Paskelbtas Sportas

A. Ogonausko atminimo turnyras – pasiruošimas naujajam sezonui

Pirmadienis, 08 October 2018 08:40 Parašė 

Jau dvidešimt ketvirtąjį kartą Jonava sukvietė tinklinio komandas į tradicinį tinklinio turnyrą, nusipelniusiam treneriui Alfedui Ogonauskui atminti. Šiemet vienu metu vyko du skirtingo amžiaus tinklinio turnyrai. Tris savaitgalio dienas Jonavos sporto arenoje varžėsi suaugusiųjų moterų komandos, o R. Samulevičiaus progimnazijos salėje rungtyniavo jaunosios (2001 metų gimimo ir jaunesnės) tinklininkės.

Alfredas Ogonauskas – Lietuvos Respublikos nusipelnęs treneris. Nuo 1972 metų pradėjo dirbti sporto mokykloje tinklinio treneriu. Jau 1975 m. suteiktas nusipelniusio trenerio vardas. Jis buvo ilgametis tinklinio puoselėtojas ir mylėtojas Jonavoje. A. Ogonausko pastangų dėka tuo metu geriausios rajono tinklininkės suburtos į Jonavos „Azoto“ komandą, kurioje žaidė ir sporto mokyklos auklėtinės. A. Ogonauskas mirė 1988-ųjų vasarį.

Jo vadovaujama komanda tapo daugkartine Lietuvos moterų tinklinio čempionatų nugalėtoja, 1981 m. iškovojo šalies čempionių vardus, „Lietuvos sporto“ ir „Moters“ žurnalo taures.

Šis turnyras treneriui atminti komandoms buvau daugiau jėgų patikrinimas prieš prasidedant tinklinio čempionatams. Kaip teigė Jonavos „Aušrinė-KKSC“ komandos prezidentas Bronislovas Liutkus, šiemet jau šiam turnyrui į aikštelę žengė stipriai pasikeitusi Jonavos komanda.

Kodėl „Aušrinė-KKSC“? Paprastai pavadinime atsispindi pagrindiniai rėmėjai, kadangi savivaldybė bei Kūno kultūros ir sporto centras, kaip ir liko pagrindiniai rėmėjai, jie pavadinime yra, bet neliko „Achemos“. Kaip teigė klubo vadovas B. Liutkus, šiais metais AB „Achema“ dėl finansinių sunkumų nebegalėjo mūsų paremti.

„Tikėjomės surasti kitus rėmėjus, todėl, kad nieko neįžeisti, dabar įdėjome pirmą savo klubo pavadinimą „Aušrinė“. Jeigu  atsirastų rėmėjas, kuris svariai paremtų, tada kistų ir pavadinimas, - apie esamą situaciją mintimis dalinosi klubo vadovas. – Kol kas dar tokio rėmėjo neturime“.

Naujajam sezonui gan stipriai pasikeitė ir komandos sudėtis. Nemažas būrelis praėjusių sezono žaidėjų patraukė į kitas komandas ar išvyko į užsienį. Pasak „Aušrinė-KKSC“ komandą toliau treniruojančios Raimondos Strelkauskaitės, Valerija Sobol išvyko į Kiprą, Oksana Rusnachenko įsitvirtinti mėgina Azerbaidžane. Tuo tarpu patyrusios tinklininkės, jonavietės Kamilė Mackelė ir Raminta Petrauskaitė paprasčiausiai sustabdė savo atstovavimą miesto komandoje. Motinystės atostogose Inga Lisauskienė, todėl taip pat nepadės Jonavos komandai.

„Iš praėjusių metų startinės sudėties liko gražus jaunimas. Jaunai nauja komanda dar komplektuojama, - kalbėjo trenerė R. Strelkauskaitė. - Džiaugiamės, kad po traumos vėl i Jonavą sugrįžo puikiai asistuojanti ukrainietė Irina Andrejeva. Tikimės jos visokeriopo indėlio. Naujai prisijungė sesių duetas iš Vilniaus Gerda ir Rugilė Grudzinskaitės. Perspektyvios bei pavydėtinos motyvacijos bei ryžto tinklininkės. Komandą atstovaus ir dar viena legionierė, jungianti žaidėja iš Serbijos Mina Batak, bei būrys jonaviečių. Po pertraukos pailsėjusi sugrįžo Liepa Šiūšaitė, o  likusios žaidėjos, iš praėjusių metų sezono: Gabija Kasperavičiūtė, Vaiva Valionytė, Oksana Ovčinikova, Evelina Vaitkutė, Dastina Železniakaitė, Reda Michnevičiūtė. Mūsų laukia Baltijos lyga bei Lietuvos moterų čempionatas. Šis turnyras buvo puikus pasiruošimas naujojo sezono pradžiai“.

