Kelių policija: vairuotojai pasirūpinkite savo transporto priemonių technine būkle

Ketvirtadienis, 25 October 2018 13:31 Parašė 

Atkeliavę rudeniški orai, keičia važiavimo sąlygas. Anksčiau ne tik temsta, rytais, vakarais ir naktimis, susidaro rūkas, dažnai lyja. Prasidėjus, kad ir nestiprioms šalnoms, ant kelių, viadukų gali būti slidu. Ruošiantis į kelionę, reikėtų iš anksto susipažinti su orų prognoze visam kelionės laikotarpiui, pasidomėti, kokia ji numatoma atskiruose šalies regionuose. Priklausomai nuo to derėtų planuoti ir tolesnę išvyką (kelionę).

Atsižvelgdama į tai, Lietuvos kelių policijos tarnyba primena pagrindinius aspektus vairuotojams, vildamasi, kad mūsų kelionės būtų saugios.

  • ● Vadovaujantis Kelių eismo taisyklėmis, nuo lapkričio 10 iki kovo 31 d. draudžiama eksploatuoti motorines transporto priemones, išskyrus mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius, ir priekabas su vasarinėmis padangomis.

Mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius eksploatuoti su vasarinėmis padangomis draudžiama gruodžio–vasario mėn., taip pat kovo–lapkričio mėn., jeigu bent dalis važiuojamosios dalies, kuria važiuojama, yra apsnigta ar apledėjusi.

Minėtu laikotarpiu (lapkričio 10–kovo 31 d.) lengvųjų automobilių (M1 klasė) padangų protektoriaus rašto gylis turi būti ne mažesnis kaip 3 mm.

Su dygliuotomis padangomis galima važinėti nuo lapkričio 1 iki balandžio 10 d. Naudojant tokias padangas, automobilio gale turi būti priklijuotas skiriamasis ženklas – baltas lygiakraštis trikampis su raudonu apvadu ir padangos dyglio simboliu viduryje.

  • ● Pasitikrinkite, ar tinkamai veikia vairavimo sistema, stabdžiai, žibintų šviesos, stiklo valytuvai, ar yra jų plovimo skysčio, neįskilęs užpakalinio vaizdo veidrodėlis ir pan. Primename, kad rūko žibintus leidžiama naudoti tik esant blogam matomumui, o priekinius – ir sugedus priekiniam kairiajam artimųjų šviesų žibintui.
  • ● Turėkite savo transporto priemonėje sustojimo ženklą, gesintuvą (-us), pirmosios pagalbos rinkinį (-ius), taip pat ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, jos prireiks (užsivilksite) sustojus tamsiuoju paros metu neapšviestame kelyje.
  • ● Atsižvelgę į eismo ir važiavimo sąlygas, važiuokite tik saugiu greičiu, ypač atidūs būkite tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui prieš pėsčiųjų perėjas, keliuose, kurie neapšviesti, važiuodami per tiltus, viadukus, miškingas vietoves lyjant (sningant, esant plikledžiui).
  • ● Prie vairo sėskite tik blaivūs, nevairuokite, jeigu esate pavargę.

Visų eismo dalyvių prašome kelyje elgtis atsakingai, paisyti Kelių eismo taisyklių reikalavimų, rūpintis savo ir kitų saugumu kelyje.

„Regitra“ įspėja: žmonės sukčiams atiduoda net savo asmens dokumentus

VĮ „Regitra“ praneša, kad pastaruoju metu padaugėjo sukčių, siūlančių įgyti teisę vairuoti nelegaliais būdais. Į apgavikų pinkles pakliuvę asmenys įmonės darbuotojams įvardijo ir tikslias pinigų sumas, kurias sumokėjo už pažadėtą neva tikrą vairuotojo pažymėjimą. Sukčiai skelbiasi tokias paslaugas teikiantys už 600–800 Eur. Be to, patiklūs žmonės prisipažino nelegalia veikla užsiimantiems asmenims perdavę tokių dokumentų kaip paso ir medicininės pažymos kopijas.

VĮ „Regitra“ specialistai kviečia visus būti sąmoningiems ir nepasikliauti sukčių melagystėmis apie lengvesnius kelius gauti vairuotojo pažymėjimą. Tokiu būdu galima prarasti ne tik savo pinigus, bet ir įkliūti ir į finansines machinacijas apie tai nieko net nenutuokiant.

Paprastai, siekiant išvilioti pinigus, yra pasakojamos istorijos apie tai, kad asmuo turi artimą draugą, dirbantį „Regitroje“ arba policijoje, kuris yra „padėjęs“ ne vienam žmogui. Išgalvoti pavyzdžiai tarsi sukuria pasitikėjimo jausmą, o sukčiaus raginimai greičiau apsispręsti, nes jis neva neturi laiko,  dažnai tampa lemiamu veiksniu.

Pastebima, kad dažniausiai tokiais pasiūlymais susižavi asmenys, kurie yra praradę teisę vairuoti, arba jauni žmonės, neseniai grįžę iš užsienio ir galimai turintys papildomų pinigų.