikla kaimo vietovėje. Planuojamas projektas turi surinkti ne mažiau kaip 45 prioritetinius balus.

50 proc. skirtos paramos sumos bus išmokėta po sprendimo suteikti paramą pasirašius paramos sutartį, t. y. avansu, o kita dalis – tinkamai įgyvendinus projektą.

Tinkamos finansuoti išlaidos

Prie tinkamų finansuoti išlaidų priskiriama: projekte numatytai veiklai vykdyti skirtų gamybinių ir kitų būtinų statinių nauja statyba, rekonstravimas ir kapitalinis remontas arba naujų statybinių medžiagų įsigijimas atliekant darbus ūkio būdu; naujos technikos ir įrangos, skirtų projekto reikmėms, įsigijimas ir įrengimas projekto įgyvendinimo vietoje (prie jų priskiriama speciali kompiuterinė ir programinė įranga, skirta įsigyjamai įrangai ar technologiniam procesui valdyti); projektui įgyvendinti ir projekte numatytai veiklai vykdyti būtina technika ir (arba) įranga, taip pat verslo infrastruktūros projekto įgyvendinimo vietoje kūrimas ir bendrosios išlaidos. 

Parama įsigyti N kategorijos Nklasės motorinę transporto priemonę, išskyrus visureigius, teikiama tuo atveju, kai joje yra 2 arba 3 sėdimosios vietos, pertvara atskirtas ir be langų krovinių skyrius.  Finansuojama bendrųjų išlaidų dalis negali būti didesnė kaip 10 proc. kitų tinkamų finansuoti išlaidų sumos be PVM, bet ne daugiau kaip 2 tūkst. 200 Eur be PVM.

 

KPF

Žemės ūkio ministerijos inf.