Kad komanda būtų stabili ir pajėgi kovoti dėl aukštų vietų ne tik Lietuvos, bet ir Baltijos čempionate, „Aušrinė-KKSC“ vis dar ieško žaidėjų. Klubo vadovas B. Liutkus užsiminė, jog buvo tartasi ir dar su viena žaidėja iš Serbijos, bet nepavyko sutarti dėl jos mokslų. Prie komandos prisijungusi ukrainietė I. Andrejeva sveiksta po operacijos, sėkmingai vyksta reabilitacijos procesas, todėl jos žaidimo aikštelėje tikimasi kitą mėnesį. Kai kurių pokyčių įvyko trenerių štabe. Pastaruoju metu trenerė R. Strelkauskaitė tapo mama, todėl ji negalės su komanda važiuoti į išvykas. Buvo pasirinktas variantas, kad ekipa turėtų dvi antrąsias treneres. Kartu su Rosita Nevulyte komandai išvykose vadovaus I. Andrejeva.

Į nusipelniusio trenerio A. Ogonausko atminimo tarptautinį turnyrą buvo kviestos moterų komandos iš Latvijos, Lenkijos ir aišku, mūsų šalies ekipos. Visgi, paskutiniu momentu dėl iškilusių problemų turnyre atsisakė dalyvauti lenkės ir prie kitų ekipų prisijungė Sporto universiteto ekipa iš Kauno. Be jos dar varžėsi TK „Kaunas-VDU“, Daugpilio „miLATss“, Murjanio SG bei šeimininkė – „Aušrinė-KKSC“.

Suaugusiųjų turnyre dalyvavusios 5 komandos žaidė tarpusavyje, bet sutrumpintas rungtynes. Rungtynėse ekipos turėjo sužaisti po tris setus. Už kiekvieną laimėtą setą buvo skiriama po vieną tašką. Daugiausia taškų surinkusi komanda ir tapo turnyro nugalėtoja. Net trys komandos buvo realios kandidatės tapti nugalėtojomis. R. Strelkauskaitės vadovaujama „Aušrinė-KKSC“ komanda turnyrą pradėjo maču su TK „Kaunas-VDU“ ekipa. Pradžia buvo sėkminga, bet po pirmojo laimėto seto, vėliau kitus du varžovėms nusileido ir tai buvo vienintelė nesėkmė. Jonavos komanda 3:0 įveikė LSU, 2:1 – Murjanio SG bei 2:1 – Daugpilio „miLATss“. Visgi, pritrūko taško, kad užimti aukščiausią vietą. Kiti rezultatai lėmė, kad Jonavos tinklininkės užėmė trečiąją vietą. Turnyre antrąją vietą užėmė kaunietės, o nugalėtojomis tapo viešnios iš Latvijos – Daugpilio tinklininkės. Geriausia Jonavos komandos žaidėja pripažinta Oksana Ovčinikova.

Po varžybų vykusioje apdovanojimų ceremonijoje taures, prizus teikė tinklinio klubo „Aušrinė“ prezidentas B. Liutkus, trenerės R. Strelkauskaitė ir R. Nevulytė. Klubo vadovas pasidžiaugė, kad be savivaldybės bei Kūno kultūros ir sporto centro, turnyrą dovanomis parėmė UAB „Baldai Jums“ (vadovas Alfonsas Meškauskas).

Tuo tarpu jaunųjų tinklininkių turnyre varžėsi 6 ekipos. Alytaus, Šiaulių SM „Dubysa“ ir Jonavos KKSC-1 komanda (trenerė R. Nevulytė) užėmė vietas turnyrinės lentelėje antroje pusėje. Ant prizininkų pakylos lipo antroji Jonavos KKSC ekipa. Lijos Darandovienės vadovaujamos auklėtinės iškovojo trečiąją vietą. Antroji vieta atiteko viešnioms iš Latvijos, Murjanio sporto gimnazijai, o nugalėtojomis tapo Vilniaus SM „Tauras“ jaunosios tinklininkės. Geriausia žaidėja Jonavos KKSC-2 komandoje tapo Meda Michnevičiūtė.

Pasikeitimų įvyko  ir jau tradiciniuose Lietuvos bei Baltijos moterų tinklinio lygų čempionatuose. Anot „Aušrinė-KKSC“ trenerės R. Strelkauskaitės, šiame sezone komanda turės gan nemažą skaičių rungtynių, todėl laukia įdomus ir įtemptas sezonas. Jonavietėms teks rungtyniauti ir šalies čempionate, kuriame rungtyniaus 8 komandos: Jonavos TK „Aušrinė-KKSC“, Kauno TK „Kaunas-VDU“, Kauno TK „Kaunas“ - SM „Startas“, Alytaus „Prekyba-Parama“, Lietuvos sporto universitetas „Dekstera“, Vilniaus Universitetas, Vilniaus SM „Tauras-VTC“, Gargždų SC.

Tuo tarpu Baltijos lygoje sumažėjo komandų skaičius iki 8. Lygoje grumsis po tris Lietuvos („Aušrinė-KKSC“, TK „Kaunas-VDU“, „Prekyba-Parama“) ir Latvijos („Jelgava“, Rygos tinklinio mokykla, Daugpilio „miLATss“) komandas bei tik dvi Estijos (Talino „TalTech/Tradehouse“, Tartu „TU/Bigbank“). Jonavietės pirmiausia stos į Baltijos lygos kovas, kurios prasidės dar šį mėnesį. „Aušrinė-KKSC“ pirmąsias dvi rungtynes Jonavos sporto arenoje su kitomis dvejomis Lietuvos komandomis žais spalio 20-21 dienomis.

GYTIS RAMANAUSKAS