Paskelbtas Sportas

Antrus metus iš eilės – žaidynių nugalėtojai

Pirmadienis, 01 October 2018 08:44 Parašė 

Jau ne vienerius metus įvairių sporto šakų mėgėjai dalyvauja įvairiose varžybose, kuriose ne tik varžosi tarpusavyje, bet ir stiprina savo sveikatą visus metus vykstančiose treniruotėse ir sporto renginiuose. Visai neseniai Jonavoje praūžė Lietuvos seniūnijų sporto žaidynės, o jau paskutinį rugsėjo šeštadienį į sporto veiklas įsitraukė ir politikai.

Pernai Jonavos sporto arenoje vyko I-osios Kauno regiono savivaldybių administracijų darbuotojų ir politikų sporto žaidynės, o šiemet sporto entuziastai rinkosi Kėdainiuose, kur vėl aštuonių (Jonavos, Birštono, Raseinių, Kėdainių, Kaišiadorių, Prienų, Kauno ir Kauno rajono) Kauno regiono savivaldybių sporto mėgėjai galėjo susirungti įvairiose sporto šakose ar rungtyse. Visgi, šiemet komandų skaičius stipriai sumažėjo ir dalyvavo šeimininkai kėdainiečiai, Raseinių, Kauno rajono bei aišku, Jonavos atstovai, kurie į Kėdainius nuvyko apginti pernai laimėjusią pereinamąją taurę.

Šias varžybas vėl organizavo VšĮ „Kauno regiono plėtros agentūra kartu su Kėdainių savivaldybe ir sporto centru. Žaidynių tikslas – didinti Kauno regiono savivaldybių administracijų darbuotojų ir politikų fizinį aktyvumą, skatinti juos sportuoti, mankštintis, stiprinti sveikatą. Jei savivaldybė akcentuoja, jos svarbu yra gyventojų sveikata, tai turi pradėti ir nuo savęs, nuo politikų ir darbuotojų, judėti ir šitą žinią nešti visiems, kad ne tiktai kabinetuose rašomi raštai, bet kad ir sportuojama, judama.

Pasak VšĮ “Kauno regiono plėtros agentūra” direktorės Linos Misiukevičienės, dabar jau galima įvardinti, kad tai tradicinės sporto žaidynės. Susitarimo keliu pasirinkome Kėdainių areną, nors pagal tai , jog pernai nugalėtojais tapo Jonavos savivaldybės sporto mėgėjai, varžybos vėl turėjo būti Jonavoje, tačiau estafetė organizuoti buvo perduota kitam rajonui. Direktorė apgailestavo, kad šiemet dalyvavo keturios savivaldybės. Kitos neatvyko nesurinkus komandų dėl sveikatos problemų ir dabar vyraujančių gripo protrūkių. Tačiau L. Misiukevičienė pasidžiaugė, kad į varžybas atvykusios keturioms komandoms iššūkį metė ir jos pačios, VšĮ „Kauno regiono plėtros agentūros“ darbuotojos, nors dalyvavo ne visose rungtyse.

Lyginant su praėjusiais metais, žaidynių dalyviams buvo pateikta gan kitokia sporto šakų ar rungčių programa. Šiemet neliko stalo teniso ir tinklinio, bet buvo pateiktos kitos, gan originalios rungtys. Sporto mėgėjai galėjo pasivaržyti netradicinėse krepšinio trys prieš trys (3x3) varžybose, kur dalyviai dėvėjo pirštines. Buvo žaidžiamas ir mini futbolas (3x3), tačiau ir čia žaidėjams tikrai nebuvo lengva, nes teko kovoti ne tik su varžovu, bet ir su nepaklusniu ovaliu regbio kamuoliu. Taip pat vyko tradicinė vadovų rungtis, estafetė, smiginis, figūrinis važiavimas dviračiu bei „Hel-Pongas“ (kamuoliuko smūgiavimas į statines).

 Paskutinės tokios varžybos vyko 2009 metais. 2010 metais buvo išardytos apskričių administracijos ir tiesiog, jie organizavo, todėl buvo nutrukusios tokios žaidynės. Po ilgos pertraukos, kai regionas nuo 2013 metų tapo sveikatą stiprinančiu regionu, dalyvauja pasaulio sveikatos organizacijos sveikatą stiprinančių regionų tinkle, tai ir kilo mintis visą tai atgaivinti per sportą, judėjimą bendradarbiavimą tarp savivaldybių.

“Šių žaidynių idėja gimė  prieš du metus ir tikrai ne kabinetuose. Tuomet mes turėjome judėjimą “Olimpinis žiedas, olimpiniu ritmu”. Čia svarbiausia dalyvauti, o ne – laimėti. Baigiamajame renginyje buvo išvystyta mintis, kad reikėtų sveikatą stiprinančiam regionui pajudėti, ne vien tiktai sėdėti savo darbo kėdėje, bet  ir pasportuoti pajudėti, kad būtume sveikesni. Taip gimė idėja atgaivinti apskrities sporto žaidynes tarp savivaldybių darbuotojų, - apie šių žaidynių atsiradimą kalbėjo VšĮ “Kauno regiono plėtros agentūros” direktorė Lina Misiukevičienė. – Svarbiausia buvo tai, kad į žaidynes atvyktų neprofesionalūs sportininkai“.

