Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavietis - vienas iš Konstitucijos egzamino nugalėtojų

Penktadienis, 26 October 2018 08:16 Parašė 
Jonavietis Vytautas Andriulaitis Jonavietis Vytautas Andriulaitis Roberto Dačkaus nuotr.

Ketvirtadienį Prezidentūroje įvyko iškilminga apdovanojimų ceremonija, kurios metu Konstitucijos egzamino globėja Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė pasveikino geriausiai Konstitucijos egzamine pasirodžiusius šalies piliečius.

„Nuo pirmojo Konstitucijos egzamino praėjo 12 metų. Tuomet savo žinias tikrinosi maždaug aštuonių šimtų žmonių būrelis, kurie, laikydami egzaminą ne tik vertino savo Konstitucijos žinias, bet kartu buvo ir itin svarbiais pilietiškumo pavyzdžiais. Šiais metais jūsų, pilietiškumo pavyzdžių, yra beveik 32 tūkstančiai. Ir kasmet šis skaičius didėja. Labai džiaugiuosi, kad didžiąją dalį Konstitucijos egzamino dalyvių sudaro jauni žmonės, savo amžiumi netgi jaunesni už mūsų Konstituciją. Švenčiame šiandien Konstitucijos 26-ąjį gimtadienį, tad Konstitucija savo amžiumi yra vyresnė už daugumą Konstitucijos egzamino dalyvių,“ – jaunų žmonių aktyvumu džiaugėsi teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė.

Konstitucijos egzamino nugalėtojais paskelbti 32 Lietuvos gyventojai iš dešimties dalyvių grupių. Piliečių, neturinčių teisinio išsilavinimo, grupėje nugalėjo Vytautas Andriulaitis iš Jonavos, Evelina Mincevičiūtė iš Marijampolės ir Artūras Pimpė iš Visagino. Teisinį išsilavinimą turinčių ar jo siekiančių grupėje geriausiai pasirodė uteniškė Vita Stankevičienė, vilnietės Laura Putnaitė ir Akvilė Sarcevičienė.
Šiemet egzaminą Lietuvos aklųjų bibliotekoje ir vėl galėjo laikyti regos negalią turintys žmonės. Prezidentūroje taip pat buvo pasveikinti geriausiai šioje dalyvių grupėje pasirodę dalyviai – Gabrielė Eglinskaitė, Justas Pažarauskas ir Erika Šnaraitė.

Moksleiviai buvo apdovanoti keturiose amžiaus kategorijose. Vyriausių mokinių, 11-12 klasių kategorijoje, nugalėjo Evelina Strakšienė iš Klaipėdos suaugusiųjų gimnazijos, Rytis Stankevičius iš Vilniaus Žirmūnų gimnazijos ir Simas Kontrimas iš Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos. 8-10 klasių kategorijos nugalėtojais tapo Darija Jurkutė iš Mažeikių rajono, Viekšnių gimnazijos, Gerda Pakietūraitė iš Utenos Dauniškio gimnazijos ir Urtė Bernatonytė iš Kauno Antano Smetonos gimnazijos. 5-7 klasių mokinių grupėje nugalėjo Ieva Ubartaitė iš Vilniaus Simono Daukanto progimnazijos, Taja Tamkevičiūtė iš Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos ir Viltė Kybartaitė iš Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos.

Jauniausi egzamino dalyviai, 1-4 klasių mokiniai, varžėsi atlikdami kūrybinę užduotį tema „Aš ir Tu – dar 100 metų kartu!“. Šioje grupėje laimėtojais tapo pirmokė Lėja Masiliūnaitė iš Panevėžio “Šaltinio” progimnazijos, antrokė Milita Liutkutė iš Kėdainių rajono Josvainių gimnazijos, trečiokė Lėja Dovidavičiūtė iš Kėdainių rajono Labūnavos pagrindinės mokyklos ir ketvirtokė Eglė Grikšaitė iš Tauragės Jovarų pagrindinės mokyklos.

Konstitucijos egzaminą tradiciškai buvo galima laikyti ir internetu, naujienų portale DELFI. Čia dalyviams buvo numatytas tik vienas etapas, laureatais tapo geriausiai Konstitucijos žinias per trumpiausią laiką pademonstravę dalyviai. Teisinio išsilavinimo neturinčių piliečių grupėje geriausiai pasirodė Loreta Baranauskienė iš Vilniaus, Margarita Dyšina iš Vilniaus ir Rūta Kajėnė iš Ignalinos, o teisinį išsilavinimą turinčių ar jo siekiančių asmenų grupėje laimėtojais tapo vilniečiai Marijus Mitrauskas, Juta Večerskytė-Alshaiban ir Grėta Tomkūnaitė.

Specialus DELFI prizas taip pat atiteko daugiausiai naujienų portalo skaitytojų simpatijų sulaukusio 1-4 klasių piešinio autorei – pirmokui Aronui Miciukevičiui iš Panevėžio “Šaltinio” progimnazijos. 

Egzaminas buvo laikomas ir Lietuvos įkalinimo įstaigose. Šios kategorijos laureatams prizai įkalinimo vietose bus įteikti artimiausiu metu.

Geriausiai Konstitucijos egzaminą išlaikiusiems dalyviams buvo įteikti diplomai, Prezidentės pasirašytos Konstitucijos, planšetės, el. knygų skaityklės ir partnerių dovanos. Konstitucijos egzamino laureatams skambėjo ir muzikinės dovanos – Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos jaunučių choro atliekamos dainos. Apdovanojimų ceremonijos dalyvius sveikino egzamino vertinimo komisijos pirmininkas, Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, naujienų portalo DELFI vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė, LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Teisingumo ministerijos inf.