Paskelbtas Miesto naujienos

Nacionalinis diktantas – Jonavoje

Sekmadienis, 06 March 2016 10:09 Parašė 
Iš kairės į dešinę - D. Klikūnienė, M. Barysas ir U. Barysaitė Iš kairės į dešinę - D. Klikūnienė, M. Barysas ir U. Barysaitė

Praėjusį šeštadienį Jonavos rajono savivaldybėje Nacionalinį diktantą rašė septyniolika žmonių, miesto Viešojoje bibliotekoje – aštuoni.  

Šiemet dalyviai rašė prozininkės Danutės Kalinauskaitės tekstą, kurį skaitė LRT radijo žurnalistas Paulius Šironas, pakeitęs ne vienerius metus tekstus diktavusį „Panoramos“ vedėją Marijų Žiedą.  

Į Savivaldybę atėjusių rašyti Nacionalinį diktantą dauguma buvo tokių, kurie tą daro jau ne pirmus ir ne antrus metus: Rasa Vincevičienė, Danutė Klikūnienė, kt. Ketvirtą kartą su dukra Ugne diktantą rašė ir vienintelis atėjęs vyras – Mindaugas Barysas. Tiek pat kartų Nacionalinio diktanto konkurse dalyvavusi Regina Zaleckienė sakė, kad tektas jai labai patikęs, rašyba nesudėtinga, tačiau skyryba... Ją ir dabar sunku suvokti.

Moteriai labiau patiko M. Žiedo diktavimas: raiškiau skaitydavęs, net galima būdavo nuspėti ir kokį skyrybos ženklą rašyti. P. Širono diktuotas tekstas tarsi susiliedavęs... R. Zaleckienės dukra Monika, diktantą rašiusi antrą kartą, teigė, kad diena tikrai nepraėjo veltui: svarbu buvo dalyvauti, pasitikrinti lietuvių kalbos žinias. 

Jonavos rajono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vyriausioji specialistė, Nacionalinio diktanto koordinatorė Valda Koženiauskienė džiaugėsi, kad žmonės rado laiko savaitgalį ateiti rašyti diktantą, o kai kurie jų tą darė nuo pat konkurso organizavimo rajono Savivaldybėje pradžios – 2008-ųjų...              

Dėl raštingiausiojo vardo šiemet varžytasi keliose kategorijose: raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio. Kaip ir anksčiau, konkurse negalėjo dalyvauti lituanistai. 

Balandį bus surengtas antrasis Nacionalinio diktanto turas. Nacionalinį diktantą organizavo Pilietinės minties institutas. 

Karolina VIČIŪTĖ