Tuoj po atidarymo ceremonijos, šešių savivaldybių atstovai puolė į savo rungtis. Pirmiausia buvo galima stebėti trys prieš trys krepšinio ir futbolo varžybas. Startas Jonavos komandoms nebuvo labai sėkmingas, nes pirmuose teko pripažinti varžovų pranašumą. Visgi, apšilę jonaviečiai ėmė rinkti pergales. Krepšinio aikštelėje iš pradžių Jonavos ekipoje žaidė Viešosios tvarkos skyriaus vyresnysis specialistas Deividas Klovas, Bukonių seniūnijos seniūnas Artūras Narkevičius bei miesto seniūnijos vyriausiasis specialistas Tautvydas Pabrinkis. Vėliau į varžybas atvykęs teisės ir personalo skyriaus vedėjas Justas Budriūnas tapo varžovų „siaubu“, nes pademonstravęs savo taikliąją rankelę pažėrė tritaškių krušą, taip įtvirtindamas pirmąją vietą. Tuo tarpu futbolininkams (S. Balandis, V. Zakarauskas, kompiuterinių sistemų specialistas Ramūnas Židžiūnas) su Kauno rajono atstovais teko mušti net baudinius, bet sėkmė buvo jonaviečių pusėje, kuriems rungtyje lėmė antrąją vietą.

Vadovų rungtyje Jonavai atstovavo administracijos direktorius Valdas Majauskas, kuris savo komandos nenuvylė. Rungtis susidėjo ir trijų dalių: kamuoliuko įmušimas teniso rakete į statinę, virvės užmetimas ant taikinio ir regbio kamuolio įspyrimas į tuščius vartus. Čia direktorius komandai įrašė tris taškus, užimdamas antrąją vietą.

Įsibėgėjusiose žaidynėse prizinių vietų laimėjimus pratęsė smiginio entuziastai. Šiose rungtyje niekas neprilygo šeimininkams, tačiau Jonavos komandos nariai (Bendrojo skyriaus vedėja Aira Kaunietė bei mero pavaduotojas Erlandas Andrejevas) iškovojo antrąją vietą.

„Hel-Pongo“ rungtyje A. Kaunietė ir kompiuterinių sistemų specialistas Saulius Balandis pasiekė gan neblogą rezultatą, bet pasirodo, jog kiti varžovai buvo dar tikslesni. Savo taiklumą pademonstravo šeimininkai kėdainiečiai, kuriems dar viena pirmoji vieta artino juos link galutinės žaidynių pergalės.

Daug emocijų ir palaikymo sulaukė kombinuota estafetė, kuriose keturi komandos nariai turėjo atlikti skirtingas užduotis. Iš gimnastikos lankų dalyviai turėjo į tuščią lanką pernešti po vieną daiktą ir pirmiausiai teisingai sudėlioti abėcėlę, domino, surinkti dėlionę bei rungtį sporto entuziastai turėjo baigti teisingai sudėjus olimpinius žiedus. Savo greitį ir įžvalgas šioje rungtyje pademonstravo Jonavos komanda. Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Vaidas Zakarauskas, buhalterė Aušra Novikova bei jau ankstesnėse rungtyse dalyvavę D. Klovas ir A. Kaunietė visą estafetę įveikė rekordiniu greičiu ir tapo nepavejami. Ši sėkmė dar labiau jonaviečius įkvėpė kovojant dėl pereinamosios taurės.

Pasirodo, paskutinioji rungtis (figūrinis važiavimas dviračiu) buvo tik formalumas. Trečią rungtį laimėjo Kėdainių komanda, o Jonavos dviratininkai (D. Klovas, A. Novikova, A. Kaunietė, V. Majauskas) „užsidirbo“ ir baudos sekundžių, kurios lėmė tik ketvirtąją vietą.

„Norėjome linksmai praleisti laiką, susitikti su kitomis savivaldybėmis bei draugais ir netgi juokavau, gražu būtų, jei taurė linktų tame mieste, kuri organizuoja tokias varžybas, - po varžybų karštomis emocijomis dalinosi mero pavaduotojas E. Andrejevas. – Šiandien yra kaip yra ir pereinamąją taurę ryte vežėmės į Kėdainius, o po pietų ją vėl atsivežėme atgal į Jonavą“.

Taip nutiko po to, kai prie informacinio stendo buvo susumuoti galutiniai sporto žaidynių rezultatai, kurie Jonavos komandos narius labai nudžiugino. Jie surinko 20 taškų ir tik vienu taškeliu aplenkė šeimininkus – Kėdainių komandą. Nors pastarieji laimėjo net tris pirmąsias vietas, bet jonaviečiai daugiau laimėjo aukštesnių prizinių vietų. Trečiąją poziciją iškovojo 18 taškų surinkę raseiniškiai. Tuo tarpu Kauno rajono ekipa (13 tšk.) liko paskutiniai.

Po varžybų visi sporto žaidynių dalyviai buvo apdovanoti atminimo medaliais, o įvairių rungčių sporto entuziastai atsiėmė savo medalius už konkrečias vietas. Įdomu pažymėti, kad kai kurie dalyviai pasidabino ir po tris ar keturis medalius, nes dalyvavo skirtingose rungtyse. Komandų vadovai atsiėmė taures, o mero pavaduotojo E. Andrejevo rankose vėl suspindo Kauno regiono savivaldybių administracijų darbuotojų ir politikų sporto žaidynių pereinamoji taurė. Tai reiškia, kad Jonavos savivaldybė jau antrą kartą iš eilės tampa nugalėtoja. Jei laimėtų ir trečiąsias žaidynes iš eilės, taurė visam pasiliktų Jonavoje.

GYTIS RAMANAUSKAS