Paskelbtas Rajono naujienos

Jonaviečius ir lazdijiečius subūrė pažintis su A. Ramanausko-Vanago asmenybe

Antradienis, 23 October 2018 10:36 Parašė 

Jonavos Justino Vareikio progimnazijos 8a klasės mokiniai ir jų auklėtoja Loreta Kazlauskienė, norėdami geriau pažinti dm. gen. Adolfo Ramanausko-Vanago asmenybę, pakvietė Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos 8a klasės mokinius ir jų auklėtoją Audronę Pileckienę bendrauti ir bendradarbiauti. Preliminarios veiklos buvo numatytos projekte „Semiuosi patirties iš kolegų. Partizano Adolfo Ramanausko-Vanago pėdsakais“, kuris skirtas A. Ramanausko-Vanago 100-osioms gimimo metinėms paminėti. Lietuvos Respublikos Seimas 2018-uosius paskelbė A. Ramanausko-Vanago metais.

Rugsėjo mėn., pasitelkus teletiltą ,,Keliaujame į A. Ramanausko-Vanago vaikystę ir jaunystę“, įvyko pirmas virtualus susitikimas, kurio metu  abiejų mokyklų aštuntokai susipažino, trumpai pristatė savo mokyklų istorijas, numatė projekto veiklas. Savo pristatyme Lazdijų M. Gustaičio gimnazijos mokiniai akcentavo, kad jų pamokos vyksta naujai įrengtame dm. gen. A. Ramanausko-Vanago istorijos kabinete, tad su A. Ramanausku gimnazistai draugauja, nesipyksta, jis visuomet juos padrąsina ir įkvepia kilniems darbams.

Susitikimas su Jonavos J. Vareikio aštuntokais įvyko spalio 2 d. Jonavos progimnazijoje, kur lazdijiečiai buvo šiltai sutikti, susipažino vieni su kitais ir su mokykla. Mokyklos direktorė Olga Mediekšė pasveikindama svečius susiejo tris iškilias asmenybes: J. Vareikį, M. Gustaitį ir A. Ramanauską-Vanagą. Aštuntokai dalyvavo diskusijoje ,,Ar partizaninė kova prasminga?“ Pokalbis šia tema persikėlė į Jonavos rajono savivaldybę. Čia savo įžvalgas išsakė Jonavos meras Eugenijus Sabutis, kuris skatino mokinius būti pilietiškais, priminė Jonavos krašto istoriją. Kiekvienam mokiniui ir mokytojams meras įteikė atminimo dovanėles, kurios primins Jonavos kraštą.

Jonaviečiai vedė lazdijiečius Jonavos krašto žymių žmonių pėdsakais Jonavos mieste ir prie paminklų istorinėms asmenybėms trumpai supažindino su jų gyvenimo istorijomis: viena žymesnių XVI a. asmenybių, Europos reformacijos ir lietuvių raštijos pradininkų, pirmosios aukštosios mokyklos Vilniuje steigėju Abraomu Kulviečiu, Homero epinės poemos „Odisėjos“ iš senovės graikų į lietuvių kalbą vertėju Jeronimu Raliu, XX a. pirmosios pusės lietuvių poetu, dramaturgu, vertėju Petru Vaičiūnu, buvusiu koncerno „Achemos“ ilgamečiu direktoriumi Bronislovu Lubiu. Vėliau mokiniai vyko į Ruklos karinį dalinį, kuriame susipažino su kario profesija. Susitikimas buvo prasmingas ir smagus: užsimezgė draugystė tarp mokyklų.

M. Gustaičio gimnazijos aštuntokai pakvietė jonaviečius lapkričio 9 d. atvykti į Lazdijus, tą dieną jie visi keliaus į Lietuvos laisvės kovotojo, vieno ryškiausių pokario ginkluotojo pasipriešinimo dalyvių A. Ramanausko-Vanago vaikystės ir jaunystės metus, 1921-1937 m. prabėgusius Lazdijų krašte (Bielėnų ir Galinių k.).

Šis projektas finansuojamas mokinių tėvelių lėšomis. Džiugu, kad dėl tarpmokyklinio bendravimo ir bendradarbiavimo, gerosios patirties sklaidos ugdymo procesas tampa kokybiškesnis, prasmingesnis ir įdomesnis.

Audronė PILECKIENĖ