Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

„Varūnos“ šokėjams – laurai, „Varpenos“ muzikantams – ovacijos

Ketvirtadienis, 25 October 2018 13:32 Parašė 

Jonavos kultūros centro suaugusiųjų šokių kolektyvas „Varūna“ dalyvavo festivalyje-konkurse, kuris buvo surengtas Kroatijoje, Zadaro mieste. Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui skirtame renginyje jonaviečiai nuskynė laurus, užėmė pirmą vietą, o jų surengti koncertai sužavėjo vietos gyventojus ir svečius. Kartu su „Varūna“ į Kroatiją važiavo ir Šveicarijos kultūros centro liaudiška kapela „Varpena“, kėlusi nuotaiką atliekamais kūriniais.

Kolektyvo sprendimas

Šokių festivalį-konkursą su­­­rengė tarptautinių renginių or­ganizavimo centras „Terra Astrum“, vadovaujamas Edgaro Šnipaičio. Tai, kad šventė vyko Kroatijoje, didelės įtakos turėjo lietuvė, Lietuvos garbės atašė Rima Koič, tapusi festivalio part­nere. Dalyvauti konkurse patarė ir Jonavos kultūros centro direktorius Sergejus Jefimenka, kuris taip pat šoka „Varūnos“ kolektyve.  

„Varūna“ yra ne vieną kartą koncertavusi už Lietuvos ribų. Kolektyvo šokėjams plojo Lenkijos, Latvijos, Estijos žiūrovai, kitaip sakant, artimiausi kaimynai, tačiau taip toli šokėjai dar nebuvo išvykę.

„Gavę festivalio-konkurso nuostatus, tarėmės, kaip pasielgti. Mums patiko, kad organizatoriai atkreipė dėmesį į šokį, kaip vieną iš būdų, skatinančių sveikai gyventi ir turiningai praleisti laisvalaikį. Antra vertus, šio festivalio metu atsirado proga pamatyti kelias dešimtis Lietuvos kolektyvų, pristatančių šiuolaikinio, liaudiško, mados, pramoginių, gatvės, linijinių ir kitokių stilių šokius. Susidomėjome dar ir dėl to, kad šventė buvo skirta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui. Taigi nusprendėme, kad mes taip pat galime parodyti, ką sugebame“, – sakė kolektyvo vadovė Rita Pilipienė.

Laureato vardas

Nuvykus į Kroatiją, pasak vadovės, nebuvo galima atsipalaiduoti ir tik žavėtis nepaprasta šios valstybės gamta. Pirmiausia reikėjo dalyvauti konkurse, koncertuose, o paskui jau semtis Kroatijos grožio akimirkų ir ramiai žvalgytis po šalį.

„Konkursas vyko Zadaro dramos teatre. Susirinko labai daug žiūrovų, o vertinimo komisijoje dalyvavo tik Kroatijos šokio žinovai. Tiesą sakant, visi labai jaudinomės. Varžytuvėms parengėme du šokius – „Spiečiaus kadrilį“ ir „Šelmių polką“. Kolektyvas prisistatė tiesiog puikiai – nepadarė nė vienos klaidos, šypsojosi ir scenoje skriejo tarsi kokie drugeliai. Visus pagyriau ir pasakiau, kad jokių priekaištų neturiu ir kad jie, mano nuomone, nusipelnė būti pirmi. Kai komisija paskelbė, kad mes iš tiesų laimėjome pirmą vietą, supratau – vertintojai akylai stebėjo kiekvieną žingsnelį ir buvo objektyvūs. Visi apsikabinome ir labai džiaugėmės“, – dalijosi patirtais išgyvenimais R. Pilypienė.

Kelionę į Kroatiją ir laureato vardą primins gauti prizai, padėkos ir kiti suvenyrai.

Dėmesys jonaviečiams

  1. R. Pilypienė, sužinojusi, kad Kroatijoje miesto svečiams ir vietos gyventojams kiekvienas konkurso dalyvis turės pristatyti pusės valandos koncertą, sunerimo. Anot vadovės, „Varūnos“ šokėjai tiek laiko nebus pajėgūs šokti, tad reikėjo ieškoti išeities. Ji netrukus buvo surasta. Jonavos kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Jurgita Serapinė pasiūlė į renginį važiuoti kartu su Šveicarijos liaudiška kapela „Varpena“, kuriai vadovauja Dalia Toločkienė. Anot R. Pilypienės, šveicarai iš karto sutiko važiuoti ir koncertuoti tiek, kiek prireiks.

