Paskelbtas Rajono naujienos

Mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“ priskirta Vokietijos divizijai

Trečiadienis, 24 October 2018 16:14 Parašė 

Įgyvendinant Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrų šių metų vasarį pasirašytą ketinimo protokolą dėl Lietuvos ir Vokietijos kariuomenių vienetų afiliacijos, Lietuvos kariuomenės mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“ oficialiai priskirta Vokietijos divizijai. Tai liudijantį susitarimą spalio 21 d. Krašto apsaugos ministerijoje pasirašė Lietuvos ir Vokietijos kariuomenių Sausumos pajėgų vadai brigados generolas Valdemaras Rupšys ir generolas leitenantas Jorgas Vollmeris (Jörg Vollmer).

Lietuvos kariuomenės mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“ jau šiais metais pradėjo vykdyti bendrą karinį rengimą su Vokietijos sausumos pajėgų vienetais. Vienetų afiliacija leis užtikrinti Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ štabo pasirengimą veikti aukštesniojo vieneto sudėtyje. Lietuvos kariuomenės brigados turi gebėti veikti aukštesniojo vieneto sudėtyje, tačiau jų rengimo galimybes gali užtikrinti tik užsienio valstybių kariuomenės, turinčios divizijas.

Vokietijos vadovaujamas NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė Lietuvoje yra integruota į Mechanizuotąją pėstininkų brigadą „Geležinis Vilkas“, tačiau mokymų ir pratybų metu įgytos žinios padės brigados štabui užtikrinti dar geresnę brigados sąveiką su Vokietijos vadovaujamu NATO batalionu Lietuvoje. 

Bendradarbiavimo su Vokietija intensyvėjimas, ypač Vokietijos vadovaujamo NATO priešakinių pajėgų bataliono dislokavimas Lietuvoje, pat ginkluotės ir karinės technikos, tokios kaip pėstininkų kovos mašinų „Vilkas/Boxer“ ar savaeigių artilerijos sistemų „PzH2000“ įsigijimas, ir Lietuvos kariuomenės struktūros plėtra sąlygojo Lietuvos kariuomenės vienetų afiliacijos su užsienio valstybių kariniais vienetais peržiūrą ir adaptaciją.

Mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“ iki šių metų mokymo tikslais buvo daugiau nei dešimtmetį priskirta Danijos divizijai. Nuo šių metų ilgametį bendradarbiavimą su danais perėmė Motorizuotoji pėstininkų brigada „Žemaitija“.

KAM inf.

M. Lysenko nuotr.