„Žiūrovai buvo sužavėti „Varpenos“ pasirodymo – plojo, šaukė, prašė pagroti dar daugiau kūrinių. Tai buvo nuostabu – tikrai netikėjome, kad mus, nedidelio krašto kolektyvus, gali šitaip pagerbti svečios šalies publika. O kai žygiavome eisenoje, nešini kolektyvų ir Lietuvos vėliavomis, „Varpenos“ vadovę Dalią sveikino ir japonai, ir kinai, ir kitų tautybių žmonės. Mes labai džiaugėmės, kad „Varūna“ konkurse tapo nugalėtoja, o „Varpena“ sulaukė ypatingo dėmesio“, – įspūdžiais dalijosi R. Pilypienė.

Anot jos, ateityje bus derinamasi su Šveicarijos kolektyvu, kad pagrotų bent vienam „Varūnos“ šokiui – būtų dar stipresnis pasirodymas.

Tarsi viena šeima

„Varūnos“ kolektyvas R. Pilypienės iniciatyva susibūrė prieš 9 m. Per šį laikotarpį nuolat lydėjo sėkmė. Iš pradžių puoselėję šiuolaikinį šokį, prieš porą metų persiorientavo į liaudišką stilių ir dabar, R. Pilypienės žodžiais, visi yra „liaudinukai“. Iš atminties neišdils tas jaudulys, kurį šokėjams ir vadovei teko patirti 100-mečio Dainų šventėje. „Režisieriai mus pastatė į centrą, prieš pat Vyriausybės ir prezidentūros ložes. Buvome ir išsigandę, ir susijaudinę. Šventės dalyviai, atsidūrę aikštės pakraštyje, gali ir daugiau suklysti, tokioje masėje niekas ir dėmesio neatkreips, o mes neturėjome teisės padaryti ne tokį žingsnelį, koks turėtų būti“, – prisiminė „Varūnos“ vadovė.

Anot jos, klaidų išvengiama todėl, kad visi kolektyvo nariai noriai lanko repeticijas ir atsidavusiai dirba. „Šiuo metu „Varūnoje“ šoka dvidešimt žmonių. Tai įvairių profesijų žmonės, bet beveik pusę sudaro pedagogai. Šokio traukai pasidavė septynios sutuoktinių poros, dvi poras šokis suvedė į šeimą. Nuo pirmos kolektyvo atsiradimo dienos iki dabar šoka dešimt žmonių, – sakė R. Pilypienė. – Aš juos visus vadinu savo vaikais – ir pagiriu, ir papeikiu, kai reikia. Galima sakyti, visi mes esame tarsi viena šeima – vienas dėl kito sielojamės.“

Pasiūlymas norintiems šokti

Tačiau laikas verčia kažką keisti, priimti naujus sprendimus. Vadovė turi ieškoti pokyčių, išsaugoti kolektyve šokančias poras. Tad ir sukasi galvoje mintis: gal derėtų „Varūną“ padalyti į dvi grupes – vyresniųjų, kurių amžius neperkopęs 50-ies, ir pagyvenusiųjų, sulaukusių šios datos ir žengiančių toliau?

„Toks padalijimas tikrai duotų naudos, o dvi vieno kolektyvo grupės tik pagyvintų ir paįvairintų veiklą“, – įsitikinusi R. Pilypienė.

Tačiau, norint sukomplektuoti dvi vieno kolektyvo grupes, reikia daugiau šokėjų. Todėl R. Pilypienė kviečia asmenis, norinčius įsilieti į kultūrinį gyvenimą ir tapti šio kolektyvo nariais, skambinti tel. 8 683 95 421. „Aptarsime visas galimybes, įsiklausysime į kiekvieno naujo nario pageidavimus ir pasiūlymus. Tikiuosi, kad sulauksime naujų veidų, norinčių ne tik šokti, bet ir pamatyti pasaulio, patirti įspūdžių“, – kviečia R. Pilypienė.

Kultūros centro inf.